Top 5 cărți Haruki Murakami. Povești nefirești

Carti de Haruki Murakami

Haruki Murakami este un autor aparte. Odată ce ai citit o carte scrisă de el, nu o vei uita. Pentru că toate operele sale sunt abordate dintr-un punct de vedere cu totul distinct. Însă înainte de a continua, aș dori să aduc la cunoștința cititorului următorul aspect: dacă poate trece peste faptul că pisicile vorbesc sau peștii cad din cer, atunci cu siguranță se poate număra printre persoanele care iubesc/vor iubi aceste opere neobișnuite.

Printre figurile emblematice care l-au influențat pe autorul japonez sunt Franz Kafka, Feodor Dostoievski, George Orwell, trupa The Beatles. Mai ales trupa rock se regăsește mai în toate scrierile sale, fie că sunt romane, scurte povestiri sau autobiografii. El însuși a declarat pe site-ul său că mai tot timpul scrie ascultând muzică.

De cele mai multe ori (și poate că ăsta este unul din motivele ce i-au adus notorietate) îi place să se joace cu granița dintre real și supranatural. Dar cel mai bine este să arunci o privire la câteva dintre cărțile lui Haruki Murakami cele mai aparte. Am ales (cu greu) din multele sale scrieri, cinci dintre cele care cred că ți-ar plăcea și ție să le citești.


1. 1Q84 

1Q84Descriere: „O tânără coboară pe scara de urgență a unei autostrăzi suspendate. Intenționează să ucidă un om. În altă parte a metropolei, un profesor de matematică e de acord să rescrie romanul unei fete dislexice. Fără s-o știe, cei doi se caută, iar acțiunile lor declanșează o adevărată avalanșă de evenimente, pentru că la Murakami poveștile simple nu sunt niciodată simple. În spatele realității banale se ascund întotdeauna tenebre periculoase, iar trecutul nu se lasă nici rescris, nici uitat cu ușurință.” 
 
Ce părere au cititorii? În trecut, romanele lui Murakami puteau fi împărțite cu ușurință în două categorii: povești ce au loc în lumea ordinară (și de multe ori tristă) și povești ce au loc la limita dintre realism și suprarealism. În romanul de față (ce cuprinde 3 volume) reușește în cele din urmă să unească aceste doua lumi diferite într-una oarecum coerentă. Personajele ciudate și adesea confuze sunt prezente într-adevăr și în această carte dar colaborarea dintre ele este una diferită față de relația personajelor din lucrările sale anterioare. Este unul dintre romanele cele mai bine închegate ale autorului japonez.
 

2. Pădurea norvegiană 

Padurea norvegianaDescriere: „Romanul Pădurea norvegiană, care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere sordide de cămin studențesc, de afișe și de lecturi din clasicii literaturii universale.” 
 
Ce părere au cititorii? Sunt o mulțime de teme abordate în acest roman dar cea care pare să rezoneze cel mai bine cu cititorul este abilitatea lui Murakami de a transmite atât de bine ce înseamnă să treci printr-o suferință sfâșietoare; și totodată, cum să te agăți de viață cu o strădanie supranaturală pentru a ieși, sau măcar a încerca să ieși la liman. Sunt aduse aluzii ce te pot duce cu gândul la iubire, dar nu se poate spune că Pădurea norvegiană este un roman exclusiv de dragoste. Murakami pune mai degrabă accentul (cu subtilitate ce-i drept) pe nostalgie, singurătate, chiar depresie. Aceasta este o poveste care arată cum de-a lungul vieții acumulăm cicatrici de pe urma suferințelor, suferințe care uneori ne întăresc, alteori nu.
 

3. Bărbați fără femei 

Barbati fara femeiDescriere: „În noua sa colecție de povestiri, care, poate nu întâmplător, împrumută titlul celui de-al doilea volum de proză scurtă al lui Ernest Hemingway, Haruki Murakami desenează relieful interior al unor bărbați care fie au pierdut, fie n-au avut nicicând pe cineva. Fără ezitări, abil și nuanțat, Murakami explorează peisajul lucrurilor care îi unesc sau îi despart pe bărbați de femei, vorbind despre singurătatea bărbatului, sexualitate și excentricitate, despre pierderi, regăsiri și efectele devastatoare ale unor evenimente aparent minore.” 
 
Ce părere au cititorii? Fiecare poveste descrie o situație unică în care bărbații, fie trăiesc în singurătate, fie au petrecut prea puțin timp cu o femeie. Așadar, această carte reprezintă o colecție tristă ce surprinde experiențele dure pe care le au oamenii când sunt puși în fața unor respingeri. Fiecare experiență a bărbaților din cartea de față are o abordare diferită și de multe ori se întâmplă să vrei să știi cum s-ar fi continuat dacă povestea respectivă era tratată într-un roman.
 

4. Kafka pe malul mării 

Kafka pe malul mariiDescriere: „Romanul, publicat în 2002 și intrat imediat pe lista bestsellerurilor, este relatarea plină de fantezie a aventurilor unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă și a șirului de coincidențe care-l leagă de un vagabond pe nume Nakata, ce suferă de pe urma unei traume din timpul războiului. În universul construit de Murakami pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, mânate de nevoia de dragoste sau de sânge.” 
 
Ce părere au cititorii? Neobișnuit, magic, uneori confuz, cu o mulțime de teme în care să te pierzi. Kafka pe malul mării este, din multe puncte de vedere, un roman tipic „murakamian”.  Conține povești paralele, pasaje filozofice (sub formă de monologuri și dialoguri), timp deformat, o multitudine de referințe atât literare cât și muzicale, pisici. Dacă citești acest roman, vei fi pus în fața unei provocări: aceea de a te strecura prin granița atât de subțire dintre realitate și fantezie.
 

5. Cronica păsării-arc 

Cronica pasarii arcDescriere: „În Cronica păsării-arc, Haruki Murakami redeschide o altă ușă către acel tărâm de graniță dintre vis și realitate, pe care îi place atât de mult să-l exploreze. Acțiunea romanului debutează într-o suburbie liniștită din Tokyo, unde tânărul Toru Okada își duce existența deloc ieșită din comun alături de soția sa. O întâmplare aparent banală – dispariția motanului familiei – dă peste cap viața protagonistului, care se vede prins în păienjenișul unei lumi fantastice, ce intersectează în mod straniu realitatea de zi cu zi.” 
 
Ce părere au cititorii? Acest roman face parte din acelea care pot lăsa cititorul mai mult decât uimit de cele ce le-a citit. Sunt pasaje în care nu poți face diferența între ceea ce este real, imaginat sau pur și simplu visat de personajul principal. Există o enigmă continuă pe întregul parcurs al cărții, multe evenimente diferite aparent fără vreo legătură între ele și o sumedenie de mici ciudățenii. Fiecare cititor poate interpreta această carte după voia lui. Și tocmai pentru că poate avea mai multe înțelesuri, e genul de lectură ce trebuie citită de mai multe ori pentru a-i cuprinde toate sensurile. 
 

 
Aceste cinci cărți merită din punctul meu de vedere să fie recomandate oricărui cititor. Fie că ești în căutarea unei cărți cu care să îți faci debutul în universul bizar și totodată incitant a lui Murakami, fie vrei să descoperi mai multe scrieri ale autorului japonez, cărțile mai sus menționate îți vor mulțumi căutările.
 
Și nu uita: Haruki Murakami nu este un autor ușor de „digerat”, dar cu toate astea, vei avea poftî bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here