Cărți SF. Top cele mai bune cărți science fiction

Carti SF

Când spui „cărți SF” știi că vei lua parte la romane scrise de autori a căror imaginație nu are limite. Science fiction îți dă o așa libertate de creație încât este greu să știi când să spui stop. Dar autorii care aleg să scrie despre această categorie au un dar aparte și o inventivitate cu care construiesc lumi fictive minunate ce ajută imaginația cititorului să călătorească pe tărâmuri fanteziste.

Iată mai jos câteva dintre cele mai bune cărți sf ce-ți vor mulțumi pofta de ficțiune.


1. Dune, Frank Herbert

DuneDescriere: „Într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, condus după reguli feudale, casele nobiliare se luptă pentru supremație. Casa Atreides primește controlul asupra planetei Arrakis, singura sursă de mirodenie – cea mai valoroasă și importantă substanță din univers. Asta adâncește vechea rivalitate dintre Casele Atreides și Harkonnen. Leto Atreides și familia lui se vor confrunta nu doar cu o planetă deșertică, neprietenoasă și necunoscută, ci și cu comploturi politice periculoase.”
 
Ce părere au cititorii? „Dune” este cu adevărat o carte revoluționară pentru lumea science fiction. Este incredibil cât de multe teme poate adăuga Herbert în acest cadru unic. Religia, politica, natura dinamică a puterii, efectele colonialismului, distrugerea flagrantă a mediului înconjurător se combină cu complotul extrem de incitant și labirintic. Arată importanța supremă a fabricării miturilor și  religiei pentru ca puterea să fie susținută pe perioade lungi de timp. 
 

2. Eu, Robotul, Isaac Asimov 

Eu, RobotulDescriere: „Nu au voie să facă rău niciunei ființe umane, trebuie să se supună ordinelor oamenilor și nu-și pot pune în pericol existența… însă doar atâta timp cât nu încalcă primele două reguli. Acestea sunt cele Trei Legi ale Roboticii cu care au fost programați roboții cu inteligență artificială. Poți să demonstrezi ce vrei pe baza unui raționament rece, cu condiția să apelezi la postulatele adecvate.”
 
Ce părere au cititorii? Poveștile sunt caracterizate de o mulțime de aspecte: moralitate, limbaj frumos, umor, suspans, idei revigorante dar și singularitate tehnologică. Aceste povești nu sunt doar o documentare a roboților care devin din ce în ce mai buni, ci exemplifică și diferite aspecte ale vieții umane care sunt afectate de inteligența artificială.
 

3. 2001: Odiseea spațială, Arthur C. Clarke 

2001 Odiseea spatialaDescriere: „Luna ascunde o mare enigmă. Drept urmare, pentru prima oară, oamenii sunt trimiși departe, în spațiu.
Dar, cu mult înainte să ajungă la destinație, totul începe să meargă extrem de prost pentru echipajul de la bordul Discovery, aflat în drumul spre Saturn. Nava este comandată de HAL9000, un super-computer cu inteligență artificială, capabil de cele mai dezvoltate funcții cognitive, mai dezvoltate poate și decât ale minții umane.”
 
Ce părere au cititorii? Un roman subversiv, misterios, uimitor și, în cele din urmă plin de speranță. Clark amestecă în cartea de față predicțiile speculative cu evenimente adevărate din trecut. Ce mai poate fi pe placul cititorului sunt descrierile despre viețile astronauților: lungi, solitare, uneori amuzante, alteori plictisitoare, întrerupte ocazional de obiective și destinații minunate. Un adevărat amestec ce te ține prins în lectură.
 

4. Metro 2033, Dmitry Glukhovsky 

Metro 2033Descriere: „În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul. În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor – Artiom, personajul central al cărții, trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii.”
 
Ce părere au cititorii? Una dintre acele cărți sf bune și memorabile despre timpuri post-apocaliptice. Povestea este plină de legende, adevăruri pe jumătate și mitologie. Cuprinde, evident, și momente înfricoșătoare ce vor creea o atmosferă bizară, enigmatică. Și, cu toate că romanul are o cantitate destul de mare de acțiune, nu este dominat de ea întrucât există multe pasaje introspective și filosofice. 
 
Vezi și paralela făcută cu jocul Metro 2033, în articolul Cărți SF bune cu jocuri video adaptate.
 

5. Neuromantul, William Gibson 

NeuromantulDescriere: „O lume postmodernă, un oraş locuit de fiinţe hibride, puse în mişcare de aşa-numitele designer drugs şi cu anatomii gata oricând să primească un upgrade din partea chirurgiei. Pe scurt, o lume ale cărei date corespund imaginarului cyberpunk clasic, bântuită de hackeri, un soi de piraţi ai reţelei, şi de tot felul de extensii ale sistemului. Case, unul dintre hackeri, exilat din cyberspaţiu – concept asociat aproape invariabil cu numele lui Gibson -, e gata să găsească orice nişă pentru a reveni în ordinea conexiunilor, având în faţă unul dintre cei mai alunecoşi adversari: inteligenţa artificială.”
 
