Istoria este cea mai frumoasă poveste a omenirii. Are atât de multe să ne spună că nu ne ajunge o viață să-i aflăm toate istorisirile. Da, este o ramură amplă și complexă, ce oferă o mulțime de informații, dovezi de necombătut, intrigi, evenimente strigătoare la cer, războaie și câte și mai câte. Ca mai toate țările, România are și ea istoria ei unică, de necomparat cu a niciunei alte țări. Suntem un popor cu multe variabile și tot atât de multe povești de spus.
Așadar, cum se apropie 1 decembrie, ziua națională a României, îți recomand câteva cărți despre istoria României, o țară atât de frumoasă ce a reușit mereu să treacă peste obstacole și greutăți.
1. O scurtă istorie ilustrată a românilor, Neagu Djuvara

Ce părere au cititorii? Avem de-a face cu o carte cuprinzătoare, atât în detalii cât și în ilustrații. Autorul creează un tablou succint dar bine documentat al României, reușind să îți aducă la cunoștință contextele și factorii ce au dus la România de azi. Este potrivită pentru cei tineri care au la activ deja câteva cărți citite în acest domeniu și vor să-și consolideze și mai bine cele aflate. Și e perfectă pentru adulții care vor să-și împrospăteze informațiile demult studiate la școală, în sălile de clasă. Și dacă mai era nevoie de încă un plus pe lângă cel al ilustrațiilor, află că autorul reușește să se adreseze într-un mod foarte lejer cititorilor săi. De parcă ar purta o discuție amicală cu ei. Un mare avantaj atunci când vine vorba de cărți de istorie.
2. Scurtă istorie a României, Keith Hitchins

Ce părere au cititorii? Această carte oferă o perpectivă mai amănunțită asupra istoriei și culturii României. Datorită faptului că abordează teme ca economia, cultura, politica, civilizația, ajută cititorul să aibă o înțelegere mai amplă asupra motivelor pentru care România de astăzi este așa. Poate că de multe ori este mai bine să citești o carte despre țara ta scrisă de un străin. Deși Hitchins nu este român, tratează corect, sincer, obiectiv toate temele importante ale României și faptul că e imparțial face din această carte să fie una de recomandat.
3. România în 100 de ani, Oliver Jens Schmitt

Ce părere au cititorii? Istoria României prezentată de-a lungul unui veac. Poate că nu pare atât de mult timp, raportat la istorie. Dar atât de multe s-au petrecut în „doar” 100 de ani că existența acestei cărți este mai mult decât bine-venită. Oferă o perspectivă de ansamblu pe cât de originală, pe atât de bine pusă la punct. Un avertisment de luat în seamă: de-a lungul lecturii vor fi pasaje ce pot atinge coarda sensibilă a cititorului pentru că, după cum bine știe orice român, au fost evenimente în acești 100 de ani în care România s-a confruntat cu momente dure, violente, cu care nu se poate mândri. Dar asta este România noastră și ca orice țară, are și ea minusurile ei. Este o carte sinceră ce merită o șansă din partea oricărui român, fie el prea mândru sau prea umil.
4. România și Europa, Bogdan Murgescu

Ce părere au cititorii? Economia României este un subiect sensibil, mai ales în zilele noastre. Cartea de față prezintă o analiză foarte bogată a economiei României în raport cu Danemarca, Irlanda și Serbia. Autorul a realizat un studiu dintre cele mai detaliate care oferă explicații concise bazate pe tot felul de statistici. Aduce în prim plan nu doar cauzele, ci și factorii ce au contribuit la o economie atât de diferită, și de ce să nu recunoaștem, atât de defectuoasă față de Occident. Este o carte de avut în biblioteca oricărui om pasionat de istorie.
5. Cea mai frumoasă poveste, Adrian Cioroianu

Ce părere au cititorii? Autorul tratează în cartea sa câteva dintre cele mai semnificative episoade ale istoriei României de după 1800. Felul scurt, concis al fiecărui moment istoric dezbătut te face să îndrăgești această carte întrucât Adrian Cioroianu are darul de a face istoria să fie percepută într-adevăr ca cea mai frumoasă poveste. Nu plictisește cititorul cu fraze prea lungi, dar nici nu omite detaliile importante ce duc la o mai bună înțelegere a istoriei.
Așadar, România ocupă un loc bine-conturat în istoria lumii iar cărțile mai sus menționate o demonstrează cu prisosință. De multe ori criticată, de prea puține ori lăudată, asta este România noastră.
La multi ani, România! Iar vouă, dragilor, vă doresc poftă bună la citit!
Tot la capitolul istoria României, poți citi aici recenzia cărții „Revoluția română din decembrie 1989” de Peter Siani-Davies.
Dacă vrei să citești cărți de istorie universală, vizitează articolul Cărți de istorie universală. Istoria omenirii pentru mai multe recomandări.