Cărți romantice. Top romane de dragoste

Carti romantice

„Cărți romantice” va fi acea categorie ce se va afla mereu prin căutările de top ale oamenilor. Tuturor ne place, fie mai des, fie doar din când în când, să citim o poveste romantică în care să ne ducem cu imaginația pe unde ne poartă aventurile protagoniștilor îndrăgostiți. Așa că, haide să vedem împreună câteva dintre cele mai frumoase romane de dragoste atât de apreciate când vine vorba de povești de iubire.


1. Călătoarea, Diana Gabaldon 

Calatoarea carti romanticeDescriere: „Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă împreună cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică dintr-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de lupte, în Anul Domnului… 1743. Azvârlită într-un alt secol, protagonista trebuie să înfrunte conspirații, primejdii și pasiuni care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și, destul de repede, Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.”
 
Ce părere au cititorii? Această carte nu este un roman de dragoste obișnuit. Nu urmează nicio formulă tipică de dragoste. Romanul are un erou degajat și zeci de scene cu adevărat romantice care ar trebui să fie suficiente pentru a satisface chiar și cel mai critic cititor de romane de dragoste.
 
 

2. P.S Te iubesc, Cecelia Ahern 

P.S. Te iubescDescriere: „Holly și Gerry formau un cuplu încă din adolescență. Genul acela de cuplu în care își completau unul altuia frazele, își citeau gândurile și dezamorsau o ceartă printr-un hohot de râs. Pe bună dreptate, Holly nu își poate imagina cum ar fi să trăiască fără jumătatea ei. Până în momentul în care destinul o obligă să facă acest lucru… Gerry se îmbolnăvește și își pierde viața din cauza unei tumori pe creier, iar Holly rămâne singură și devastată. Dar, în preajma aniversării ei de 30 de ani, Gerry se întoarce. Aici intervine ideea extraordinară care picură un strop de magie în paginile acestei povești.”
 
Ce părere au cititorii? „P.S. Te iubesc” este o poveste frumoasă ce are de-a face cu dragostea, pierderea ei, durerea de după ce lovește ca un fulger și la final supraviețuirea de după această „calamitate” romantică. Aruncă o privire sinceră și dură asupra lungului drum al vindecării și regăsirii după ce ai pierdut o parte din inima ta.
 
 

3. Enigma Otiliei, George Călinescu

Enigma OtilieiDescriere: „A apărut în martie 1938 și este un roman de factură balzaciană. Romanul Enigma Otiliei prezintă viața burgheziei bucureștene din prima jumătate a secolului nostru. Titlul original al romanului a fost Părinții Otiliei, scriitorul având în vedere ideea paternității. Romanul devine o satiră vehementă la adresa burgheziei în care relațiile copii-părinți s-au degradat datorită banului. Romanul are în centru istoria luptei pentru moștenirea averii lui moș Costache. Desfășurarea epică este lentă, conflictul este determinat de încercările membrilor clanului Tulea de a pune mâna pe averea lui Costache Giurgiuveanu.”
 
Ce părere au cititorii? Felix este aproape un visător înainte de a o cunoaște pe Otilia. Aceasta din urmă este prima sa iubire adevărată, doar că, la fel cum îi spune și titlul, multe din acțiunile sau vorbele Otiliei sunt enigmatice așa că Felix de multe ori nu reușește să le pătrundă înțelesul și acționează mai degrabă ca un idealist. La sfârșit, este clară transformarea lui deoarece, în urma întâmplărilor dintre cei doi de-a lungul timpului, Felix se maturizează și devine un tânăr realist.
 
 

4. Dragostea în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez 

Dragostea in vremea holereiDescriere: „În tinereţe, Florentino Ariza şi Fermina Daza trăiseră o pasionantă poveste de dragoste. Numai că viaţa îţi rezervă uneori surprize… La început, când Florentino află că Fermina se va căsători cu un doctor bogat, simte că viaţa lui s-a sfârşit. Deşi îşi găseşte echilibrul, bucurându-se de succes în afaceri şi nu numai…, dragostea lui pentru Fermina rămâne la fel de puternică. Aşa că, după 50 de ani, 9 luni şi 4 zile de despărţire, Florentino îşi reînnoieşte declaraţia de dragoste în faţa femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, şansa unui nou început?”
 
Vezi părerea cititorilor în articolul Cărți de noiembrie
 
 

5. Sub aceeași stea, John Green

Sub aceeasi steaDescriere: „Deși un medicament miraculos i-a prelungit viața, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se știe a fost în fază terminală. Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind și el de aceeași boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă. Spirite înrudite, împărțind același farmec și același simț al umorului, Hazel și Gus încep o cursă contra cronometru în care învață ce înseamnă să iubești.”
 
