Cărți de Crăciun. Cele mai frumoase cadouri

Carti de Craciun

Crăciunul este una dintre cele mai frumoase și așteptate sărbători din toate câte există! Implică atât de multe: cadouri, bucate delicioase, timp petrecut în sânul familiei, împodobirea bradului și lista poate continua. Atmosfera acestei sărbători nu se compară cu nimic. Și, dacă tot ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, e timpul să ne gândim deja la lista pentru cadouri. Continui să cred că, dacă alegi să dăruiești o carte (și asta cu ocazia oricărei celebrări), nu vei da greș. Trebuie doar să îți faci tema de cercetare și să te gândești ce gen de carte i-ar plăcea persoanei respective și cadoul e pe jumătate pregătit. Am sortat mai jos câteva recomandări cu cărți de Crăciun ce pot fi dăruite cu ocazia acestei atât de iubite sărbători.

 

1. O săptămână în Decembrie, Sebastian Faulks 

O saptamana in DecembrieDescriere: „Londra, cu o săptămână înainte de Crăciun, 2007. Timp de șapte zile, şapte personaje creionează tiparele complexe ale vieţii urbane în lumea de astăzi: un manager de fonduri speculative aflat în căutarea celei mai răsunătoare tranzacţii a vieţii sale, un jucător de fotbal profesionist recent sosit din Polonia, un tânăr avocat cu prea puţine cazuri şi prea mult timp pentru speculaţii teoretice, un student absorbit de teoriile islamiste, un autor de recenzii literare, un elev dependent de droguri şi de reality-show-uri şi un conductor de metrou – o tânără al cărei traseu uneşte toate aceste vieţi şi multe altele într-un circuit zilnic.” 
 
Ce părere au cititorii? Este o lectură interesantă ce prezintă o gamă largă de oameni diferiți, din mai multe puncte de vedere. Cartea este bine scrisă, amuzantă dar adesea și tristă. Însă, mai presus de toate, este informativă. Poate că nu toate personajele sunt atât de bine dezvoltate pe cât și-ar dori cititorul dar se vede că Faulks (care a început ca scenarist pentru ziare, ca apoi să devină editor literar) are ochiul acela atent al reporterului care nu scapă din vedere niciun detaliu. Tot ceea ce crede autorul că va fi folositor pentru înțelegerea cititorului, este plasat undeva prin paginile acestei cărți. Trebuie doar să știi să privești printre rânduri.
 
 

2. Crăciun la New York, Lisa Nieschlag, Lars Wentrup, Julia Cawley 

Craciun la New YorkDescriere: „O invitaţie în lumea magică a Crăciunului. Veţi descoperi 50 de reţete pline de gust şi savoare, însoţite de poveşti fermecătoare dintr-un New York inedit, în care aromele de scorţişoară, ciocolată şi marţipan plutesc pe străzile agitate ale metropolei americane.” 
 
Ce părere au cititorii? Deși nu este o poveste clasică de Crăciun, felul în care este scrisă cartea aceasta te lasă să călătorești cu imaginația, la fel de mult ca un roman bun. Cuprinde rețete pentru toate gusturile și în același timp te transpune în inima frumosului New York. Chiar dacă este plină de rețete cu specific pentru sărbătorile de iarnă, poți găti multe dintre ele pe tot parcustul anului. Așa că, pe lângă atmosfera frumos conturată în această carte, vei dispune tot timpul și de o carte de bucate cu o prezentare festivă.
 
 

3. Un altfel de Crăciun, John Grisham 

Un altfel de CrăciunDescriere: „Deoarece s-au săturat de reclamele de Crăciun, de febra cumpărăturilor, de decoraţii şi cadouri, de felicitări şi zâmbete mai mult sau mai puţin sincere, dar mai ales de cheltuieli, morocănosul Luther Krank şi simpatica lui soţie, Nora, se hotărăsc să…sară peste Crăciun anul acesta şi să-şi cheltuiască economiile pe o croazieră de zece zile în Caraibe. Grisham va reuşi să ne descrie cu mult umor agitaţia specifică acestui moment al anului, cât şi încercările mai mult sau mai puţin reuşite ale nonconformistului cuplu de a scăpa de asalturile cunoscuţilor şi, în special, ale vecinilor care nu pot înţelege cum e posibil să nu vrei să-ţi decorezi acoperişul cu un… om de zăpadă uriaş, ca orice american care se respectă.” 
 
Ce părere au cititorii? O poveste distractivă. Și pe parcursul lecturii dar mai ales pe final, când familia încearcă să creeze o experiență pozitivă din toate cele întâmplate. Într-adevăr, este previzibilă pe alocuri dar, dacă ai răbdare, vei descoperi un strat mai profund în toată această poveste. Și te pune pe gânduri: e necesar să dai atât de mulți bani pe cadouri? Merită ținută tradiția sărbătorilor în general? Vei fi arătat cu degetul dacă alegi ca măcar o dată să sari peste tradiție? Multe întrebări ce și-ar putea afla răspunsul în rândurile acestei cărți.
 
