Cărți de Noiembrie. Recomandări cărți 2020

Carti de noiembrie

O nouă lună de toamnă începe. Ultima… Și cum altfel să începem ultima dintre lunile tomnatice, dacă nu cu un alt set de cărți bune ce trebuie să le adaugi bibliotecii tale. Haide să aflăm câte ceva despre unele dintre titlurile de care cu siguranță ai mai auzit până acum. Dacă îți fac poftă de citit cu măcar una dintre ele, misiunea mea pe ziua de astăzi e împlinită. Așadar, iată prima dintre ele: 

1. Ziua răzbunării, John Grisham

 
Ziua razbunariiDescriere: „Pete Banning este fiul preferat al orașului Clanton – erou decorat în cel de-Al Doilea Război Mondial, exponent al unei familii importante din zonă, fermier de succes, tată, soț și totodată membru de vază al Bisericii Metodiste. El revine acasă din război, în orășelul său natal din Mississippi, și îl ucide pe predicatorul metodist al comunității aparent fără niciun motiv.” 
 
Ce părere au cititorii? Anii ‘40 au reprezentat o perioadă foarte întunecată a istoriei noastre, așa că de ce continuă să apară cărți despre acest subiect dureros? Poate, pentru că în perioadele întunecate încă mai există povești ce trebuie spuse, voci ce au rămas undeva în spate, neauzite, dar care trebuie împărtășite neapărat cititorilor. John Grisham relatează în cartea de față viața apăsătoare a unui bărbat care ajunge să fie mai mult decât afectat din cauza greutății unor secrete ascunse. Indiferent că este vorba despre trauma cauzată de război sau rușinea unei boli mintale, aceste greutăți prin care trece un om de-a lungul vieții își vor lăsa amprenta asupra lui, mai devreme sau mai târziu.
 

2. Dragostea în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez

 
Dragostea in vremea holereiDescriere: ”În tinerețe, Florentino Ariza și Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viața îți rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viața lui s-a sfârșit. Deși își găsește echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri și nu numai, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Așa că, după 50 de ani, 9 luni și 4 zile de despărțire, Florentino își reînnoiește declarația de dragoste în fața femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, șansa unui nou început?” 
 
Ce părere au cititorii? Aceasă poveste de dragoste dintre Florentino și Fermina este una dintre acele povești care va fi amintită pentru totdeauna. Este acel roman care definește cât se poate de exact soarta și destinul. Da, aceasta este o carte despre dragoste. Cuvântul este în titlul cărții iar iubirea se găsește în fiecare pagină. Iubire absolută, iubire atemporală, iubire veșnică, iubire doritoare… Iubire împotriva tuturor șanselor.  
 

3. Acolo unde cântă racii, Delia Owens

 
Acolo unde canta raciiDescriere: „Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când chipeșul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în ținuturile luxuriante de pe malul oceanului, împrietenându-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viață accesibile doar celor care trăiesc în natură. Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens.” 
 
Ce părere au cititorii? O adevărată poveste de supraviețuire, curaj, dragoste și o căutare de sine. Ca cei mai direcți martori ai vieții ei, este practic imposibil ca noi, cititorii, să nu simțim compasiune pentru Kya. Simțim alături de ea paleta bogată de emoții de la furie la bucurie, alături de alte întreruperi emoționale de-a lungul drumului ca: disperare, singurătate și așa mai departe. Simțim cu ea, plângem cu ea și sărbătorim alături de ea. Acolo unde cântă racii este, în cele din urmă, despre independență și voința de a supraviețui. Pe lângă temele puse în antiteză ca încredere-trădare, iubire-ură, autoarea adaugă poveștii și misterul unei crime, creând o atmosferă cel puțin enigmatică.  
 

4. Podul de lut, Markus Zusak

 
Podul de lutDescriere: „Autorul bestsellerului Hoțul de cărți revine cu o poveste impresionantă despre cinci frați adolescenți care se cresc unul pe celălalt după propriile reguli, după ce și-au pierdut mama, iar tatăl i-a părăsit, într-o casă cuprinsă de haos din suburbiile orașului Sydney, printre animale de companie neobișnuite și năbădăioase. Pe măsură ce se ceartă și se împacă, iubesc, se maturizează și învață să trăiască în lumea adulților, frații Dunbar descoperă secretul tulburător al dispariției tatălui lor. Iar când acesta își face apariția și le cere ajutorul pentru a construi un pod peste un râu, ca o mână întinsă, Clay, unul dintre frați, acceptă, hotărând de fapt să construiască o punte între copii și tatăl lor, între trecut și viitor – o punte peste greșeli știute și neștiute, pentru iertare și pentru împăcare.” 
 
Ce părere au cititorii? Markus Zusak a creat un formidabil roman pentru adulți, în care este vorba de relațiile din sânul unei familii, dragostea ce și-o poartă unul altuia dar și suferința pe care o îndură atunci când unul dintre membrii dispare. Mama Penelope este sufletul familiei iar atunci când aceasta moare, tatăl nu rezistă mai mult de 6 luni până când ia decizia de a-si părăsi copii. Acesta își lasă cei cinci băieți pe cont propriu, copii ce se bat între ei, își vorbesc urât, se ceartă foarte des. Copii ce ar avea nevoie de sprijin parental mai mult ca oricând. Istoria familiei se mută de la o persoană la alta, dintr-un loc într-altul, din trecut în prezent, ceea ce poate fi puțin deranjant dar în același timp te provoacă să vrei să afli cât mai multe și cât mai repede. Stilul pe alocuri poetic, alături de intensitatea poveștii te vor atrage ca un magnet în mrejele lui Markus Zusak.
 

5. Unfu*k Yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața, Gary J. Bishop

 
Unfu-k yourselfDescriere: „Ce te impiedică să trăiești cea mai bună dintre vieți? Majoritatea răspunsurilor la această întrebare s-ar referi la lucruri ca relațiile cu alți oameni, bani, slujbă sau circumstanțe nefavorabile. Niciuna dintre aceste explicații nu are vreo importanță. După ce a lucrat zeci de ani cu oamenii în calitate de coach de dezvoltare personală, Gary John Bishop a descoperit că singura barieră care-ți stă în cale ești chiar tu. Dacă ești o persoană care se supără ușor, oprește-te din citit. Cartea asta nu e pentru tine. Dar, dacă ești în căutarea unei cărți care să-ți ofere puterea de a descoperi că tot ce ți-ai dorit vreodată se găsește în tine, asemenea unui izvor de potențial care așteaptă să se exprime, consideră-te norocos. Unfu*k Yourself este manualul celor resemnați și înfrânți, un manifest pentru o adevărată schimbare a vieții și descătușarea măreției fiecăruia dintre noi.” 
 
Ce părere au cititorii? O abordare cât se poate de simplă ce dorește să te învețe faptul că tu ești stăpânul vieții tale, cel care are frâiele în orice situație. Această carte se recomandă tuturor celor care simt că au atins un blocaj. Este plină de idei folositoare ce, dacă începi să le pui în practică, viața ta va cunoaște o îmbunătățire treptată. În ansamblu, deși poate că vei da de fraze ce s-au mai spus până acum, este o lectură bună ce oferă perspective minunate pentru îndeplinirea obiectivelor. 
 


 
Cu aceste 5 porții delicioase de cărți, îți urez poftă bună la citit!
 
Poți accesa, de asemenea, un alt articol cu referințe tomnatice aici.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here