-
„Căci cultura e o formă de viață, prin care o colectivitate umană își exprimă forța creatoare.”
-
„Dacă moartea ar fi sfârșitul a tot, cei mai în câștig ar fi ticăloșii, moartea i-ar elibera și de trup și de suflet și de păcate… și tăcerea care s-ar lăsa peste mormintele lor ar fi egală cu a celor care au fost virtuoși.”
-
„Nu obiectul mi se părea de preț, ci sufletul mamei împrăștiat în lucruri.”
-
„Îmbătrânind, gândeam, unii oameni se agață de lucruri, dar alții se desprind.”
-
„Desigur, imbecilitatea și prostia nu ocolesc în general pe nimeni, dar noi, românii, ne salvăm adesea luând-o în derâdere la ceilalți și acceptând cu umor că nici noi înșine nu facem excepție.”
-
„Secretul, credem noi, învăluie ca un abur misterios o căsătorie fericită, fără să ne dăm seama că fericirea e un secret comun care nu miră pe nimeni, numai nefericirea trebuie cu adevărat ascunsă, ca și când ar fi o rușine să fii nefericit și s-o declari.”
-
„Suferința, după Dostoievski, e singurul remediu, după mine suferința e o criză din care trebuie să ieși cât mai rapid, adâncimile ei ne rătăcesc spiritul. Ce e de fapt suferința? O depresiune. Ce rost are să zaci în ea și, mai rău, să te acomodezi cu ea? Dostoievski se sperie la gândul că omul, redevenit liber, n-o să știe ce să facă cu libertatea. E un gând pur rusesc. Ia vezi!…”
-
„… n-are rost să pui sub semnul întrebării, e chiar ridicol, o mare iubire de care ești legat prin rădăcini care se pierd în adâncul ființei tale. Ar fi ca și când un copac ar suferi din pricina unei adieri care îi mișcă, ici-acolo, ramurile.”
-
„[…] mi se întâmplase nu o dată să gândesc: sunt vulgar cu asta sau cu asta, cu intenția de a insulta, eu nu sunt ceea ce exprim, cuvintele nu mă ating, deși eu sunt acela care le rostesc. Nu prețuiesc această persoană și ca atare nu-i ofer despre mine decât o viziune vulgară […] O părere rea despre mine e un scut de apărare împotriva amestecului și a compromisului cu cei pe care îi disprețuiesc.”
-
„Pentru un prieten, musai să lași cititul, căci el este un om viu și mișcătoriu, în timp ce cartea stă liniștită acolo unde o pui și nu dă semen de supărare că o părăsești.”
-
„Va învinge cel care are răbdare să aștepte fără să se lase ispitit de orgoliul de a acționa, când timpul nu e favorabil acțiunii…”
-
„Facultatea de a gândi nu e neapărat sursa inacțiunii, nu putem să nu ne gândim bine înainte de a întreprinde un gest care ne angajează destinul.”
-
„Nu putem fi tot timpul gata de a primi afecțiunea celuilalt, gândeam, există și aceste stări de absență sau de oboseală, când nu trebuie să așteptăm nimic de la cineva care ne iubește.”
Toate cele trei volume sunt disponibile la următoarele librării: