Cărți pentru copii de 12-14 ani. Cărți de pus sub brad

carti pentru copii de 12 14 ani

Lista cărților pentru copii poate fi stufoasă, aproape greoaie de urmărit, mai ales dacă nu este specificată vârsta. Este un lucru pozitiv faptul că au apărut atât de multe cărți pentru copii. Însă trebuie să fim atenți la conținutul acestora în funcție de vârsta copiilor.

Specialiștii spun că începând de la vârsta de 12 ani, se poate spune despre un copil că a atins perioada de adolescență timpurie. Așadar, în articolul ce urmează se recomandă 15 cărți pentru copii/adolescenți.

carti pentru copii de 12 14 ani

Și, dacă tot ne apropiem de o perioadă atât de așteptata de noi toți, puteți fi siguri că această listă se încadrează la categoria „cărți de pus sub brad”. La urma urmei, cărțile reprezintă cele mai valoroase cadouri. Sunt atât de multe informații care se pot acumula la aceste vârste fragede!

Articolul de astăzi va recomanda:

  • Cărți pentru Copii de 12 ani

  • Cărți pentru Copii de 13 ani

  • Cărți pentru Copii de 14 ani

Haide să vedem despre ce cărți este vorba!

Cărți pentru Copii de 12-14 ani


1. Strada Zambila, Fanny Chartres

carti pentru copii de 12 14 ani Strada Zambila

Descriere: „Părinții Ilincăi au plecat în Franța ca atâția alți emigranți. Au încredințat-o că vor lipsi doar câteva luni, numai că Ilincăi i se par o eternitate. Apropierea Crăciunului face situația și mai greu de suportat. La școală, profesoara de română le propune copiilor să participe la un concurs de arte plastice. Pentru Ilinca, fotografia e cel mai bun mijloc de a lupta împotriva clișeelor și de a vedea, într-un final, ce se ascunde în spatele certitudinilor.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe eMAG


2. Prințul din negură, Carlos Ruiz Zafon

carti pentru copii de 12 14 ani Printul din negura

Descriere: „Europa anului 1943 e bântuită de spectrul războiului, iar familia Carver se hotărăşte să se instaleze într-un orăşel de pe coasta Atlanticului. O pisică neagră şi un orologiu ce măsoară timpul în mod bizar sunt doar primele semne ale unei enigme care se va adânci cu fiecare clipă. Noua locuinţă ascunde un secret greu de imaginat.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe ElefantVezi preț pe eMAG


3. Sabia din stâncă, T.H. White

carti pentru copii de 12 14 ani Sabia din stanca

Descriere: „Au fost odată un băiat curios, Wart, și un vrăjitor bătrân și simpatic, Merlyn. Transformat de Merlyn potrivit planurilor sale fantastice, Wart învață de la o știucă ce înseamnă puterea, de la un uliu află ce este curajul și de la un bursuc deprinde valoarea cunoașterii. Copilul trece prin toate treptele inițierii, primește o formație de cavaler și se pregătește, fără să știe, să devină marele Rege Arthur.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


4. Chemarea străbunilor, Jack London

carti pentru copii de 12 14 ani Chemarea strabunilor

Descriere: „Personajul principal este Buck, un câine vândut pentru a fi înhămat la sania căutătorilor de aur. Ajuns în ținuturile înghețate din Yukon, el învață repede regulile unei vieți noi, fără bucurii, plină de greutăți, înfometare și muncă până la epuizare. Și mai descoperă rolul bătăii. Dezamăgit de oameni, decide să abandoneze civilizația, răspunzând chemării sălbăticiei.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe eMAG


5. Herodot și începuturile istoriei, Jeanne Bendick

carti pentru copii de 12 14 ani Herodot si inceputurile istoriei

Descriere: „Numele meu e Herodot. Aceasta e povestea vieții mele, și în același timp o carte despre toate câte sunt pe lume. Am fost în Tracia, am locuit cu sciții cei sălbatici, am văzut Babilonul și marea împărăție a perșilor, Egiptul și Italia și multe alte țări. Am străbătut pământu-n lung și-n lat spre a lăsa o mărturie scrisă despre oameni, locuri, zei, războaie și legende. De-aceea mi s-a spus Părintele Istoriei.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe CartepediaVezi preț pe eMAG


6. Ce se întâmplă cu mine – pentru fete, Susan Meredith

carti pentru copii de 12 14 ani Ce se intampla cu mine - pentru fete

Descriere: „Maturizarea e mult mai uşoară dacă ştii la ce să te aştepţi. Această carte descrie exact ce se va întâmpla cu corpul tău, într-un mod direct, uşor de înţeles, şi îţi explică şi unele dintre sentimentele tale – tot ce trebuie să ştii în această perioadă atât de importantă din viaţa ta. Cum să scap de coşuri? Când o să am nevoie de sutien? Cum sunt ciclurile? De ce sunt indispusă?”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe CartepediaVezi preț pe Bookzone


7. Povestea lui Didi. Fetița cu o pungă de medalii, Diana Bulimar

carti pentru copii de 12 14 ani Povestea lui Didi. Fetita cu o punga de medalii

Descriere: „Diana Bulimar este una dintre cele mai strălucite gimnaste ale lotului național din ultimii zece ani. Povestea ei a început la clubul de gimnastică din Timișoara pe vremea când era o ștrengăriță de nici patru ani, cu picioarele ca niște bețe, veșnic pline de julituri. Jocul serios în care a intrat atunci i‑a devenit destin și a purtat‑o peste mări și țări, la concursuri și campionate europene și mondiale, la Jocurile Olimpice de la Londra. Își dorește să îl inspire pe fiecare copil care o admiră să trezească la viață campionul din el.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe BookzoneVezi preț pe eMAG


