Cărți cu rețete culinare gustoase

Carti cu retete culinare gustoase_1

Una dintre activitățile noastre preferate de zi cu zi este să mâncăm. Oricât de grea este o zi, atunci când pui totul pe pauză și te oprești ca să mănânci, este cel mai plăcut moment. Este, dacă vreți, o realizare în dreptul căreia bifăm zi de zi. Și, atunci când pregătești chiar tu bucatele, și o faci din plăcere, nu din obligație, îți va ieși o masă pe cinste.

Dat fiind faptul că se apropie mult așteptata sărbătoare a Crăciunului, m-am gândit să fac o selecțe de cărți cu specific culinar. Chit că sunt rețete tradiționale românești sau din bucătăria marelui Jamie Oliver, aceste cărți oferă nenumărate modalități de a pregăti bucate pe cât de delicioase, pe atât de diferite.

Iată mai jos câteva cărți cu rețete culinare alese cu grijă pentru a mulțumi atât stomacul cât și sufletul cititorului.


1. Rețetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver, Jamie Oliver

Retetele de Craciun ale lui Jamie OliverDescrierea cărții: „Această carte este încununarea a 17 ani de muncă în care m-am străduit să rafinez o serie de reţete uimitoare, însoţite de sfaturi şi trucuri care vă vor fi de folos de fiecare dată când veţi pătrunde în spaţiul familiar al bucătăriei voastre de acasă. O scriu o singură dată, aşa că m-am asigurat că va ajunge la voi în cea mai bună formă posibilă.
 
Voi fi onorat dacă ideile prezentate aici îşi vor găsi locul în ritualul vostru festiv – sunt idei care să vă ajute, să vă inspire, să vă ia de mână şi să vă poarte pe calea către un Crăciun de neuitat. Sper că la vremea sărbătorilor de iarnă să vă întoarceţi an de an la cartea mea. Crăciun fericit, vouă şi tuturor celor dragi!” Jamie Oliver.
 

2. Marea carte de bucate românești, Maria Cristea Șoimu

Marea carte de bucate romanestiDescrierea cărții: „Această carte conține 1000+ rețete tradiționale și moderne: aperitive, salate și garnituri; sosuri; sufleuri și budinci; pâine și preparate din făinoase; preparate din griș, mălai și orez; borșuri, ciorbe și supe; preparate din legume; preparate din carne de porc; rasoluri; preparate din carne de vită; preparate din carne de ovine; preparate din carne tocată; preparate din carne de pasăre; preparate din pește și moluște; rețete bătrânești; dulciuri și prăjituri de casă; creme, torturi, înghețate; conserve din fructe și legume; prânzul de post; masa de Florii; masa de Paște; masa tradițională de Crăciun.”
 

3. Legendele din farfurie, Marius Cristian

Legendele din farfurieDescrierea cărții: „Cu Legendele din farfurie, Marius Cristian oferă publicului românesc o carte unicat. Pornind de la constatarea simplă cum că omul este singurul animal care gătește, autorul ieșean a realizat o mică istorie a bucatelor cu renume mondial, adunând și discutând o serie de rețete celebre de la originile lor până-n actualitate și oferind o lectură antrenantă chiar și pentru cei neinteresați de bucătărie în sens practic.
 
Și uite așa, garnisindu-și demersul pe deasupra cu bine venite referințe istorice, politice, economice ori literare și apelând la o scriitură voit mai colocvială, Marius Cristian ne oferă o carte de citit ca și cum ai sta de vorbă după o masă bună la un pahar de vin vechi, de colecție. (Michael Astner).”
 

4. Rețete istorice. Fursecuri și biscuiți de Crăciun, Norica Bîrzotescu

Retete istorice fursecuri si biscuiti de CraciunDescrierea cărții: „În fiecare an, Sărbătoarea Nașterii Domnului ne umple sufletul de speranță, de dragoste și de bucurie. Ne dorim cu tărie să împărtășim această curată emoție cu cei dragi. Așadar, să îmbrăcăm căminul nostru în aroma sărbătorilor de iarnă și să ne bucurăm familia, prietenii și colindătorii cu biscuiți și fursecuri făcute în casă, urmând aceste rețete istorice, rețetele străbunilor.
 
De la gustări sărate, la biscuiți și fursecuri simple, cu ciocolată sau umplute cu marmeladă sau rahat până la aromata turtă dulce. Să readucem în sufletele noastre mângâierea străbunilor oferind celor dragi gustări autentice și clipe care vor deveni de neuitat.” 
 

5. Rețete vegetariene din toată lumea, Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumeaDescrierea cărții: „Tot mai mulți oameni preferă să scoată carnea și peștele din alimentaţie sau măcar să limiteze consumul lor. De altfel, s-a demonstrat deja importanţa unei diete vegetariene echilibrate în prevenirea multor boli, începând cu cele cardiovasculare și cu tumorile. Mulți nu știu însă că bucătăria verde este foarte gustoasă și variată, dacă este realizată cu fantezie și cu dorinţa de a pune pe masă gusturi noi.
 
Giuliana Lomazzi ne călăuzeşte prin bucătăriile vegetariene din lumea întreagă, din Chile și Mexic până în Indonezia și Thailanda, oferindu-ne prilejul perfect al lărgirii orizonturilor culinare. Vom descoperi gusturi rafinate și condimente din cele mai inedite bucătării din Africa și Asia, dar și marile rețete clasice ale gastronomiei italiene sau franceze.”
 