 

4. Zile de Crăciun, Jeanette Winterson 

Zile de CraciunDescriere: „Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive și mai îndrăznețe voci narative contemporane, ne propune în acest volum 12 povestiri și 12 rețete îmbietoare pentru cele 12 zile ale Crăciunului. Pentru autoare, Crăciunul e un moment fericit, celebrarea neprevăzutului. De aceea îi place să-l întâmpine scriind o poveste. Cele 12 alese aici, de o imaginație debordantă, pline de prospețime și umor, ne oferă un portal către spiritul Crăciunului, unde timpul parcă stă în loc, iar magicul pune stăpânire pe lume. Sunt povești cu stafii, intervenții miraculoase, întâlniri obișnuite ce se dovedesc departe de a fi obișnuite, mici minuni și saluturi adresate luminii renăscute. Crăciunul e o sărbătoare a intimității, în cadrul căreia orele petrecute alături de persoanele dragi sunt esențiale. Să gătim împreună, ne îndeamnă Jeanette Winterson, savurând cele 12 feluri festive ale căror rețete însoțesc povestirile. Dat fiind că fiecare rețetă tradițională sau nou-inventată pentru Crăciun devine ea însăși un dar și ne readuce în suflet bucuria și speranța că nu suntem și nu vom fi niciodată singuri.” 
 
Ce părere au cititorii? Aceasta este o carte de recomandat atât pentru cei care obișnuiesc să citească astfel de cărți în această perioadă festivă, cât și pentru cei care nu se dau în vânt după așa ceva. De ce? Pentru că nu este una dintre acele cărți siropoase. Conține câte puțin din toate și este lectura perfectă pentru orice zi liniștită de iarnă. Toate poveștile sunt unice, originale și surprinzătoare. Chiar unele dintre ele au darul de a face pielea de găină cititorului. Nu e ușor să scrii scurte povestiri reușite, însă Jeanette Winterson face o treabă excelentă.
 
 

5. Iarnă la Paris, Imogen Robertson 

Iarna la ParisDescriere: „Romanul lui Imogen Robertson – o poveste pătrunzătoare, întunecoasă şi opulentă din Parisul perioadei Belle Époque – aduce în prim-plan un complot meşteşugit artistic, detalii istorice bogate şi personaje puternice şi memorabile. Maud Heighton vine la Paris pentru a învăţa să picteze la faimoasa Academie Lafond, dar şi pentru a scăpa de constrângerile şi sărăcia din micul său oraş natal. Această aventură presupune mult curaj, căci Parisul înghite o mulţime de bani: în vreme ce colegele sale se bucură din plin de strălucirea oraşului şi de beneficiile unei vieţi lejere şi boeme, Maud alunecă periculos spre o existenţa sordidă, pe muchie de cuţit. Fiind pe punctul de a muri de foame şi de frig în iarna pariziană, ea acceptă să devină însoţitoarea tinerei şi frumoasei Sylvie Morel. Dar aceasta are un secret: dependenţa de opiu. Pe măsură ce Maud se afundă tot mai mult în lumea lui Morel – o lume a eleganţei şi a luxului -, secretele acesteia devin secretele ei. Iar înainte de sosirea Anului Nou, ajunge să se confrunte cu o minciună care o va propulsa direct în întunericul periculos şi adânc ce pândeşte de dincolo de strălucirea oraşului luminii.” 
 
Ce părere au cititorii? Deși poate că numele sună puțin prea romantic, cartea e de departe de a se învârti în jurul acestui cuvânt. Este un thriller istoric reușit, poate puțin previzibil în anumite pasaje dar cu siguranță cititorul va dori să pătrundă tot mai mult în povestea domnișoarei Maud. O poveste în care comploturile se întrepătrund (mai ales pe final) și care trebuie neapărat citită pe timp de iarnă. Și nu neapărat pentru că se numește „Iarnă la Paris”, ci pentru simplul fapt că vei reuși mult mai bine să te transpui în toate trăirile și stările personajelor din frumoasa operă a scriitoarei Imogene Robertson.
 
 
 
Cărți de Crăciun… Chiar dacă recomandările de curând menționate nu sunt toate povești clasice, merită să se afle pe lista de cărți specifice acestei sărbători. Fiecare dintre ele vor oferi o experiență cu mult mai interesantă decât daca ar fi citite în oricare altă perioadă a anului.
 
Să ai parte de un Crăciun exact așa cum ți-l imaginezi! Și poftă bună la sarma… adică la citit 🎅🎄

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here