Cadouri de 8 Martie. Cărți pentru femei

Cadouri de 8 martie intro

Se apropie luna martie și, după cum spune o vorbă populară, este considerată luna femeii. Continui să cred că dăruirea unei cărți este una dintre cele mai bune idei de cadouri pentru ea, pentru el, pentru copii, pentru cine vreți voi.

Cadouri de 8 martie 1

Acum, dat fiind faptul că se apropie luna femeii, am pregătit o listă de cărți pentru femei. Fie că e vorba de cadouri de 1 martie sau 8 martie, cărțile enumerate mai jos se află printre cele mai recomandate pentru femei. Iată care sunt acestea:


1. Timpul ce ni s-a dat, Annie Bentoiu

Timpul ce ni s-a dat cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Annie Bentoiu (1927–2015) a fost martora atentă a nenumăratelor semne prin care s-a manifestat instaurarea comunismului în România. Nu s-a mulţumit să observe; a citit despre cele trăite, a reflectat asupra lor, a descoperit mecanisme. De aceea, amintirile ei depășesc genul memorialistic. Ele se constituie într-un veritabil manual de istorie – viu, pasionant – a acelor vremuri cumplite.”
 
Ce părere au cititorii? Memoriile tulburătoare ale României anilor 1944-1959 sunt redate cu o măiestrie de neegalat de către autoarea Annie Bentoiu. Sunt atinse într-o manieră cât se poate de obiectivă aspectele pregnante ale acelei perioade atât de schimbătoare. Confuzie, speranță, dorință, deziluzie, teamă. Toate acestea, și nu numai, erau resimțite de către societatea alterată ce o reprezenta România pe atunci.
 

2. Acolo unde cântă racii, Delia Owens

Acolo unde canta racii cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Așa că, în 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii. Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în mlaștinile cu vegetație luxuriantă de pe malul oceanului. Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâmă noua existență.” 
 
Vezi ce părere au cititorii în articolul Cărți de noiembrie.
 

3. O cameră doar a ei, Virginia Wolf

O camera doar a ei cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Publicat inițial în 1929, eseul O cameră doar a ei constituie o argumentare spumoasă, urbană și convingătoare împotriva subminării intelectuale a femeii, cu precădere a scriitoarelor. A scrie și a citi sunt imposibil de disociat. Pentru că dintotdeauna scrisul și cititul au fost imposibil de disociat de context. Iar pentru a scrie și pentru a citi excepțional este nevoie de o minte în care masculinul și femininul sunt imposibil de disociat.”
 
Ce părere au cititorii? Aceasta este de departe una dintre cele mai bune lucrări despre egalitatea de gen. Apreciază și respectă dorințele și nevoile individuale ale femeilor și bărbaților și nu încearcă să creeze cu forța o identitate uniformă. În același timp este o declarație de dragoste față de literatură și creativitate. Este totodată distractivă, amuzantă și informativă.
 

4. Dama cu camelii, Alexandre Dumas (fiul)

Dama cu camelii cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Acțiunea romanului, o tragedie, are loc la Paris: tânărul Armand Duval s-a îndrăgostit de curtezana Marguerite Gautier. Singurele flori acceptate de Marguerite sunt cameliile. La început dragostea tânărului Armand nu este împărtășită de Marguerite, dar cu timpul se va îndrăgosti și ea de Armand. Acesta îi cere să renunțe să mai primească clienți. Când tatăl lui Armand află de iubita fiului său, încearcă prin toate mijloacele să-i despartă pe cei doi îndrăgostiți.”
 
Vezi ce părere au cititorii în articolul Cărți romantice. Top romane de dragoste
 

5. Memoriile unei fete cuminți, Simone de Beauvoir

Memoriile unei fete cuminti cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Memoriile unei fete cuminți, povestea vieții autoarei din copilărie până la 21 de ani, când, devenită studentă la Sorbona, îi întâlnise pe Sartre și pe alți tineri intelectuali de viitor, e socotită o operă clasică a genului și ilustrarea vie a filozofiei existențialiste. Este emoționanta mărturie a evoluției unei personalități de-a lungul copilăriei, adolescenței și a primei tinereți; mărturia unei fete cuminți care a avut îndrăzneala să se desprindă de mediul convențional în care crescuse.”
 
