Mai mult decât simplă istorie…
„Sapiens. O scurtă istore a omenirii” este o operă de 384 de pagini publicată de istoricul israelian Yuval Noah Harari. Apărută pentru prima dată în Israel, s-a bucurat de un succes rapid, fiind tradusă cu repeziciune în peste 40 de limbi.
Yuval Harari este, pe lângă istoric și autor de succes, lector la Departamentul de istorie din cadrul Universității Evreiască din Ierusalim. Pe lângă binecunoscutele sale cărți „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” și „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”, autorul se mai poate mândri și cu „21 de lecții pentru secolul XXI”. Alături de diversele premii și distincții primite de-a lungul anilor, a fost onorat în 2012 cu premiul Polonsky pentru creativitate și originalitate pentru cartea „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”.
Și că tot veni vorba, trebuie să recunoaștem că avem aici abordarea unei teme fascinante și anume: evoluția speciei umane de la animalul neînsemnat la opera de artă homo sapiens. Spun operă de artă nu dintr-un exces de narcisim îndreptat către omenire, ci pur și simplu am descoperit în rândurile scrise de Harari informații mult mai detaliate decât știam până acum despre evoluția unor organisme care, dacă nu ar fi trecut prin niște schimbări genetice, noi nu ne-am mai fi aflat astăzi aici. Nu în forma asta, cel puțin. De la un capitol la altul, autorul are grijă să parcurgă fiecare etapă prin care a trecut sapiens de astăzi. Ceea ce mai este de asemenea diferit la stilul său de abordare este că, atunci când a creat Sapiens, nu s-a oprit doar la istorie, s-a îndreptat de asemenea și spre ramuri ca biologia, chimia, fizica de unde a rezultat o operă mult mai complexă decât se așteaptă cititorul la o primă vedere a titlului.
Și să nu uităm un lucru care poate suna copilăros dar… În cartea aceasta personajele principale suntem chiar noi. Fiecare persoană care citește asta în momentul de față a participat într-un fel sau altul la crearea acestei cărți. Cum spunea Harari: s-a dovedit că AND-ul nostru încă mai poate conține urme din acela al neanderthalienilor.
Un alt element pozitiv al operei este stilul scrierii. Când am citit descrierea de pe spatele cărții, m-am gândit că va fi una dintre acele creații greoaie cu paragrafe la care mă voi opri să caut cuvinte de specialitate. Dar nu a fost chiar așa. Se observă aici faptul că Harari este profesor universitar și știe cum să scrie despre subiecte complexe într-o manieră accesibilă pentru majoritatea iubitorilor de cărți.
Așadar, dacă intențiile autorului au fost acelea de a aborda subiectul evoluției omenirii din perspective mai diferite decât au făcut-o alți predecesori de-ai săi, din punctul meu de vedere a reușit.
Concluzia la care am ajuns la sfârșitul lecturării este aceea că mi-a plăcut și aș recomanda-o mai departe. Desigur că este o carte care ridică foarte multe semne de întrebare și criticii probabil că se întrec în păreri care mai de care mai acide, dar din perspectiva unui cititor care a avut de învățat din această carte, te îndemn călduros să-i dai o încercare.
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești
Dacă te pasionează istoria, îți recomand să vizitezi articolul Cărți de istorie universală. Istoria omenirii pentru și mai multe recomandări!