2021: un nou început… 2020 s-a dus și odată cu el, sperăm, și grelele încercări prin care unii dintre noi am fost nevoiți să trecem. Cu siguranță, am trecut printr-un an cel puțin atipic dar am reușit, fiecare în felul său, să răzbim, să ne obișnuim cu schimbările, să aducem această situație atât de atipică la o normalitate acceptată la unison de noi toți. Și, pentru ca începutul de an să aibă debutul într-o notă mai veselă, ți-am pregătit mai jos o listă de cărți amuzante și optimiste pentru a porni cu zâmbetul pe buze în anul 2021.
1. Optimismul se învață, Martin E.P. Seligman
Descriere: „Studiile dovedesc că optimismul ne protejează împotriva depresiei, acest flagel al lumii de azi, ne mărește nivelul de reușită, ne îmbunătățește sănătatea și, probabil, ne prelungeste viața.
Optimismul se învață este o celebră carte de psihologie și totodată un ghid practic. Autorul, un nu mai puțin celebru reprezentant al școlii cognitiviste americane, ne pune la dispoziție tot arsenalul practic al
științei controlului personal. Începând cu teste de evaluare a optimismului.”
Ce părere au cititorii? Orice persoană care se află în căutarea unei ajustări de atitudine, va beneficia de pe urma acestei cărți. Nu este încă un alt ghid de autocunoaștere întrucât se bazează pe cercetările științifice ample ale doctorului Seligman. Include teste a căror rezultate vor oferi perspective valoroase și tehnici eficiente pentru a răzbi în lupta împotriva gândurilor negative. Se recomandă cu căldură celor care se confruntă cu sentimente de neputință, pesimism, chiar și depresie.
2. Calea luptătorului pașnic, Dan Millman
Descriere: „Un student la un colegiu american, sportiv de performanță, întâlnește într-o benzinărie un om care îi va schimba viața. După ce îi stârnește interesul, maestrul (de arte marțiale și nu numai) care lucra ca simplu angajat la benzinărie, îl ajută pe tânărul student să descopere o lume nouă – lumea spiritului. Cartea descrie chiar acest proces al transformării gradate a tânărului într-un căutător spiritual, într-un luptător pașnic.”
Ce părere au cititorii? Această carte este potrivită pentru oamenii care se luptă să afle importanța anumitor aspecte din viață. Este o lecție bună și folosește cuvinte și zicale puternice care ajută cititorul să înțeleagă mai bine sfaturile prezente în carte. Arată cum tinerii pot deseori să dețină control deplin asupra vieții lor când, de fapt, în mod paradoxal, cred că nu au niciun control. Câteva dintre lecțile pregnante ale acestei cărți învață cititorul cum poate cineva să vadă greșelile sale, să învețe cum să le remedieze, să le remedieze și apoi să devină un om nou.
3. Aspidistra să trăiască! George Orwell
Descriere: „Romanul
Aspidistra să trăiască!, publicat pentru prima oară în 1936 și presărat cu numeroase detalii autobiografice, este o satiră mușcătoare la adresa vieții literare și a societății capitaliste ce ridică banul la rang de religie. Proiectând narațiunea pe fundalul Marii Depresiuni Economice din anii ’30, Orwell realizează o cronică sumbră, emoționantă, dar străbătută de puternice accente comice, a războiului personal purtat de Gordon Comstock, un mărunt poet londonez trecut de prima tinerețe, împotriva dominației
zeului-ban ce corupe toate aspectele existenței […].”
Ce părere au cititorii? Când spui Orwell spui politică, schimbare socială și (în cartea de față) o expunere fantastică asupra poziției pe care o joacă banii în viețile noastre, în jurul nostru. Ni se demonstrează cum banul creează atât limitări cât și posibilități. În unele părți deprimant, în altele frustrant, dar întotdeauna inteligent.
4. În căutarea fericirii, Daniel Gilbert
Descriere: „
O carte fascinantă care evidenţiază încercările noastre de a găsi fericirea (Time Magazine);
O expunere lucidă şi fermecătoare care ne face să înţelegem de ce aşteptările noastre nu sunt întotdeauna satisfăcute (Psychology Today);
În această carte, Daniel Gilbert ne împărtăşeşte cele mai ciudate aspecte ale minţii umane şi ne îndreaptă paşii spre fericirea mult căutată. Vă garantez că lectura acestei cărţi vă va prilejui mari bucurii (Daniel Goleman).”
Ce părere au cititorii? Acest studiu al modului în care funcționează mintea noastră oferă o perspectivă interesantă asupra condiției umane. Cartea examinează de ce nu suntem foarte buni în realizarea fericirii din moment ce suntem foarte buni în a ne imagina scenarii ale fericirilor noastre viitoare. Narațiunea cărții se desfășoară ca un mister a cărui detectiv încearcă să afle răspunsul la întrebarea misterioasă: „de ce căutarea fericirii este atât de complicată dar satisfacția în atingerea fericirii este atât de minusculă?”.
5. It’s not ok to feel blue, Scarlett Curtis
Descriere: „
This is the freshest, most honest collection of writings about mental health that I’ve read…searing wit, blinding passion, bleeding emotion and a fantastic, heroic, glorious refusal to lie down and take it (Stephen Fry);
Reading this book made me feel more normal about the things I feel sometimes…It’s a great book; however you’re feeling, it’ll help (Ed Sheeran).
Everyone has a mental health. So we asked: what does yours mean to you? THE RESULT IS EXTRAORDINARY. Over 60 people have shared their stories. Powerful, funny, moving, this book is here to tell you: It’s OK.”
Ce părere au cititorii? Această carte vrea să demonstreze că nu ești singur în problema ta și că lucrurile se vor îmbunătăți. O idee de care cu toții avem nevoie să ne reamintim din când în când. Cu cât te scufunzi mai mult în diversele povești, cu atât mai mult îți dai seama cât de incredibil de curajoși trebuie să fi fost protagoniștii încât să-și expună trăirile interioare în fața întregii lumi. Și-au luat inima-n dinți și au vorbit deschis despre bolile lor într-o societate care nu este încă obișnuită cu astfel de mărturii.
Fie că sunt comice sau psihologice, cărțile acestea sunt potrivite pentru a porni în noul an cu dreptul. Atitudinea contează extrem de mult atunci când dorești să faci ceva bine din start iar cărțile mai sus menționate îți pot veni în ajutor fie cu sfaturi pozitive de urmat, o glumă bună sau destăinuiri ce dovedesc curajul oamenilor și ne împing și pe noi, ceilalți, de la spate.
Poftă bună la citit!