Ce părere au cititorii? Deși este o autobiografie a scriitoarei Simone de Beauvoir, ai impresia că citești o poveste intelectuală, mai degrabă decât aceea a unei vieți reale. În rândurile scrise de autoare vei da de o relatare curajoasă și deseori sfidătoare a unei femei care se eliberează de constrângeri și care arată determinarea cu care și-a urmat propria cale, nu una deja trasată pentru ea.
 

6. Jurnalul Annei Frank, Anne Frank

Jurnalul Annei Frank cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi.”
 
Vezi ce părere au cititorii aici.
 

7. Povestea slujitoarei, Margaret Atwood

Povestea Slujitoarei cadouri de 8 martie carti ăentru femeiDescriere: „Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de utere umblătoare, iar Offred face parte din prima lor generație.”
 
Ce părere au cititorii? Această distopie este una dintre cele mai bine relatate povești având ca și caracteristică principală un coșmar feminist. Sunt o mulțime de teme abordate și pare că fiecare cititor poate interpreta romanul în felul său propriu și personal. Această carte provocatoare, uimitoare, profetică a fost multă vreme un fenomen global.
 

8. Pictorița din Shanghai, Jennifer Cody Epstein

Pictorita din Shanghai cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „În spatele tablourilor postimpresioniste ale lui Pan Yuliang (1899-1977) se află un destin ale cărui meandre par să sfideze verosimilul. Vândută de unchiul opioman unui bordel, adolescenta orfană Xiuquing îşi schimbă numele în Yuliang şi începe o ucenicie dezumanizantă. Salvarea ei va fi Pan Zanhua, un oficial cu vederi liberale, care se îndrăgosteşte de ea şi o răscumpără. Alături de acesta, Yuliang îşi găseşte fericirea şi îşi descoperă vocaţia pentru pictură. Numai că, pentru a-şi împlini destinul artistic, va continua să înfrunte prejudecăţile unei lumi în care nu doar trecutul ei scandalos, ci şi simplul fapt că este femeie reprezintă un stigmat.”
 
Vezi ce părere au cititorii în articolul Cărți de februarie 2021.
 

9. Războiul nu are chip de femeie, Svetlana Aleksievici

Razboiul nu are chip de femeie cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-și dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităților și al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist. Svetlana Aleksievici și-a dedicat șapte ani din viață colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieșite din copilărie.”
 
Ce părere au cititorii? Svetlana Aleksievici aduce în prim-plan adevărate relatări ale femeilor care au luptat în marele război dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă. Este o relatare tristă și adesea terifiantă a războiului purtat de femei în mijlocul bărbaților, într-o lume care nu era pregătită pentru femei-soldat.
 

10. Tatăl celuilalt copil, Parinoush Saniee

Tatal celuilalt copil cadouri de 8 martie carti pentru femeiDescriere: „Povestea romanului Tatăl celuilalt copil conturează, prin ochii a două personaje, viața unei familii iraniene tipice din clasa de mijloc, în care fiecare suferă, într-un fel sau altul, sub povara rolului pe care i-l impune tradiția. Tatăl lui Shahab, Naser, este convins că datoria sa față de familie se limitează la a-i asigura confortul material, ignorând nevoile afective ale soției și copiilor. Maryam, mama lui Shahab, este nevoită să își sacrifice viața profesională pentru a se ocupa de casă și de cei trei copii, iar sentimentele de neîmplinire care o macină îi umbresc viața de familie.”
 
Vezi ce părere au cititorii în articolul Cărți de octombrie. Și, pentru a înlătura orice confuzie: am ales această carte întrucât, pe lângă că e vorba de relația rece care există între tată și băiatul cel mic, mai este vorba și de relația mamei cu Shahab. Cititorul va descoperi în mama băiatului sprirtul acela luptător al femeii care ține piept răutăților celor din jur aduse la adresa copilului său.
 

 
Că e vorba de autobiografii, cărți de istorie, cărți de dragoste sau alte categorii, cele menționate mai sus sunt idei numai bune de cadouri pentru ea: că e mama, fiică, soție, iubită, soră, prietenă etc.
 

Poftă bună la citit și la multi ani, dragi femei!

💐🌷🌹

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here