Ce părere au cititorii? „Neuromantul” nu este cu siguranță un roman tipic de science-fiction, dar este, fără îndoială, un clasic în domeniu. Gibson lasă rareori spațiu pentru ca cititorul să ajungă la curent cu natura accelerată a poveștii sale. Și totuși, într-o manieră foarte îndrăzneață, autorul creează o lume care nu este ușor de înțeles, dar fără încetare credibilă și cu totul captivantă.
 

6.  O mie nouă sute optzeci și patru, George Orwell

O mie noua sute optzeci si patruDescriere: „Romanul O mie nouă sute optzeci şi patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era postatomică, locul de naştere al unui regim totalitar în care orice logică pare să fi fost abolită. Execuţiile fără rost, dispariţiile peste noapte au devenit fireşti. Trecutul este rescris mereu pentru a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa neolimbă, o limbă robotizată, ce completează imaginea de lume ordonată ştiinţific după voinţa Fratelui cel Mare, care spune că războiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranţa este putere.”
 
Ce părere au cititorii? Politica și psihologia acestui roman sunt mai mult decât profunde, așa că își merită cu prisosință locul în top cărți sf. Societatea nu are legi scrise, dar multe acte sunt pedepsite cu moartea. Sloganul partidului este complex, individualitatea nu este sub nicio formă tolerată. Ba chiar poate duce la etichetarea de trădător al partidului. 
 

7. Artemis, Andy Weir

ArtemisDescriere: „Traiul în Artemis, primul și singurul oraș de pe Lună, implică privațiuni dacă nu te numeri printre turiștii bogați sau miliardarii excentrici, iar visul lui Jazz Bashara e să se îmbogățească. Doar că un simplu job de comisionară n-o să-i îndeplinească acest vis. Și nici micile ei acțiuni de contrabandă. Viața lui Jazz va căpăta o întorsătură teribilă atunci când planul ei de îmbogățire pune în pericol existența orașului și a cetățenilor lui.”
 
Ce părere au cititorii? Luna este un loc minunat pentru derularea unei aventuri; așadar, povestea din cartea de față este grozavă. Ritmul este minunat, dezvăluirile credibile, răsucirile neașteptate de situație și acțiunea în sine încântătoare. 
 

8. Războiul bătrânilor, John Scalzi 

Razboiul batranilorDescriere: „Omenirea a ajuns la stele. Dar planetele capabile să susţină viaţa sunt puţine, iar rasele de extratereştri care se opun colonizării lor sunt numeroase. Prin urmare, pământenii trebuie să lupte pentru spaţiul vital. Războiul – brutal, sângeros şi parcă fără sfârşit – se poartă de decenii întregi, departe de Pământ. Terra e subordonată Forţelor Coloniale şi toată lumea ştie că, de la o anumită vârstă, oricine se poate alătura acestora. Voluntarii părăsesc pentru totdeauna Pământul, având în faţă minimum doi ani în zonele de conflict.”
 
Ce părere au cititorii? Această carte are o abordare umană simpatică. De la primele pagini, te simți invitat și primit cu căldură în lumea pe care Scalzi o creează pentru tine. Te bucuri să petreci timp cu personajele pe care le întâlnești, care sunt majoritatea interesante și inteligente. Mai că ai vrea să le cunoști în realitate.
 

9. Furnica Electrică, Philip K. Dick 

Furnica electricaDescriere: „În Furnica electrică vei avea parte de lumi paralele, coșmaruri reale și adevăruri trucate. Tot ceea ce a scris Philip K. Dick răspunde la aceeasi întrebare: unde este realitatea? Toate cuvintele pe care le așterne sunt insuflate de o aceeași frică paranoică. Experiența sa legată de droguri și instabilitatea mintală i-au permis să găsească mereu răspunsuri noi. (The New York Times).”
 
Ce părere au cititorii? Un clasic încântător. Fiecare poveste are caracteristica ei: un mister captivant, un thriller ce te ține încordat, o explorare socială a abilităților precognitive, o meditație asupra liberului arbitru și o evaluare înțeleaptă a limitelor caracterului uman; toate acestea înfășurate într-o concluzie onestă și satisfăcătoare.
 

10. Hyperion, Dan Simmons

HyperionDescriere: „Pe planeta Hyperion, în afara jurisdicției Hegemoniei Omului, așteaptă Shrike. Unii îl venerează, alții sunt înspăimantați, iar alții au jurat să-l ucidă. Războiul este pe cale de a cotropi întreaga galaxie, când șapte pelerini pornesc într-o ultimă călătorie spre Hyperion, căutând răspunsuri la enigmele nerezolvate din viețile lor. O ultimă speranță… și un secret teribil. Soarta omenirii ar putea fi în mâinile lor.”
 
Ce părere au cititorii? „Hyperion” este, în general considerat ca un science fiction clasic. Există romantism, umor, acțiune aventură, sex și violență. Profunzimea, varietatea și întinderea imaginației sale sunt o mare bucurie pentru orice fan SF. 
 

 
Adaugă aceste zece cărți în biblioteca ta și fii sigur că vei avea parte de povești sf a căror ficțiune nu o vei uita niciodată. Fiecare dintre ele oferă cititorului o aventură diferită și captivantă.
 
Vizitează articolul Cărți SF bune cu jocuri video adaptate pentru și mai multe recomandări din acest gen!
 
Îți doresc să ai parte de o călătorie fascinantă în aceste lumi fanteziste și, bineînțeles, poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here