Cărți despre istoria României. Istoria românilor

carti despre istoria romaniei

Istoria românilor oferă unele dintre cele mai frumoase povești. Are toate ingredientele pentru a forma o poveste extraordinară, „Condimentată” prea puțin în unele aspecte, prea mult în altele, nu există încă rețeta perfectă care să facă din această tărișoară o „delicatesă”.

Dar, cu bune și cu rele, țara noastră are o istorie fascinantă și cum altfel să descoperi acest lucru decât citind cărți despre istoria României?!

Am pregătit mai jos un top 10 recomandări cu cărți despre istoria românilor. Doar citind aceste cărți putem înțelege mai bine cum, când și care au fost perioadele care au dus la România de astăzi.

Top 10 Cărți despre Istoria României


1. Cum s-a născut poporul român, Neagu Djuvara, Radu Oltean

istoria romaniei Cum s-a nascut poporul roman

Descriere: „Cum s-a născut poporul român. Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e astăzi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alţii şi cum, în cele din urmă, după vreo mie de ani de mari mişcări şi mari frământări, a ieşit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toţi aceeaşi limbă şi având aceleaşi datini şi obiceiuri.
 
O mie de ani! Vă sperie cifra, nu-i aşa? Dar gândiţi-vă: bunicul vostru s-a născut, poate, acum aproape o sută de ani. În orice caz, într-o sută de ani încap trei generaţii: bunicul, tatăl şi fiul, care, în general, apucă să se cunoască. Imaginaţi-vă deci de zece ori aceste trei generaţii ale unei familii şi iată-ne la strămoşii noştri din anul 1000! Vedeţi că o mie de ani nu-i aşa mult?”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia 


2. Istorie și mit în conștiința românească, Lucian Boia

istoria romaniei Istorie si mit in constiinta romaneasca

Descriere: „Viaţa rezervă surprize. Una dintre cele mai neaşteptate – pentru mine – s-a dovedit excepţionala primire de care s-a bucurat cartea, îndată după apariţia ei în mai 1997. A devenit subiect predilect de discuţie în mediile intelectuale. Au elogiat-o nume de primă mărime ale culturii româneşti.
 
Cartea ţintea până la urmă chiar mai departe decât îmi fusese intenţia. Nu doar istoria era în discuţie, ci cultura românească în ansamblu şi conştiinţa de sine a românilor. Am scris o carte onestă despre istorie, nu o carte partizană sau de conjunctură.” (Lucian Boia)

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


3. România 1866-1947, Keith Hitchins

istoria romaniei Romania 1866-1947

Descriere: „Lipsa cărților de istorie adevărată a României, mai exact a cărților în care adevărul istoric să nu fi fost ocolit sau distorsionat pentru a se conforma ideologiei comuniste, a făcut ca substanțialul volum al lui Keith Hitchins despre afirmarea națiunii române moderne să fie foarte bine primit de publicul românesc încă din 1997, când a apărut prima ediție în limba română.
 
De atunci, România. 1866–1947 a devenit o lucrare clasică. Studiul lui Keith Hitchins le oferă românilor o perspectivă exterioară în sensul bun al cuvântului – adică nepărtinitoare, realistă și integrativă – asupra istoriei lor naționale.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


4. Geții lui Burebista și lumea lor, Radu Oltean

istoria romaniei Getii lui Burebista si lumea lor

Descriere: „Cele șase veacuri de istorie înfățișate în această carte sunt, poate, epoca cea mai pasionantă și una dintre cele mai puțin cunoscute din trecutul strămoșilor noștri. Radu Oltean ne spune povestea lor așa cum nu a mai făcut-o nimeni, în cuvinte limpezi și cu sute de ilustrații detaliate și explicate pe larg: scene de luptă, de viață cotidiană sau de ritual, arme, podoabe, veșminte sau cetăți desenate și pictate cu măiestrie artistică și cu atenție la cele mai mici amănunte arheologice și istorice.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


5. Istoria loviturilor de stat în România, Alex Mihai Stoenescu

istoria romaniei Istoria loviturilor de stat in Romania Vol.3

Descriere: „Alex Mihai Stoenescu analizează formele de totalitarism trăite de România modernă: dictatura carlistă, cea antonesciană și dictatura comunistă. Cartea se constituie într-un studiu asupra cauzei marilor șocuri politice, urmărind câteva teme de profunzime: raportul stat-societate, studiul imagologic al mentalității națiunii române, evoluția Dreptei, chestiunea evreiască și influența francmasonică.
 
Și este fără îndoială una din puținele cărți care tratează imparțial, în baza documentelor, guvernarea mareșalului Ion Antonescu.”

Vezi preț pe ElefantVezi preț pe CartepediaVezi preț pe Bookzone


6. O țară se construiește zi de zi. Cea mai frumoasă poveste, Adrian Cioroianu

istoria romaniei O tara se construieste zi de zi. Cea mai frumoasa poveste

Descriere: „Țara s-a construit prin mari eforturi politice și diplomatice, uneori abil și cu pragmatism sau profitând de auspiciile favorabile ale Istoriei, alteori cu sânge. Cei care au făcut-o merită să rămână în memoria noastră mai mult decât ca niște nume de străzi, pentru că oameni ca Ion I.C. Brătianu, Henri Mathias Berthelot sau Iuliu Maniu au fost figuri hotărâtoare pentru timpul și lumea în care au trăit.
 