Ce părere au cititorii? „Sub aceeași stea” este o carte ce te va face să râzi și să plângi, apoi să râzi mai mult și să plângi mai mult. Personajele, povestea, cuvintele, toate au puterea de a fi o inspirație pentru cititorii de toate vârstele. Captează o bucată de umanitate pe care trebuie să o descoperim cu toții. 
 
 

6. La răscruce de vânturi, Emily Brontë

La rascruce de vanturiDescriere: „La răscruce de vânturi, singurul roman al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă și aproape demonică dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de Hindley, fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație și de maniere a acestuia. Crezând că iubita lui nu-i împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei, și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat și rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe.”
 
Vezi părerea cititorilor în articolul Cărți de Octombrie.
 
 

7. Anna Karenina, Lev Tolstoi 

Anna KareninaDescriere: „Anna Karenina este povestea a două cupluri din aristocrația rusă care întruchipează pentru Tolstoi două ipostaze diferite ale vieții amoroase și de familie. Fermecătoarea Anna Karenina, măritată de tânără cu un bărbat rigid și rațional, descoperă iubirea carnală, pătimașă alături de chipeșul ofițer Aleksei Vronski, pentru care acceptă în cele din urmă să‑și părăsească soțul și copilul. Spre deosebire de Anna și de amantul ei, uniți printr-o pasiune aproape fatală, Kitty Șcerbațkaia și Konstantin Levin trăiesc o poveste de iubire idilică.”
 
Ce părere au cititorii? Este un roman despre o sumedenie de emoții: dragoste, prietenie, mândrie, rușine, gelozie, trădare, iertare… Despre varietatea instabilă a fericirii și a nefericirii. Mai precis, este vorba despre modul în care mintea umană ia parte la fiecare dintre aceste experiențe și încearcă să se înțeleagă pe sine, lumea din jurul ei și celelalte suflete care locuiesc în acea lume. 
 
 

8. Jane Eyre, Charlotte Brontë

Jane EyreDescriere: „După o copilărie dificilă, marcată de sărăcie și lipsuri, tânăra Jane Eyre devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul unui gentleman bogat, Edward Rochester. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, discută, se înfruntă, învață să se respecte reciproc și, în cele din urmă, se îndrăgostesc unul de altul. Jane întrevede posibilitatea unei vieți liniștite, însă un adevăr cumplit iese la lumină, parcă pentru a-i dovedi că nu poate fi fericită, că nu poate să aibă parte de dragoste și să scape de soarta ce i-a fost hărăzită.”
 
Ce părere au cititorii? Este o piesă prețioasă a literaturii. Parcursul protagonistei este dureros și emoțional. De-a lungul vieții sale, ea se confruntă cu o tristețe profundă, genul care ar face ca o persoană mai slabă să renunțe. De asemenea, se bucură de o prietenie reală, genul care se întâlnește poate doar o dată în viață. Dar cel mai semnificativ, Jane Eyre experimentează iubirea adevărată. 
 
 

9. Dincolo de iarnă, Isabel Allende 

Dincolo de iarnaDescriere: „În Brooklynul înzăpezit, o tamponare ușoară în trafic declanșează o neașteptată poveste de iubire târzie. Richard Bowmaster, un profesor universitar ipohondru și solitar, lovește mașina condusă de o guatemaleză, Evelyn Ortega, care trăiește și lucrează ilegal în casa unui afacerist dubios. Ceea ce la început pare un accident minor ia o turnură neașteptată când tânăra, în mod evident terorizată, sună la ușa lui Richard. Speriat, acesta cere ajutorul Lucíei Maraz, proaspăta lui chiriașă și colegă, o chiliană greu încercată de viață, dar voluntară și optimistă.”
 
Ce părere au cititorii? Doi oameni pornesc pe drumul iubirii, în urma unui accident minor, care declanșează, de fapt, evenimente majore. Cititorul este plimbat într-un tur istoric prin Brazilia, Guatemala, Canada etc. Povestea este plină de aventuri, mistere, nostalgii, remușcări și multe altele.
 
 

10. Maitreyi, Mircea Eliade

MaitreyiDescriere: „Marea reușită a acestei cărți vine, probabil, din încercarea de a transforma erosul în nodul gordian al celor două aspirații. Pe de o parte, dragostea eroului pentru Maitreyi îi dă acestuia senzația unei perpetue aventuri, compuse din sentimente irepetabile care îndeamnă la uitarea de sine. Pe de altă parte, eroina romanului se constituie în singurul punct fix al contemplației sale, fiind investită cu toate calitățile absolutului. Toată strategia narativă a discursului e orientată în această direcție, ceea ce face din Mircea Eliade unul dintre cei mai inteligenți constructori de universuri românești din toată literatura română (Gheorghe Crăciun).”
 
