Trăim în vremuri încordate și stresante și deseori ajungem într-un moment în care simțim că clacăm, că nu mai putem și întrezărim varianta cea mai ușoară: aceea de a renunța. Însă acela e momentul în care trebuie să ne ridicăm, să tragem de noi și să punem piciorul în prag.
Nu spune nimeni că este ușor. Însă, din fericire, există o multitudine de
cărți de dezvoltare personală care pot veni în ajutor. Depinde doar de tine dacă decizi să urmezi îndemnurile sau nu.
Cu toții ar trebui să avem în biblioteca noastră cărți motivaționale întrucât, deși viața pare să meargă ca pe roate, încă un sfat pozitiv nu poate fi decât de ajutor! Adică, dacă tot merge viața ca pe roate, de ce să nu meargă ca pe roțile unui monopost de Formula 1? 😀
Haide să vedem împreună ce recomandă acest top cărți de dezvoltare personală!
1. 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, Jordan B. Peterson
Descriere: „Plecând de la revelațiile marilor religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică, în care există totuși un sens ce așteptă să fie căutat.
Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educația este adesea impregnată de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizată, cele 12 Reguli de viață oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri și valori, care ne pot ajuta, în plină epocă relativistă, să ducem o viață mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.”
2. Creierul și inteligența emoțională. Noi perspective, Daniel Goleman
Descriere: „În ultimii ani, cunoştinţele despre bazele neurologice ale inteligenţei emoţionale s-au înmulţit considerabil datorită noilor studii din neuroştiinţe. În această carte, Daniel Goleman reuneşte cele mai relevante informaţii despre dinamica neuronală care susţine formarea și dezvoltarea abilităţilor ce depind de inteligenţa emoţională.
Veţi descoperi: diferenţele dintre inteligenţa emoţională şi IQ; dinamica neuronală a creativităţii; starea ideală a creierului pentru a atinge performanţe optime; metode de gestionare a stresului; tehnicile de perfecţionare a inteligenţei emoţionale.”
3. Fă-ți patul. Lucruri mărunte care pot să-ți schimbe viața… și, poate, lumea, Wiliam H. Mcraven
Descriere: „Pe 17 mai 2014, amiralul William H. McRaven s-a adresat absolvenților Universității din Austin în ziua acordării diplomelor. Inspirându-se din sloganul universității – Ce începe aici schimbă lumea – el le-a împărtășit celor prezenți cele zece principii pe care le-a învățat în timpul antrenamentelor pentru trupele U.S. Navy Seal.
Principiile l-au ajutat să depășească dificultățile întâmpinate nu numai în cursul pregătirii și îndelungatei sale cariere militare, dar și în întreaga lui viață. Apoi a explicat că oricine poate folosi aceste lecții fundamentale pentru a se schimba pe sine și lumea în care trăiește.”
4. Poate ar fi mai bine să discuți cu cineva, Lori Gottlieb
Descriere: „Te-ai întrebat vreodată la ce se gândește terapeutul tău? Acum poți afla, căci Lori Gottlieb ne invită în lumea ei din postura de psihoterapeut, dar și din cea de pacientă, analizând adevărurile și minciunile pe care ni le spunem nouă, dar și celor din jur, în timp ce oscilăm între iubire și dorință, sens și mortalitate, vină și iertare, teamă și curaj, speranță și schimbare.”
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Cartepedia Vezi preț pe eMAG
5. Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent, Dale Carnegie
Descriere: „Sfaturile lui Dale Carnegie vă arată cum să deveniţi un interlocutor agreabil, de ce e bine să faceţi complimente dezinteresate, când e cazul să vă retrageţi dintr-o dispută, ce anume trezeşte dorinţa de cooperare a partenerilor, cum să faceţi o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, prin ce strategii vă puteţi autopromova în ochii celorlalţi, în ce fel puteţi adresa critici fără să provocaţi resentimente.
Va mai arăta de ce e recomandat să vă admiteţi propriile greşeli înainte de a le face reproşuri altora, cât de adevărat e proverbul care spune că vorba dulce mult aduce, cum să răspundeţi la plângerile altora, unde se termină sinceritatea şi începe brutalitatea, de ce nu funcţionează pe termen lung strategia de a da ordine, cum să vă ajutaţi ajutându-i pe ceilalţi – şi multe altele.”
6. Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem, David A. Sinclair Phd, Matthew D. La Plante
Descriere: „Cercetările din laboratorul lui David Sinclair de la Harvard demonstrează cum putem încetini sau chiar inversa procesul îmbătrânirii. Experimentele de reprogramarea genetică, pe de-o parte, dar și schimbarea stilului de viață (expunerea la frig, practicarea de exerciții fizice cu intensitatea potrivită și consumul unei cantități mai reduse de carne), pe de altă parte, ne ajută să trăim mai mult și mai sănătos. În viitorul apropiat nu numai că ne vom putea simți mai tineri, ci realmente vom fi mai tineri.”
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
7. Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, Johann Hari
Descriere: „Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor.
În căutările sale, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, la un oraș brazilian care a interzis anunțurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei și anxietății, acestea l-au condus la oamenii de știință care au reușit să descopere acele soluții care funcționează.”
8. Suflete curajoase. Ne planificăm încercările vieții, înainte de a ne naște? Robert Schwartz
Descriere: „În această carte veţi găsi relatările a zece persoane care, ca şi voi, şi-au planificat dinainte de naştere să aibă experienţa unor încercări majore de viaţă. Lucrând cu patru mediumuri şi channelori înzestraţi, autorul Robert Schwartz descoperă ce au ales ele – şi de ce.