Despre destinele lor fascinante, precum și despre ale altor iluștri (ne)cunoscuți cărora le datorăm cine suntem astăzi aflați în acest al treilea volum dintr-o veritabilă halima autohtonă: o sută și una povești adevărate despre devenirea noastră, prin care autorul ne convinge că o țară, la fel ca Unirea, se construiește zi de zi.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe LibrisVezi preț pe ElefantVezi preț pe Cartepedia


7. România continuă. Schimbare și adaptare în comunism și postcomunism, Cătălin Augustin Stoica

istoria romaniei romania continua Schimbare și adaptare în comunism și postcomunism

Descriere: „O excelentă carte de sociologie, dar si un thriller politic, așa aș defini captivantul și atât de urgentul demers al lui Cătălin Augustin Stoica. Aflăm din volumul său cum s-au constituit centrele de putere economică din România postcomunistă, continuitățile, persistente, frustrante, chiar exasperante, cu vechea profitocrație.
 
Din cercetările lui Cătălin Stoica se desprinde o viziune capabilă să explice, coerent și pătrunzător, atâtea dintre adeseori bizarele cotituri și amețitoarele răsuciri care au marcat trei decenii de postcomunism românesc.“ (Vladimir Tismăneanu)

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe ElefantVezi preț pe eMAG


8. Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova, Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan

istoria romaniei marea istorie ilustrata a romaniei si a republicii moldova

Descriere: „Aceasta este o istorie a unui singur popor, dar și o istorie reunită a românilor din cele două state românești de azi, state care, din păcate, nu-i adăpostesc nici ele pe toți românii. Această carte de istorie este însă menită să învingă uitarea și să conducă la frângerea risipirii noastre.
 
Să ne amintim mereu că Hora Unirii a scris-o moldoveanul Vasile Alecsandri și să încercăm să ne cuprindem cu toții de acel farmec sfânt al iubirii de popor și de țară, de țara noastră, care, oriunde ar fi ea, se numește Țara Românească. Până o vom avea din nou întreagă pe hartă, se cuvine să o purtăm în suflete și astfel nimic nu va fi pierdut.” (Ioan-Aurel Pop)

Vezi preț pe Elefant


9. Ungurii despre români. Nașterea unei imagini etnice, Sorin Mitu, Melinda Mitu

istoria romaniei Ungurii despre romani

Descriere: „În cronica oficială a Europei, așa cum a fost ea scrisă de istoricii ultimelor două secole, românii și maghiarii formează unul dintre principalele cupluri conflictuale ale continentului. Pe baza a sute de manuscrise, discursuri, eseuri, jurnale de călătorie și articole de presă, sunt descrise imaginile mentale și reprezentările ideologice generate de zbuciumatul trecut comun al celor două popoare.
 
Rezultatul este un veritabil proiect imagologic, un portret-robot al românilor din mai multe perspective – a istoricilor, a politicienilor, a jurnaliștilor maghiari, dar și a ungurilor de rând –, care pune în evidență aspecte mai puțin cunoscute publicului.”

Vezi preț pe CărtureștiVezi preț pe CartepediaVezi preț pe ElefantVezi preț pe eMAG


10. Istoria României în imagini. de la începuturi la Uniunea Europeană, Teodora Stanciu

istoria romaniei Istoria Romaniei in imagini

Descriere: „Menirea lucrării de față este de a fi nu numai o simplă, agitată sau, din contră, lentă reistorisire a trecutului românesc, ci, mai ales, o altă oglindă, o altă reflectare pentru timpurile prezente. O altă oglindă sau, poate, o întreagă galerie de tablouri, de imagini ale unor timpuri mai mult sau mai puțin îndepărtate. Mai mult sau mai puțin discutate, mai mult sau mai puțin prezentate.
 
Și astfel, îmbinarea între cuvânt și imagine, pe care o aduce această Istorie a României în imagini, poate să reprezinte tocmai cheia cu ajutorul căreia taina și comoara trecutului sunt readuse în locurile de glorie de altădată. Lecția trecutului nu trebuie uitată sau diminuată in importanță niciodată, indiferent de timpuri, de locuri sau de personaje.”
 


Sunt multe lucruri de descoperit despre poporul nostru. Aceste titluri sunt câteva dintre cele mai bune cărți despre istoria României pe care trebuie să le avem cu toții în bibliotecă.

Țara noastră a trecut prin atâtea greutăți, triumfuri, eșecuri, a fost jignită, arătată cu degetul, marginalizată, dar și lăudată, valorizată, apreciată. Cu toții am participat, participăm și vom participa în continuare la povestea țării noastre, devenind astfel, pe rând, personajele care ajută la conturarea acestei cărți naționale.
 
Dacă vrei și mai multe recomandări, vezi articolul Istoria României. Cele mai bune cărți despre istoria României.
 
Citește, de asemenea, și recenzia cărții Revoluția română din decembrie 1989 de Peter Siani-Davies pentru a afla și mai multe despre un eveniment care încă își mai face simțită prezența în România modernă.
 

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here