Ce părere au cititorii? O poveste de dragoste fabuloasă între diferite lumi dar, în mod paradoxal, la fel… Atmosfera este enigmatică, mai că poți mirosi parfumurile, simți aromele, atinge acel sari atât de delicat. Aproape că poți chiar gândi în același mod, diferit și specific în care Maitreyi o face.
 
 

11. După ce ne-am îndrăgostit, Anna Todd

Dupa ce ne-am indragostitDescriere: „Tessa știe că Hardin o iubește și că e în stare să facă orice să o protejeze. Dar între a iubi pe cineva și a fi în stare să-l păstrezi în viața ta e o mare diferență. Însă acest cerc vicios de gelozie, crize de furie și iertare este istovitor. Tessa n-a mai avut sentimente atât de intense pentru nimeni, nimeni n-a mai sărutat-o atât de patimaș… însă pasiunea care îi leagă pe amândoi merită toată suferința? Dragostea era de ajuns să-i țină împreună. Dar dacă Tessa își va asculta acum inima, acesta va însemna oare… sfârșitul?”
 
Ce părere au cititorii? Povestea de iubire dintre Hardin și Tessa este una cât se poate de atipică, genul despre care ești tentat să zici „Nu știu cum aceste două persoane sunt împreună!”. Dar iată că sunt și, chiar dacă au petrecut mai mult timp certându-se și despărțindu-se, iată că în această carte, relația lor pare că a ajuns pe un făgaș puțin mai uniform.
 
 

12. Departe de lumea dezlănțuită, Thomas Hardy

Departe de lumea dezlantuitaDescriere: „La jumătatea epocii victoriene, într-o perioadă de avânt a economiei liberale, când Anglia devenise prima putere industrială a lumii, Thomas Hardy reconstituie cu nostalgie, într-o cuprinzătoare frescă romanescă, climatul spiritual al Angliei patriarhale. În cuvintele unei remarcabile scriitoare ca Virginia Woolf, Departe de lumea dezlănțuită ne dezvăluie cealaltă latură a spiritului uman, partea întunecată, care se revela în singurătate, iar nu cea luminată, care se arăta în societate.”
 
Ce părere au cititorii? Ce este grozav la participanții ce fac parte din această poveste este că fiecare reprezintă extreme ale nobilimii, aroganței, nebuniei, pasiunii, imaturității și desconsiderării complete a modului în care acțiunile lor îi afectează pe cei din jur. Datorită acestui melanj, dramele ce se derulează în această carte sunt fascinante, la fel cum sunt și comportamentele personajelor. 
 
 

13. Mândrie și prejudecată, Jane Austen 

Mandrie si prejudecataDescriere: „Elizabeth Bennet este întruchiparea perfectă a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligentă, generoasă, sensibilă, incapabilă de gelozie sau de orice alt păcat major. Am putea crede că asta o face o mironosiță insuportabilă, dar adevărul e că Lizzy este o tânără modernă și sofisticată, care, la nevoie, știe să dea o replică spirituală și politicoasă, însă mustind de sarcasm. Ocazia i se ivește din plin când îl cunoaște pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy, prototipul eroului romantic distant și intens masculin, care o tratează inițial cu superioritate și chiar cu grosolănie.”
 
Ce părere au cititorii? Scrierea poveștii de dragoste dintre cei doi tineri, Elizabeth Bennet și Fitzwilliam Darcy nu ar fi putut fi mai bună de atât. Este descriptivă, luxuriantă, strălucitoare de-a dreptul. Jane Austen a știut să expună povestea într-o manieră inteligentă iar personajele le-a conturat cu o măiestrie de nedescris. Elizabeth și Fitz sunt deștepți, ingenioși, încrezători în sine și buni.
 
 

14. Pe aripile vântului, Margaret Mitchell 

Pe aripile vantuluiDescriere: „Cu acțiunea plasată pe fundalul dramatic al Războiului Civil american și al Reconstrucției, Pe aripile vântului, magnificul roman istoric al lui Margaret Mitchell, este o poveste de neuitat despre iubire și pierdere, despre o națiune divizată de pasiuni mortale și al cărei destin va fi schimbat pentru totdeauna. Însă, mai presus de toate, e povestea frumoasei și lipsitei de scrupule Scarlett O’Hara și a galantului aventurier Rhett Butler, două dintre cele mai celebre personaje din istoria literaturii anglo‑americane de la Romeo și Julieta, eroii lui Shakespeare.”
 
