
Acest articol vine în întâmpinarea tuturor celor pasionați de cărți horror. Dacă ești un adept al acestei categorii, sigur ai văzut și multe filme de groază. Însă vei descoperi că atunci când citești cărți de groază, vei avea parte de o cu totul altă experiență.
Autorii care aleg să scrie despre această specie au exact instrumentele necesare pentru a crea o poveste horror perfectă: o imaginație debordantă și o minte țicnită (în sensul bun al cuvântului, evident 🙂 )
Așadar, iată un articol cu 5 dintre cele mai bune cărți horror!
1. Strălucirea, Stephen King
Descriere: „În hotelul Overlook se ascunde o forță monstruoasă, care începe să strălucească și să-și desăvârșească sinistra lucrare odată cu sosirea lui Jack Torrance și a familiei sale. Nebunia izbucnește cu o furie uriașă, în timp ce forțe stranii se manifestă în jurul lui Danny, băiețelul de cinci ani care are un dar unic. Destinul teribil al lui Jack Torrance și dezastrul unei familii au stârnit imaginația cititorilor din toată lumea, devenind o poveste-cult.”
Ce părere au cititorii? Deși se știe că Stephen King este autorul a celor mai multe cărți de groază, aceasta rămâne de departe numărul 1. Este exact acea carte despre care poți spune oricui că n-ai avut curajul să o citești cu lumina stinsă și nimeni nu va îndrăzni să râdă de tine.
2. Casa bântuită, Shirley Jackson
Descriere: „Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru”
Ce părere au cititorii? Modul în care este scrisă această carte este înfiorător și complet captivant. Aspectele psihologice ale cărții sunt cele mai terifiante întrucât, parcă fără să îți dai seama, îți pătrund în cap până când, în cele din urmă, ajungi să te întrebi ce este real și ce nu.
3. Vocile răului, John Saul
Descriere: „În ce măsură reușește oricare dintre noi, ajuns întâmplător în preajma răului, să se păstreze necorupt? Vacanța de vară se transformă într-o înlănțuire de coșmaruri pentru trei adolescenți care fac o descoperire stranie: o încăpere secretă, în care timpul are altă consistență, iar obiectele au origini sumbre. Un lac în preajma căruia se petrec dispariții misterioase, o casă pe malul apei ce pare a atrage gânduri sângeroase.”
Ce părere au cititorii? Unul dintre aspectele pe care John Saul le realizează atât de bine este să facă supranaturalul să pară real, inserând elemente fantastice într-o poveste cu totul credibilă. În această carte, Saul explorează psihologia criminalilor în serie și, unele dintre părțile cu adevărat terifiante este când ajungi să cunoști gândurile interioare ale protagoniștilor.
4. Tăcerea mieilor, Thomas Harris
Descriere: „Când agenta FBI Clarice Starling este trimisă să se ocupe de cazul unui monstruos ucigaș în serie, supranumit Buffalo Bill, ea apelează la ajutorul unui psihiatru canibal aflat în închisoare, dr. Hannibal Lecter. Fascinația acestuia pentru tânăra femeie devine la fel de puternică precum nevoia de crimă. Un târg pe muchie de cuțit se impune între ambițioasa agentă și monstrul obsedat.”
Ce părere au cititorii? Cel mai probabil acest roman se numără printre cele mai bune povești thriller ce a existat vreodată. Un ritm minunat, personaje complexe fantastice, cercetări aprofundate și dialog excelent. Clarice Starling este o protagonistă excelentă iar Hannibal Lecter este unul dintre cei mai mari ticăloși fictivi din istoria literaturii.
5. Rebecca, Daphne Du Maurier
Descriere: „Într-o călătorie la Monte Carlo, în calitate de domnișoară de companie a unei doamne din lumea bună, timida eroină din
Rebecca se îndrăgostește de Maxim de Winter, un văduv deosebit de chipeș. Când ajung la Manderley, moșia soțului său, Maxim pare total schimbat, iar tânăra soție este înspăimântată. Naivă și lipsită de experiență, fără prieteni în conacul izolat, își dă seama că abia îl cunoaște. Iar în fiecare colț al fiecărei odăi se află fantoma frumoasei sale prime soții, Rebecca, a cărei amintire este păstrată vie de teribila doamnă Danvers.”
Ce părere au cititorii? Mister, intrigi, înșelăciune, subterfugii, neînțelegeri, acuzații, amenințări și lista poate continua. Toate acestea și nu numai se unesc într-o poveste thriller clasică ce nu vei dori să se termine prea repede. Un sfat: experiența pe care o trăiești când parcurgi pentru prima dată această carte este fascinantă. Prețuiește-o!
Deși sunt o mulțime de cărți ce ar intra la categoria aceasta, cu siguranță cele menționate mai sus își merită locul în top cărți horror.
Poftă bună la citit și… te las să contempli la acest citat 👇
„Monştrii sunt reali, fantomele la fel. Ei trăiesc înăuntrul nostu şi, uneori, câştigă.” (Stephen King)