Când spui „cărți SF” știi că vei lua parte la romane scrise de autori a căror imaginație nu are limite. Science fiction îți dă o așa libertate de creație încât este greu să știi când să spui stop. Dar autorii care aleg să scrie despre această categorie au un dar aparte și o inventivitate cu care construiesc lumi fictive minunate ce ajută imaginația cititorului să călătorească pe tărâmuri fanteziste.
Iată mai jos câteva dintre cele mai bune cărți sf ce-ți vor mulțumi pofta de ficțiune.
1. Dune, Frank Herbert

Ce părere au cititorii? „Dune” este cu adevărat o carte revoluționară pentru lumea science fiction. Este incredibil cât de multe teme poate adăuga Herbert în acest cadru unic. Religia, politica, natura dinamică a puterii, efectele colonialismului, distrugerea flagrantă a mediului înconjurător se combină cu complotul extrem de incitant și labirintic. Arată importanța supremă a fabricării miturilor și religiei pentru ca puterea să fie susținută pe perioade lungi de timp.
2. Eu, Robotul, Isaac Asimov

Ce părere au cititorii? Poveștile sunt caracterizate de o mulțime de aspecte: moralitate, limbaj frumos, umor, suspans, idei revigorante dar și singularitate tehnologică. Aceste povești nu sunt doar o documentare a roboților care devin din ce în ce mai buni, ci exemplifică și diferite aspecte ale vieții umane care sunt afectate de inteligența artificială.
3. 2001: Odiseea spațială, Arthur C. Clarke

Dar, cu mult înainte să ajungă la destinație, totul începe să meargă extrem de prost pentru echipajul de la bordul Discovery, aflat în drumul spre Saturn. Nava este comandată de HAL9000, un super-computer cu inteligență artificială, capabil de cele mai dezvoltate funcții cognitive, mai dezvoltate poate și decât ale minții umane.”
Ce părere au cititorii? Un roman subversiv, misterios, uimitor și, în cele din urmă plin de speranță. Clark amestecă în cartea de față predicțiile speculative cu evenimente adevărate din trecut. Ce mai poate fi pe placul cititorului sunt descrierile despre viețile astronauților: lungi, solitare, uneori amuzante, alteori plictisitoare, întrerupte ocazional de obiective și destinații minunate. Un adevărat amestec ce te ține prins în lectură.
4. Metro 2033, Dmitry Glukhovsky

Ce părere au cititorii? Una dintre acele cărți sf bune și memorabile despre timpuri post-apocaliptice. Povestea este plină de legende, adevăruri pe jumătate și mitologie. Cuprinde, evident, și momente înfricoșătoare ce vor creea o atmosferă bizară, enigmatică. Și, cu toate că romanul are o cantitate destul de mare de acțiune, nu este dominat de ea întrucât există multe pasaje introspective și filosofice.
Vezi și paralela făcută cu jocul Metro 2033, în articolul Cărți SF bune cu jocuri video adaptate.
5. Neuromantul, William Gibson

Ce părere au cititorii? „Neuromantul” nu este cu siguranță un roman tipic de science-fiction, dar este, fără îndoială, un clasic în domeniu. Gibson lasă rareori spațiu pentru ca cititorul să ajungă la curent cu natura accelerată a poveștii sale. Și totuși, într-o manieră foarte îndrăzneață, autorul creează o lume care nu este ușor de înțeles, dar fără încetare credibilă și cu totul captivantă.
6. O mie nouă sute optzeci și patru, George Orwell

Ce părere au cititorii? Politica și psihologia acestui roman sunt mai mult decât profunde, așa că își merită cu prisosință locul în top cărți sf. Societatea nu are legi scrise, dar multe acte sunt pedepsite cu moartea. Sloganul partidului este complex, individualitatea nu este sub nicio formă tolerată. Ba chiar poate duce la etichetarea de trădător al partidului.
7. Artemis, Andy Weir

Ce părere au cititorii? Luna este un loc minunat pentru derularea unei aventuri; așadar, povestea din cartea de față este grozavă. Ritmul este minunat, dezvăluirile credibile, răsucirile neașteptate de situație și acțiunea în sine încântătoare.
8. Războiul bătrânilor, John Scalzi

Ce părere au cititorii? Această carte are o abordare umană simpatică. De la primele pagini, te simți invitat și primit cu căldură în lumea pe care Scalzi o creează pentru tine. Te bucuri să petreci timp cu personajele pe care le întâlnești, care sunt majoritatea interesante și inteligente. Mai că ai vrea să le cunoști în realitate.
9. Furnica Electrică, Philip K. Dick

Ce părere au cititorii? Un clasic încântător. Fiecare poveste are caracteristica ei: un mister captivant, un thriller ce te ține încordat, o explorare socială a abilităților precognitive, o meditație asupra liberului arbitru și o evaluare înțeleaptă a limitelor caracterului uman; toate acestea înfășurate într-o concluzie onestă și satisfăcătoare.
10. Hyperion, Dan Simmons

Ce părere au cititorii? „Hyperion” este, în general considerat ca un science fiction clasic. Există romantism, umor, acțiune aventură, sex și violență. Profunzimea, varietatea și întinderea imaginației sale sunt o mare bucurie pentru orice fan SF.
Adaugă aceste zece cărți în biblioteca ta și fii sigur că vei avea parte de povești sf a căror ficțiune nu o vei uita niciodată. Fiecare dintre ele oferă cititorului o aventură diferită și captivantă.
Vizitează articolul Cărți SF bune cu jocuri video adaptate pentru și mai multe recomandări din acest gen!
Îți doresc să ai parte de o călătorie fascinantă în aceste lumi fanteziste și, bineînțeles, poftă bună la citit!