Evoluția societății noastre din trecut și până în prezent va fi mereu un studiu fascinant, nu doar pentru persoanele de specialitate care studiază această ramură. Cred că, de la elev, la profesor și omul de rând, este captivant să descoperi cum a ajuns totul la forma de astăzi.
Istoria nu constă doar în date și războaie. E mai mult decât atât. Este cea mai frumoasă si cuprinzătoare poveste a omenirii. Găsești mai jos câteva recomandări de cărți despre istoria universală din trecut si până în prezent.
1. Istoria lumii. Din preistorie până astăzi, Imanuel Geiss

Ce părere au cititorii? Deși este una dintre acele cărți ce necesită foarte multă atenție din partea cititorului, este ceva de care nu te poți lipsi în casă. Fie că ești un cititor amator sau ești în căutarea unor date foarte bine sintetizate, cartea lui Geiss este exact ce trebuie. Este complexă și trebuie să-i acorzi multă atenție dacă vrei să rămâi cu informații utile după ce o finalizezi. Dar și când ajungi la final, vei rămâne garantat cu bogate cunoștințe ce nu le poți afla de la televizor sau de pe net. Este o investiție ce-ți va aduce mult câștig intelectual pe viitor.
2. Cartea mică a istoriei mari, Ian Crofton

Ce părere au cititorii? Ei bine, după cum îi spune și numele, aceasta este o carte mică dar informațiile ce le găsești în ea sunt de departe de a fi considerate mici. Chiar dacă nu are mai mult de 200 de pagini, cuprinde informații utile și informative, de la începutul începuturilor și până în zilele noastre. Dacă nu ești convins că vrei cu adevărat să începi să citești cărți de istorie universală, Cartea mică a istoriei mari este exact ce trebuie pentru a-ți da seama. Dacă la sfârșit vei rămâne cu impresia că vrei să descoperi mai multe despre evoluție, înseamnă că Ian Crofton a făcut o treabă bună.
3. Scurtă istorie a omenirii, Yuval Noah Harari

Ce părere au cititorii? Yuval Noah Harari relatează una dintre cele mai frumoase povești despre evoluția lui Homo Sapiens. Este un studiu extrem de elaborat și bine conturat a evenimentelor importante care au modelat umanitatea de-a lungul secolelor. Este o lectură intensă, dar probabil că era de așteptat pentru că citirea non-ficțiunii necesită de multe ori o concentrare sporită. Însă tocmai pentru că abordează teme ca istoria, biologia, filozofia și multe altele, o face să fie captivantă de-a dreptul. Pentru mai multe detalii despre această carte, vezi aici și recenzia.
4. Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii, Lewis Dartnell

Ce părere au cititorii? Subiectele discutate de Dartnell în această carte sunt extrem de interesante și merită să le acordăm mult mai multă atenție în societatea actuală. Demonstrează că nu am ajuns din întâmplare sau prin propria noastră ingeniozitate, unde suntem acum. Oferă cititorilor o relatare coerentă a istoriei planetei noastre și cum a ajuns aceasta să influențeze modul în care trăim astăzi. Sunt multe de învățat din aceste perspective abordate într-un mod diferit de Lewis Dartnell.
5. Istoria lumii din preistorie până în prezent, J.M. Roberts, Odd Arne Westad

Ce părere au cititorii? Aceasta este o carte grozavă pentru oricine dorește să aibă o vedere panoramică asupra istoriei noastre. De la preistorie și civilizații antice, până la evenimente mondiale majore, J.M Roberts face o treabă excelentă explicând cum a ajuns să fie modelată istoria lumii. Având de-a face cu o lucrare de peste 1000 de pagini, propozițiile au adesea o structură foarte complexă ce poate face ca lecturarea să pară greoie, dificilă. Dar totodată, această carte merită un efort în plus din partea cititorului pentru că la final nu va regreta.
Ei bine, da. Majoritatea dintre aceste lucrări nu vor fi ușor de parcurs pentru că este vorba totuși despre unul dintre cele mai vaste subiecte din câte există. Dar merită efortul de a merge până la capăt cu lectura fiecăreia dintre ele pentru că la capăt de drum, vom rămâne cu cunoștințe bogate despre istoria universală a noastră, a tot ceea ce ne înconjoară, a tot ceea ce ESTE!
Poftă bună la citit!
Pentru cei strict interesați de istoria patriei noastre, vezi aici câteva recomandări cu cărți despre istoria României.