6. Pe tocuri în bucătărie, Patrizia Paglieri

Pe tocuri in bucatarieDescrierea cărții: „Născută în America, de ani buni în România, Patrizia iubeşte mâncarea tradiţională italienească. Mâncarea și limba italiană pe care o vorbeşte în casă, cu mama, sau cu clienţii italieni la restaurant, îi sunt de-ajuns. Acasă, dintotdeauna, a fost locul unde îi este familia. Noi am fost mereu o familie de oameni veseli, optimişti, pozitivi. Asta ne-a ajutat să ne simţim bine oriunde, în orice situaţie. Să mergem înainte spune Patrizia.
 
Cu cei dragi alături, poate să trăiască oriunde în lume și să se simtă acasă. De aceea gustul României este azi cel de casă, de familie. Şi de prieteni. Este aici din ’93. lar acum vă aduce o carte de bucate mai… altfel, printre paginile căreia o veţi putea descoperi şi pe femeia Patrizia, puternică, pasională, independentă.”
 

7. Mâncăruri delicioase pentru toți, Martha Stewart

Mancaruri delicioase pentru totiDescrierea cărții: „Pentru că schimbările de temperatură ne afectează atât felul în care gătim, cât şi ceea ce gătim, reţetele din această carte sunt ordonate după anotimpuri. Astfel, primăvara veţi putea pregăti mâncăruri care nu presupun prea mult timp petrecut în jurul aragazului: salate servite drept fel principal, pui sau somon poşat; vara veţi putea frige rapid pe grătar cei mai buni burgeri sau veţi putea prepara sosuri pentru paste numai din ingrediente proaspete;
 
toamna este anotimpul supelor groase şi săţioase şi al cărnurilor bine înăbuşite; iarna vă oferă ocazia să pregătiţi câte un singur fel de mâncare săţios, fripturi sau tocăniţe delicioase. Iar la finalul cărţii există un capitol care reuneşte reţete de bază ce vă vor fi de folos tot anul.” 
 

8. 365 de rețete pentru copii: de la 4 luni la 3 ani, Christine Zalejski

365 de rețete pentru copii de la 4 luni la 3 aniDescrierea cărții: „Concepute și testate de către Christine Zalejski, tânără mamă și autoarea unui blog culinar, aceste 365 de rețete sunt ideale pentru părinții care își doresc să gătească feluri de mâncare făcute în casă în fiecare zi. 
Rețetele sunt împărțite:
 
A. ÎN FUNCȚIE DE ANOTIMP pentru a găti tot anul folosind produse proaspete: primăvara (budincă de sparanghel, lapte cu căpșuni, compot de rubarbă), vara (baby ratatouille, mici chifteluțe de ton, șerbet cu suc de fructe), toamna (piure forestier, supă de dovlecei, cartofi la cuptor), iarna (supă cremă de linte, brioșe de sfeclă roșie, turtă dulce glazurată) 
 
B. ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ: începând cu vârsta de 4 luni până la 3 ani, pentru a ține cont de nevoile specifice fiecărei vârste (cantitate, tipuri de alimente, textură). 
În plus de aceste rețete, veți găsi informații despre valoarea nutritivă a alimentelor folosite, sugestii de variante a rețetei principale și sfaturi pentru a câștiga timp.”
 

9. Afumături. Pastramă. Cârnați. Carne de porc, vită, pasăre și vânat, Franz S. Wagner

Afumaturi pastrama carnatiDescrierea cărții: „Toate informatiile privind condimentele, saramura potrivită, precum și tehnicile adiacente – afumarea, maturarea – necesare fabricării produselor din carne nu sunt informații pe care le deține toată lumea. Această carte vi le dezvăluie pe toate, pas cu pas.
 
Din cuprins:
– calitatea produsului brut;
– tehnologia afumăturii;
– tehnologia așezării în saramură;
– tehnologia obținerii cârnaților;
– tehnologia procesului de maturare și depozitare;
– rețete.”
 

10. Bucate și preparate de Post – 360 de rețete tradiționale 

Bucate si preparate de Post - 360 de retete traditionaleDescrierea cărții: „Postul alimentar este cunoscut și practicat de mii de ani în toate culturile, însă într-o formă empirică. În ultimii ani a fost supus studiului științific, iar secretele lui încep să iasă la suprafață. Este unanim acceptat faptul că postul alimentar are un efect antiîmbătrânire și de reducere a riscului de dezvoltare a unor stări patologice. În lumea modernă există nenumărate dovezi că supraalimentația atrage după sine obezitatea și alte afecțiuni asociate cu aceasta.
 
În toate civilizațiile și în toate religiile, postul alimentar a fost investit cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și psihicul, sufletul. Se face deseori confuzia între Post și diferitele diete sau cure de slăbire, detoxifiere etc., dar oare care este diferența dintre ele? Diferențe sunt mai multe, dar în primul rând diferă scopurile.”
 

 
Ei bine, cu aceste recomandări la îndemână, poți începe de pe acum lista cu ce bucate să prepari pentru masa de Crăciun și, de fapt, pentru tot anul. Cel puțin una dintre aceste cărți reprezintă o bună sursă de inspirație, mai ales dacă ai rămas în pană de idei. Oferă o multitudine de rețete pentru o multitudine de gusturi.
 
În speranța că ți-am făcut poftă cu acest articol, îți urez baftă la gătit și poftă bună la citit!
 
Dacă te interesează subiectul, poți accesa aici un alt articol care recomandă unele dintre cele mai populare cărți cu rețete culinare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here