8. Lumea văzută de Bob, James Bowen

carti pentru copii de 12 14 ani Lumea vazuta de Bob

Descriere: „În Lumea văzută de Bob, James Bowen continuă povestea aventurilor sale alături de motanul Bob pe străzile Londrei. Fie că e vânzător al revistei The Big Issue, fie că se întoarce la vechea sa îndeletnicire, aceea de cântăreț ambulant în Covent Garden, James este însoţit pretutindeni de motanul roşcat, care nu doar îl ajută să îşi refacă viaţa, ci îl şi salvează – la propriu – din situaţii periculoase.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe CartepediaVezi preț pe eMAG


9. Palatul de la Miazănoapte, Carlos Ruiz Zafon

carti pentru copii de 12 14 ani Palatul de la Miazanoapte

Descriere: „Ne aflăm în Calcutta, în anul 1916. E o noapte întunecată și orașul e acoperit de furtună. Tânărul locotenent Peake încearcă să salveze de o ameninţare inimaginabilă doi gemeni abia veniţi pe lume. În ciuda vijeliei îngrozitoare şi a pericolului teribil care pândește la fiecare colţ de stradă, locotenentul reuşeşte să-i aducă la adăpost, însă cu preţul propriei vieţi. Mulţi ani mai târziu, în ajunul zilei de naştere a celor doi gemeni, ameninţarea misterioasă revine în vieţile lor.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


10. Momente și Schițe, Ion Luca Caragiale

carti pentru copii de 12 14 ani Momente si schite

Descriere: „Carte pentru toți reunește cele mai importante cărți din literatura română și cea universală într-o bibliotecă de mari dimensiuni, în care își găsesc locul atât marii clasici, cât și scriitori îndrăgiți de-a lungul generațiilor.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


11. Orașul pustiu, Erin Hunter

carti pentru copii de 12 14 ani Orasul pustiu

Descriere: „Norocel este un Câine Singuratic, care a învățat să se descurce pe cont propriu în jungla orașului. Până într-o zi, când se produce Marele Mârâit, pământul se despică și lumea pe care o știa el se schimbă. Acum Norocel trebuie să învețe să supraviețuiască într-o lume nouă, stranie și pustiită, fără hrană, cu apă otrăvită și cu dușmani la tot pasul. Soarta lui Norocel se schimbă când se întâlnește cu sora lui, Bella, și alți Câini Legați, părăsiți de stăpânii lor.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe CartepediaVezi preț pe Bookzone


12. O călătorie prin corpul uman, S. Olteanu, C. Voicu

carti pentru copii de 12 14 ani O calatorie prin corpul uman

Descriere: „Pentru a ne apăra de factorii care ar putea dezechilibra funcționarea organismului nostru, trebuie, mai întâi, să-i cunoaștem structura și funcționarea. În acest sens, această lucrare ne oferă schițe sintetice ale lecțiilor de anatomie și fiziologia omului, respectând curriculum-ul național de biologie și nu viziunea unui anumit manual.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe CartepediaVezi preț pe Bookzone


13. Ce și Cum – Piramide, Hans Reichardt

carti pentru copii de 12 14 ani Ce si Cum - Piramide

Descriere: „Această carte povesteşte istoria piramidelor, cu multe ilustraţii şi fotografii. Cititorul află cum s-au construit piramidele şi cum arăta o piramidă pe dinăuntru. O altă temă o reprezintă descifrarea hieroglifelor, care a permis explorarea Egiptului antic. De asemenea, se vorbeşte aici despre cultul morţilor, despre zei şi despre alte locuri unde s-au construit piramide.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe eMAG


14. Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain

carti pentru copii de 12 14 ani Aventurile lui Huckleberry Finn

Descriere: „Aventurile lui Huckleberry Finn își încântă de aproape un secol cititorii de toate vârstele. Scriitori cu renume, ca poetul englez T. S. Eliot sau ca romancierii americani Faulkner și Hemingway, i-au adus elogiile cele mai vibrante. Faulkner, de pildă, socotea că Aventurile lui Huckleberry Finn ar putea fi, după Moby Dick a lui Melville, cea mai mare carte din literatură americană“.

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe eMAG


15. Arhimede și începuturile științei, Jeanne Bendick

carti pentru copii de 12 14 ani Arhimede si inceputurile stiintei

Descriere: „Sunt Arhimede, grec de neam, din Siracuza. Am descoperit eu cel dintâi cum de-anumite lucruri se scufundă, iar altele plutesc, cum afli dacă aurul e îndoit cu-argint sau câte fire de nisip sunt pe o plajă. Am meșterit mașinării nemaivăzute; pot ridica o navă doar învârtind de-o manivelă. Cu mintea mea, eu am aflat principii după care și astăzi se ghidează astronomii, inginerii, arhitecții și nu numai.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe ElefantVezi preț pe eMAG Oricare dintre aceste titluri vor oferi povești fascinante și vor spori pofta de lectură. Sunt cărți numai bune de pus sub brad, pentru a fi cu adevărat savurate de copii care au dezvoltat deja pofta de lectură.

Pentru și mai multe articole ce recomandă cărți pentru copii, vizitează articolele:

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here