El prezintă şedinţe reale de planificare de dinainte de naştere, unde sufletele discută despre ceea ce speră să experimenteze în viitoarele vieţi. Astfel, autorul deschide o fereastră prin care putem vedea lumea de dincolo, unde, în calitate de fiinţe eterne, ne proiectăm atât încercările vieţii, cât şi eventualele succese.”
9. Ești ceea ce gândești! Dr. Wayne W. Dyer
Descriere: „Cu 500 de ani înainte de Hristos, filozoful chinez Lao Zi a scris 81 de versete despre natura umană și despre felul în care oamenii trebuie să-şi trăiască viaţa şi să-şi îndeplinească menirea. Ele constituie un îndrumar pentru a avea o viaţă echilibrată din punct de vedere moral şi spiritual, urmărind în permanenţă binele.
Dr. Wayne W. Dyer a realizat o variantă personală a celebrelor versete, căreia i-a adăugat o interpretare potrivită zilelor noastre. Rezultatul este un ghid de gândire şi acţiune care îmbină îndemnul antic la pace şi linişte interioară cu imperativele lumii actuale orientate spre dinamism şi dezvoltare continuă.”
10. Arta de a spune Nu! cu conștiința împăcată, Jesper Juul
Descriere: „Avem nevoie să învățăm să spunem NU fără să ne simțim vinovați, greșiți sau egoiști! Imediat ce vom înțelege, cu ajutorul rândurilor scrise cu multă compasiune și acceptare de psihoterapeutul Jesper Juul, cât de eliberator poate fi un NU rostit atunci când este nevoie de el, ne va fi mai ușor să gestionăm nevoile noastre neîmplinite. Vom fi în stare și să acceptăm mai ușor NU-urile altora, care nu sunt atât despre noi, cât sunt despre ei, despre limitele lor.”
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
11. Cartea gesturilor. Cum putem citi gândurile oamenilor din acțiunile lor, Peter Collett
Descriere: „În acest ghid revelator, Peter Collett, expert în psihologie socială, profesor la Universitatea Oxford şi psiholog rezident al emisiunii Big Brother difuzată de Channel 4, ne introduce în fascinantul concept al Gesturilor, dezvăluindu-ne felul în care acestea funcţionează, de unde provin, cum să le identificăm şi cum să le interpretăm.
În timp ce te învaţă cum să citeşti şi să interpretezi motivele şi acţiunile altor oameni, acest instrument extrem de valoros te ajută în egală măsură să te concentrezi asupra mesajelor pe care le trimiţi neintenţionat şi a efectelor pe care acestea le pot avea asupra celorlalţi.”
12. Cuvinte care vindecă. Ce poți spune când nu știi ce să spui, Nance Guilmartin
Descriere: „Nance Guilmartin ne oferă un ghid pentru a reuşi să-i ajutăm pe cei aflaţi în dificultate sau pentru a primi sprijin atunci când viaţa, inevitabil, ne aduce şi momente de suferinţă, nesiguranţă sau pierderi.
Deşi ne este greu să fim martorii durerii celor din jur, uneori alegem să nu spunem nimic pentru a evita să greşim, spunând ceva nepotrivit. Această carte ne ajută să învăţăm cum să le fim alături, cum să iniţiem o punte a comunicării şi cum să arătăm că ne pasă.”
13. Atitudinea este totul, Jeff Keller
Descriere: „De ce oare unii oameni reușesc în tot ceea ce-și propun, iar alții nu? Care este diferența dintre ei și ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători? Totul ține de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, iar Jeff Keller dă exemple concrete de oameni care au reușit în viață doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse.”
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
14. Poartă-te ca o doamnă, gândește ca un bărbat, Steve Harvey
Descriere: „Dacă sunteți într-o relație stabilă și doriți să primiți inelul, această carte este pentru dumneavoastră. Dacă sunteți căsătorită și vreți să recâștigați controlul și să vă consolidați legătura puteți folosi această carte ca pe un instrument – să luați fiecare dintre principiile, regulile și ponturile din acest ghid practic și să le utilizați pentru a anticipa planul de joc al unui bărbat și pentru a riposta cu o ofensivă și o defensivă de neoprit.”
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
15. Distruge-ți obiceiurile nocive! Joe Dispenza
Descriere: „Această lucrare, de referinţă în domeniul său, ne dezvăluie secretele câmpului cuantic şi forţa care există între noi şi Univers. Conform celor mai noi studii, gândul poate fi transformat în realitate, cu condiţia înţelegerii adecvate a puterii de care dispunem. Felul de a fi, obiceiurile nocive, sentimentele toxice, toate acestea pot fi lăsate în urmă.
Ne putem transforma propria identitate, de la celula nervoasă şi până la gene. Suntem creatorii propriului destin, ajutaţi de o forţă universală pe care trebuie doar să o descoperim — să înţelegem cum pătrunde aceasta prin portalul câmpului cuantic, sălaşul tuturor posibilităţilor.”
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală. Dacă ai făcut deja pasul de a achiziționa una dintre ele, te felicit! Este o inițiativă importantă pentru psihicul tău. Poate pasul de debut de care aveai nevoie pentru a-ți îmbunătăți viața.
Poftă bună la citit!