Cărți pentru adolescente și adolescenți. Cărți Young Adults

Carti pentru adolescenti

Cu toții știm că adolescența nu e o perioadă ușoară. Vine cu schimbări pe toate planurile încât e foarte simplu să pierzi controlul, să simți că nimic nu e bine, că toată lumea are ceva cu tine. Așadar, cred că una dintre modalitățile cele mai bune pentru a răzbi în perioada aceasta deloc blândă este să te afunzi în lectură. Să te afli doar tu cu cartea în față și să lași imaginația să o ia pe tărâmuri nemaiîntâlnite. Pentru că atunci când fiecare dintre noi parcurge o carte, mintea călătorește prin locurile menționate în acea poveste.

Așa că, fie că ești adolescent în căutarea unui „loc” în care să evadezi cu sufletul, fie ești un părinte ce dorește să aducă puțină liniște în viața agitată a copilului tău, iată mai jos câteva cărți pentru adolescenți ce merită citite.


1. De veghe în lanul de secară, J. D. Salinger

De veghe in lanul de secaraAcesta este unul dintre romanele de referință când vine vorba de povești pentru adolescenți. Însă părerile sunt foarte împărțite întrucât acesta este genul de operă care ori te prinde de la bun început, ori nu. Dar odată ce te-a prins, nu vei mai vrea să lași cartea din mână. În prim-plan se află adolescentul de 16 ani Holden Caulfield. Acesta provine dintr-o familie bogată cu o soră și doi frați. Însă Holden este un băiat mai aparte. Nu e deloc genul care își dorește să ajungă popular, care să vrea să aibă o viață socială activă.

E mai degrabă la polul opus. E foarte atent la oameni și detestă pur și simplu falsitatea acestora. Sarcasmul și ironia sunt trăsăturile sale pregnante. Are mai mereu câte o replică usturătoare pentru orice și mai ales oricine care pare fals, defectul pe care el îl găsește cel mai respingător. Oferă o șansă acestei cărți, nu neapărat pentru că a devenit clasică, ci pentru simplul fapt că te poți regăsi și tu în întâmplările lui Holden Caulfield.

Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărțidesuflet Vezi preț pe Cărturești


2. Jurnalul Annei Frank, Anne Frank

Jurnalul Annei FrankEste incredibil cum memoriile unei adolescente de 13 ani au făcut înconjurul lumii! Această tânără magnifică și-a expus în jurnal toate prin câte a trecut în timpul ocupației naziste a Țărilor de Jos. Timp de doi ani a stat închisă, împreună cu familia ei, în Anexa firmei tatălui ei. Modul în care povestește adolescenta noastră este atât de matur că uneori nu-ți vine a crede că citești ceva scris de o puștoaică de 13 ani. Nici nu-i de mirare, având în vedere greutățile prin care a trebuit să treacă. Condițiile grele la care ești supus te maturizează mai repede decât orice.

Acest jurnal are puterea de a pune lucrurile într-o altă perspectivă: aceea de a conștientiza că există în viață momente mult mai grele și apăsătoare prin care pot trece niște suflete de adolescenți. Este o carte pentru toate vârstele, nu doar pentru tineri. Pentru că în spatele rândurilor scrise de micuța Anne Frank, se află adevărate lecții de viață din care atât adolescentul cât și adultul pot învăța multe.

Vezi preț pe Elefant  Vezi preț pe Bookzone  Vezi preț pe Cărturești  Vezi preț pe Cărțidesuflet


3. Romanul adolescentului miop, Mircea Eliade

Romanul adolescentului miopȘi haide să continuăm într-o manieră puțin asemănătoare cu cartea mai sus menționată. Deși se numește romanul adolescentului miop, acesta este mai degrabă tot un jurnal, având la bază scrierile tinerești ale autorului. Despre ce este vorba? Ei bine, despre lumea interioară a adolescentului. Despre temerile sale, ambițiile, dorințele. Despre angoasele tinereții, îndoielile, disperările și despre cum toate acestea se abat asupra lui. Acesta încearcă cu disperare să-și găsească adevărata identitate, să scape de rutina plictisitoare de care se lovește zi de zi.

Reușind să se despindă de toate acestea, își propune să scrie o carte despre adolescenți cum nu a mai fost scrisă până acum. E dorința lui cea dintâi să realizeze asta și se folosește chiar și de prietenii săi pe care nu de puține ori îi pune într-o lumină nefavorabilă. Tocmai din dorința de a creea un roman cum nu mai există altul.

Vezi preț pe Elefant  Vezi preț pe Libris  Vezi preț pe Cărturești  Vezi preț pe eMAG


4. Micul prinț, Antoine de Saint-Exupery

Micul printAceastă carte e pentru orice categorie de vârstă. Titlul nu trebuie să înșele cititorul întrucât marea operă a lui Antoine de Saint-Exupery se adresează copilului inocent, adolescentului la început de drum, adultului preocupat de grijile cotidiene dar și bătrânului trecut prin viață. Dar da, dacă ești în pragul adolescenței, aceasta este una dintre acelea în dreptul căreia trebuie să bifezi.

În această poveste scurtă dar captivantă Micul prinț va întâlni tot felul de caractere interesante, unele vanitoase, altele lacome sau ba din contră, unele îi vor lăsa o impresie foarte bună. E un parcurs tare interesant și ce ne învață cu adevărat Micul prinț este cum să vezi importanța lucrurilor simple prin ochii unui copil.

Vezi preț pe Elefant  Vezi preț pe Bookzone  Vezi preț pe Cărturești  Vezi preț pe Cărțidesuflet


5. Să ucizi o pasăre cântătoare, Harper Lee

Sa ucizi o pasare cantatoarePrejudecăți, false acuzații, rasism sunt câteva dintre ideile ce se învârt în jurul acțiunii acestui roman arhicunoscut. Și tot de aceea este de recomandat tinerilor la început de drum. Pentru că protagonistul Atticus Finch, tatăl lui Jem și Scout, este un adevărat model de urmat. Acesta este genul de om la care ar trebui noi toți să aspirăm: Atticus este, pe lângă un avocat cu principii foarte bine înrădăcinate, o ființă umană. Aceasta este o virtute poate că subestimată în zilele noastre.

Dar Atticus arată că atâta timp cât crezi cu adevărat în principiile tale, și atâta timp cât ele sunt corecte, binele va răzbi în viață. E o carte bună după care să ne ghidăm în viață și cu siguranță are un efect și mai puternic asupra tinerilor. La început de adolescență ai nevoie de cât mai multe modele pozitive pentru a-ți făuri un drum cât mai onest.

Vezi preț pe Elefant  Vezi preț pe Bookzone  Vezi preț pe Cărturești  Vezi preț pe Cărțidesuflet


Aceste cărți trebuie neapărat să fie bifate în lista cărților pentru adolescenți, pentru că în fiecare dintre ele se va găsi cel puțin câte o lecție valoroasă de învățat.

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here