Cărți de istorie universală. Istoria omenirii

Carti despre istoria universala

Evoluția societății noastre din trecut și până în prezent va fi mereu un studiu fascinant, nu doar pentru persoanele de specialitate care studiază această ramură. Cred că, de la elev, la profesor și omul de rând, este captivant să descoperi cum a ajuns totul la forma de astăzi.

Istoria nu constă doar în date și războaie. E mai mult decât atât. Este cea mai frumoasă si cuprinzătoare poveste a omenirii. Găsești mai jos câteva recomandări de cărți despre istoria universală din trecut si până în prezent.


1. Istoria lumii. Din preistorie până astăzi, Imanuel Geiss

Istoria lumii. Din preistorie pana astaziDescriere: „Structurat pe epoci, teme și secțiuni, cu bogate tabele cronologice și sinteze, volumul Istoria lumii. Din preistorie până astăzi cuprinde toate datele importante ale istoriei, oferind cititorului un excelent instrument pentru studiul istoriei dintr-o perspectivă simplă și originală, surprinzând toate elementele esențiale pentru o înțelegere deplină și complexă a istoriei omenirii.”
 
Ce părere au cititorii? Deși este una dintre acele cărți ce necesită foarte multă atenție din partea cititorului, este ceva de care nu te poți lipsi în casă. Fie că ești un cititor amator sau ești în căutarea unor date foarte bine sintetizate, cartea lui Geiss este exact ce trebuie. Este complexă și trebuie să-i acorzi multă atenție dacă vrei să rămâi cu informații utile după ce o finalizezi. Dar și când ajungi la final, vei rămâne garantat cu bogate cunoștințe ce nu le poți afla de la televizor sau de pe net. Este o investiție ce-ți va aduce mult câștig intelectual pe viitor.
 
 

2. Cartea mică a istoriei mari, Ian Crofton

Cartea mică a istoriei mariDescriere:Cartea mică a istoriei mari povestește de unde venim, pornind de la Big Bang și începuturile vieții, trecând prin nașterea civilizațiilor și ajungând până în prezent – și dincolo de el. Lucrarea abordează teme majore ale Istoriei Mari, transmițând informațiile într-o manieră accesibilă, concisă și antrenantă.” 
 
Ce părere au cititorii? Ei bine, după cum îi spune și numele, aceasta este o carte mică dar informațiile ce le găsești în ea sunt de departe de a fi considerate mici. Chiar dacă nu are mai mult de 200 de pagini, cuprinde informații utile și informative, de la începutul începuturilor și până în zilele noastre. Dacă nu ești convins că vrei cu adevărat să începi să citești cărți de istorie universală, Cartea mică a istoriei mari este exact ce trebuie pentru a-ți da seama. Dacă la sfârșit vei rămâne cu impresia că vrei să descoperi mai multe despre evoluție, înseamnă că Ian Crofton a făcut o treabă bună. 
 

3. Scurtă istorie a omenirii, Yuval Noah Harari

Sapiens. Scurtă istorie a omeniriiDescriere:Sapiens îmbină istoria și știința pentru a pune în discuție tot ce știm despre noi înșine, ne arată cum ne-am unit ca să construim orașe, regate și imperii, cum am ajuns să credem în zei, în legi și în cărți, dar și cum am devenit sclavii birocrației, ai consumerismului și ai căutării fericirii. De asemenea, ne îndeamnă să privim în viitor, căci de câteva decenii am început să încălcăm legile selecției naturale care au guvernat viața în ultimii patru miliarde de ani.” 
 
Ce părere au cititorii? Yuval Noah Harari relatează una dintre cele mai frumoase povești  despre evoluția lui Homo Sapiens. Este un studiu extrem de elaborat și bine conturat a evenimentelor importante care au modelat umanitatea de-a lungul secolelor. Este o lectură intensă, dar probabil că era de așteptat pentru că citirea non-ficțiunii necesită de multe ori o concentrare sporită. Însă tocmai pentru că abordează teme ca istoria, biologia, filozofia și multe altele, o face să fie captivantă de-a dreptul. Pentru mai multe detalii despre această carte, vezi aici și recenzia. 
 

4. Origini. Cum a modelat Pământul istoria omenirii, Lewis Dartnell

Origini. Cum a modelat Pământul istoria omeniriiDescriere: „Vreau să explorez modul în care am fost creați de Pământ. Fiecare dintre noi este făcut la propriu din Pământ, ca toate formele de viață de pe planetă.Pământul ne-a dăruit și materia primă pe care am extras-o, am prelucrat-o și am transformat-o în uneltele și în tehnologiile noastre, de la topoarele de mână din Epoca Pietrei la computerele de azi.» ” 
 
Ce părere au cititorii? Subiectele discutate de Dartnell în această carte sunt extrem de interesante și merită să le acordăm mult mai multă atenție în societatea actuală. Demonstrează că nu am ajuns din întâmplare sau prin propria noastră ingeniozitate, unde suntem acum. Oferă cititorilor o relatare coerentă a istoriei planetei noastre și cum a ajuns aceasta să influențeze modul în care trăim astăzi. Sunt multe de învățat din aceste perspective abordate într-un mod diferit de Lewis Dartnell. 
 

5. Istoria lumii din preistorie până în prezent, J.M. Roberts, Odd Arne Westad

Istoria lumii din preistorie până în prezentDescriere:Istoria lumii urmărește evoluția omenirii de la apariția primilor hominizi în savana africană până la Războiul Rece și atacul terorist din 11 septembrie 2001. Pe lângă marile civilizații și figuri istorice sunt analizate perioadele de transformare, transferurile de influență și putere și progresele care au modelat lumea așa cum o cunoaștem astăzi: apariția scrisului și a agriculturii, arta și revoluțiile științifice.” 
 
Ce părere au cititorii? Aceasta este o carte grozavă pentru oricine dorește să aibă o vedere panoramică asupra istoriei noastre. De la preistorie și civilizații antice, până la evenimente mondiale majore, J.M Roberts face o treabă excelentă explicând cum a ajuns să fie modelată istoria lumii. Având de-a face cu o lucrare de peste 1000 de pagini, propozițiile au adesea o structură foarte complexă ce poate face ca lecturarea să pară greoie, dificilă. Dar totodată, această carte merită un efort în plus din partea cititorului pentru că la final nu va regreta.
 

Ei bine, da. Majoritatea dintre aceste lucrări nu vor fi ușor de parcurs pentru că este vorba totuși despre unul dintre cele mai vaste subiecte din câte există. Dar merită efortul de a merge până la capăt cu lectura fiecăreia dintre ele pentru că la capăt de drum, vom rămâne cu cunoștințe bogate despre istoria universală a noastră, a tot ceea ce ne înconjoară, a tot ceea ce ESTE!
 

Poftă bună la citit!

 
Pentru cei strict interesați de istoria patriei noastre, vezi aici câteva recomandări cu cărți despre istoria României.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here