Ce părere au cititorii? Acest roman este de departe o adevărată capodoperă a scrierii creative. În cele peste o mie de pagini, nu există niciun singur cuvânt irosit sau moment nesemnificativ. Dintr-o perspectivă cu totul aparte, Margaret Mitchell utilizează într-un mod impecabil iubirea, conflictul, vocea narativă, simbolismul și aluzia.
 
 

15. O plimbare de neuitat, Nicholas Sparks

O plimbare de neuitatDescriere: „La șaptesprezece ani, viața mea s-a schimbat pentru totdeauna… Am cincizeci și șapte de ani, dar chiar și acum îmi aduc aminte tot ce s-a întâmplat în anul acela, până în cele mai mici detalii. Adesea retrăiesc acel an, readucându-l la viață, și, când o fac, mă copleșește mereu un amestec ciudat de tristețe și bucurie… Aceasta este povestea mea și promit să nu omit nimic… La început, veți zâmbi și, mai apoi, veți plânge – să nu spuneți că nu ați fost avertizați.”
 
Ce părere au cititorii? Se spune că opusele se atrag. Pentru Jamie Sullivan și Landon Carter acest lucru e cât se poate de adevărat. Lupta ce o duc împreună Landon și Jamie pentru dragostea lor în fața morții poate părea un clișeu dar romanul lui Sparks merită o șansă. La sfârșit, vei realiza că ai citit o poveste frumoasă, în ciuda evenimentelor triste ce au loc. Își merită cu siguranță prezența în categoria top romane de dragoste.
 
 

16. Soția călătorului în timp, Audrey Niffenegger

Sotia Calatorului In TimpDescriere: „Când Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea șase ani, iar el avea treizeci și sase. S-au căsătorit când ea avea douăzeci și trei, iar el avea treizeci și unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru că Henry este unul dintre primii oameni diagnosticați cu cronoafecțiuni: din când în când ceasul lui genetic se resetează și se trezește aruncat în viitorul sau în trecutul său. Cu aceasta au să se înfrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar și o studentă la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor.”
 
Ce părere au cititorii? Povestea de dragoste dintre cei doi protagoniști, Henry și Clare, este cu adevărat încântătoare. Cei doi nu doar că sunt îndrăgostiți nebunește unul de altul, dar parcă sunt predestinați să fie împreună. Deși vor trebui să facă față multor obstacole, dragostea dintre ei nu slăbește niciodată.
 
 

17. Dama cu camelii, Alexandre Dumas-fiul

Dama cu cameliiDescriere: „Acțiunea romanului, o tragedie, are loc la Paris: tânărul Armand Duval s-a îndrăgostit de curtezana Marguerite Gautier. Singurele flori acceptate de Marguerite sunt cameliile. La început dragostea tânărului Armand nu este împărtășită de Marguerite, dar cu timpul se va îndrăgosti și ea de Armand. Acesta îi cere să renunțe să mai primească clienți. Când tatăl lui Armand află de iubita fiului său, încearcă prin toate mijloacele să-i despartă pe cei doi îndrăgostiți.”
 
Ce părere au cititorii? Unii oameni ar putea crede că aceasta este o poveste despre dragostea imposibilă din cauza circumstanțelor exterioare. Dar povestea de față ne arată că iubirile mari nu sunt ucise de situațiile externe sau de oameni, ci de chestiuni interioare, de egoism, lipsă de înțelegere și comunicare deficitară. 
 
 

18. Marele Gatsby, F. Scott Fitzgerald

Marele GatsbyDescriere: „Nick Carraway, un tânăr atras de visul american, proaspăt sosit la New York, intră în lumea fascinantă a lui Jay Gatsby, o lume a succesului și a iluziei. Pe fundalul Americii anilor ’20, Gatsby, împins de iubirea față de Daisy Buchanan, își schimbă complet existența, transformându-se dintr-un tânăr sărac în traficant de băuturi alcoolice și apoi milionar. În ciuda petrecerilor grandioase a căror gazdă este, Gatsby ascunde o nemărginită nefericire. Tot ce face este destinat să-i atragă atenția lui Daisy.”
 
Ce părere au cititorii? Este o poveste despre oameni superficiali care trăiesc vieți egoiste și îi tratează pe ceilalți cu indiferență, ca pe niște jucării aruncate în colțul camerei. Dar în existența acestei lumi există, totuși, și o eleganță care reușește să discute despre iubirea condamnată. 
 
 

 
Cele menționate în acest articol se află pe toate listele cu cele mai bune romane de dragoste. Dar, pe lângă tema iubirii abordate într-un fel sau altul, în fiecare dintre ele, se află substraturi mult mai profunde ce așteapă să fie descoperite de cititori. Așa că, te invit călduros să le parcurgi deoarece toate au o poveste încântătoare de spus.
 

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here