Cărți SF bune cu jocuri video adaptate

carti sf bune cu jpcuri video adaptate

Acest articol este dedicat tuturor celor care au jucat video games create și adaptate după cărți. În lumea celor pasionați de jocuri video sunt multe adaptări după romane de aventură. În urma unor cercetări amănunțite, am descoperit câteva dintre cele mai recomandate cărți de pe urma cărora creatorii de jocuri au știut să construiască un frumos univers virtual.

Așa că dacă și tu te numeri printre cei care au îndrăgit jocurile respective și vrei să afli mai multe despre sursa lor de inspirație, iată ce-ți recomand!


1. Witcher – Ultima dorință, Andrzej Sapkowski

  • cartea care a inspirat seria de jocuri Witcher

Witcher Ultima dorintaDescriere: „Geralt este un vânător cu păr alb și ochii sclipitori. Are puteri magice și gânduri necurate. Este un asasin nemilos. Un criminal cu sânge rece. Și are un singur scop: să ucidă toți monștrii care bântuie lumea. Însă nu tot ce pare monstruos e malefic și nu orice basm e o feerie cu zâne. Geralt se confruntă cu regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii și vampiri. Dar nici măcar aceștia nu sunt întotdeauna ceea ce par.” 
 
Ce spun cititor-jucătorii? Această carte oferă o senzație extraordinară atât cititorului cât și jucătorului. Și nu doar din cauza universului nemaiîntâlnit sau a lumii răvășite de monștii, ci datorită formatului său. Cartea cuprinde o colecție de povestiri scurte, care reprezintă mai mult sau mai puțin misiuni prezentate din punctul de vedere al lui Geralt. Chiar dacă pare că nu sunt conectate între ele, cu răbdare, cititorul va descoperi povestea care le leagă pe toate, dar asta continuând cu citirea întregii colecții. 
 

2. Metro 2033, Dmitri Gluhovski

  • cartea care a inspirat jocul cu același nume

Metro 2033Descriere: „În anul 2033, supraviețuitorii unui război atomic planetar încearcă să-și continue existența sub pământ, în stațiile de metrou din Moscova, unde pericole nebănuite îi așteaptă la tot pasul. În lupta cu Întunecații – creaturi misterioase care trăiesc la suprafață și care coboară în adâncuri în căutarea oamenilor – Artiom trece prin experiențe care îi demonstrează că cel mai mare pericol pentru om rămân tot oamenii. Metro 2033 este un roman apocaliptic ce clădește un univers de coșmar pe ruinele lumii imperfecte a zilelor noastre.” 
 
Ce părere au cititor-jucătorii? Cartea, împreună cu primul joc se completează perfect. Gluhovski a creat o distopie captivantă ce a luat viață în jocurile video. Se poate vedea foarte clar ce au preluat creatorii jocului din roman mai ales în ceea ce privește mediul, decorul, estetica și starea generală de spirit prezentă în cărți. Este important de menționat că autorul a fost implicat direct la crearea jocurilor. Așadar, experiența va fi clar una autentică pentru că viziunea autorului este prezentă atât în cărți cât și în jocuri. O colaborare de dorit atunci când universul literar și cel virtual se întâlnesc.
 

3. Alamut, Vladimir Bartol

  • cartea care a inspirat de fapt și de drept Assassin’s Creed

AlamutDescriere:Alamut are loc în Persia secolului al XI-lea, în fortăreața Alamut, unde profetul autoproclamat Hasan ibn Sabbah stabilește un plan nebun dar strălucit de a conduce regiunea cu o mână de luptători de elită care urmează să devină „pumnalele sale vii”. Alamut povestește despre cum Sabbah a reușit să insufle teamă clasei conducătoare prin crearea unei mici armate de adepți care sunt dispuși să omoare și să fie uciși, pentru a ajunge în paradis.” 
 
Ce părere au cititor-jucătorii? Alegerea creatorilor de a folosi Alamut ca bază a jocului Assassin’s Creed a oferit un cadru fascinnant și bogat în conflicte, cu soluționări nu foarte la îndemână. Felul în care autorul te lasă să pășești în mintea lui Hasan ibn Sabbah, unul dintre cele mai interesante personaje din istorie, aproape că te convinge să justifici ceea ce a făcut. Această lume în care se îmbină istoria, religia și filozofia, mai că te provoacă să-ți pui la îndoială credințele.
 

4. Revolta lui Atlas, Ayn Rand

  • cartea care a inspirat jocul BioShock

Revolta lui AtlasDescriere: „Codul vostru declară că omul rațional trebuie să se sacrifice pentru cel irațional, omul onest pentru cel necinstit, omul productiv pentru haimanalele jefuitoare, omul integru pentru ticăloșii care fac compromisuri. Vă minunați de meschinăria sufletului în cei pe care îi vedeți în jurul vostru?  Omul care dobândește aceste virtuți nu vă va accepta  codul moral; omul care acceptă codul vostru moral nu va dobândi aceste virtuți (Ayn Rand).”
 
Ce părere au cititor-jucătorii? Obiectivismul lui Ayn Rand este prezent peste tot în BioShock. Avem de-a face, atât în carte cât și în joc, cu o societate de minți strălucite ce se izolează de lumea ingrată. Autoarea reușește într-un mod fascinant să redea cele mai banale situații într-un fel cu totul aparte. Felul ei de a descrie lumea și lucrurile înconjurătoare aproape că te transpune în universul creat de ea. Este o carte plină de substraturi și subînțelesuri ce, odată pătrunse în sufletul cititorului, vor rămâne cu siguranță bine înrădăcinate acolo.
 

5. Inima întunericului, Joseph Conrad

  • cartea care a inspirat jocul Spec Ops: The Line

Inima intunericuluiDescriere: „Charlie Marlow e căpitanul onest al unui mic vas comercial ce străbate fluviul Congo în căutarea unui negustor de fildeș enigmatic. Marlow aude la răstimpuri un nume rostit cu respect, cu teamă sau cu ură de tovarășii săi. Misteriosul personaj Kurtz ocupă treptat întregul fundal al poveștii, al cărei final întârzie, amânat de trecerea printr-o junglă întunecată, stranie, populată de canibali sângeroși și străbătută de un fluviu capricios, ce face înaintarea micii expediții dureros de înceată.” 
 
Ce părere au cititor-jucătorii? Jucătorul Spec Ops este în căutarea lui Konrad (combinație dintre numele misteriosului personaj Kurtz și autorul cărții, Conrad), liderul batalionului de infanterie 33, luptându-se nu doar cu dușmanii, ci și cu propria sa minte. Cititorul cărții are de-a face cu o operă scrisă cu mult timp în urmă, dar care tratează o temă la fel de importantă și nemuritoare în zilele noastre. Captivantă, intensă și convingătoare, aceasta are forța de a te duce în cele mai întunecate colțuri ale naturii umane.
 


 
Atât lumea literaturii cât și cea a jocurilor video au reușit să creeze împreună varietăți de personaje, decoruri și întâmplări fascinante, toate datorită imaginației. Dacă unul dintre jocurile menționate mai sus este și preferatul tău, oferă o șansă și cărții care l-a inspirat.
 
Dacă ți=a plăcut acest articol, vezi și Cărți SF. Top cele mai bune cărți science fiction!

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here