Cărți polițiste. Top romane detective

Carti politiste

Există o multitudine de autori de romane polițiste întrucât acest gen nu va „îmbătrâni” niciodată. Nu îți ajunge o viață să le citești pe toate. Misterul ce le învăluie este ingredientul principal al acestui gen. Când un autor reușește să mențină suspansul de-a lungul a sute de pagini, cred că misiunea lui este îndeplinită cu succes.

Carti politiste

Să pretind că mai jos este lista cu cele mai bune cărți ale acestui gen ar fi naiv. Așa că am sortat 5 romane polițiste bazându-mă fie pe propria-mi lecturare, fie în urma recenziilor cititorilor avizi de cărți detective.

Așadar, să înceapă… investigarea 🤔🧐1. Aventurile lui Sherlock Holmes / Memoriile lui Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle

Aventurile lui Sherlock Holmes carti politisteDescriere: „Aventurile lui Sherlock Holmes cuprinde 12 povestiri publicate pentru prima oară într-un singur volum în 1982, conturate în jurul unor nedreptăți ilustrative pentru epocă, precum trădarea unei cântărețe de operă de către rege, felul cum un tată vitreg își înșală fiul cu ajutorul unei iubite imaginare, modul cum un escroc aristocrat îl înșală pe proprietarul unei case de amanet sau cum un cerșetor acumulează averi în Kent.”
 
Ce părere au detectiv-cititorii? O colecție extraordinară. Doyle a găsit maniera perfectă pentru a detalia aventurile palpitante ale lui Holmes și Watson. Misterios, fermecător și distractiv. La sfârșitul cărții vei realiza că vrei să privești mai atent la micile detalii ale vieții și să le găsești importanța pe care poate nimeni altcineva nu a observat-o până atunci. 
 

Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Libris 


2. Pacienta tăcută, Alex Michaelides

Pacienta tacuta carti politisteDescriere: „Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani. Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră.”
 
Ce părere au detectiv-cititorii? Aici avem de-a face cu o poveste profundă și întunecată despre crimă, dragoste și răzbunare. Personajele cu adevărat de neuitat, suspansul ce îți face pulsul să bată peste limitele normale, ritmul captivant, narațiunea ispititoare – toate acestea sunt plasate la momentul potrivit. Este o carte ce cu siguranță se numără printre cele mai bune cărți psihologice în care misterul te învăluie de la început până la sfârșit.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești 


3. Zece negri mititei, Agatha Christie

Zece negri mititei carti politisteDescriere: „Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devon-ului. Nouă… În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. Opt… Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care numără descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. Șapte… Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva?”
 
Ce părere au detectiv-cititorii? Lungimea și ritmul acestui roman sunt foarte bine proporționate. Oferă spațiul adecvat misterelor și personajelor, familiarizând rapid cititorul cu situația. La finele romanului realizezi cum efectele disperării umane pot distruge drastic sentimentul de control al cuiva.
 

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești 


4. Somnul de veci, Raymond Chandler

Somnul de veci carti politisteDescriere: „Philip Marlowe merge în vizită la reședința bătrânului domn Sternwood, ca să se ocupe de Arthur Gwynn Geiger, care se dă negustor de cărți rare. Fiica cea mare a gazdei are însă impresia că detectivul a fost angajat ca să-l găsească pe soțul ei dispărut cu o lună în urmă. Investigatorul ajunge la librărie și află din întâmplare că Geiger are obiceiul de a împrumuta literatură pornografică de la magazinul personal. Marlowe îl urmărește până acasă și rămâne de veghe. 
 
Țipetele și împușcăturile care se aud dinăuntru îl pun pe jar. Detectivul se năpustește în casă și-l găsește pe Geiger fără suflare. Alături de el, o vede pe Carmen, fiica cea mică a lui Sternwood, goală și sub influență drogurilor.”
 
Ce părere au detectiv-cititorii? Vizitează blogul celor de la Nemira pentru o scurtă părere. 
 

Vezi preț pe Nemira


5. Chemarea cucului, Robert Galbraith

Chemarea cucului carti politisteDescriere: „Atunci când un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un balcon acoperit de zăpadă din Mayfair, se presupune că fata labilă emoţional s-a sinucis. Cu toate astea, fratele ei refuză să creadă concluzia poliţiei şi îi cere detectivului particular Cormoran Strike să se ocupe de caz. Strike este un veteran de război – cu traume atât fizice, cât şi psihice -, a cărui viaţă e un dezastru. Deşi îi oferă o siguranţă financiară, ancheta are preţul ei: cu cât Strike pătrunde mai adânc în lumea complexă a tinerei fete, cu atât lucrurile devin mai sumbre şi pericolele nu întârzie să apară.”
 
Ce părere au detectiv-cititorii? Este o poveste impresionantă, plină de intrigi și mister, posibilități și alternative. Arată cât se poate de clar contrastul dintre viețile celor bogați și faimoși și cei mai puțin norocoși din punct de vedere material. 
 


 
Fie că e vorba de romane polițiste clasice sau ale zilelor noastre, acestea prezintă fiecare, în felul ei, o poveste enigmatică ce așteaptă să fie descoperită de către voi.
 
Pentru cei care îndrăgesc acest gen, vă invit să descoperiți și povestea „Jocul de Domino” a bine-cunoscutului scriitor de cărți polițiste Michael Connelly. Vezi aici recenzia.
 

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here