Honoré de Balzac este unul dintre cei mai mari scriitori francezi. Cele mai bune cărți de Balzac sunt romanele realiste, romanele psihologice și romanele fantastice.
Haide să vedem împreună un top cu cele mai bune cărți scrise de Balzac, deși romancierul are multe opere semnificative în care stilul său preferat de abordare este reproducerea societății franceze din vremea lui.
1. Eugenie Grandet
Descriere: „Situațiile cele mai patetice, confruntările cele mai implacabile din
Comedia umană sunt, cel mai adesea, ca și aici [în
Eugénie Grandet] niște tragedii ale vieții private, neobservate sau chiar nebănuite, care au dus la zdrobirea unor existențe.” (Maurice Bardèche)
„Devenit aproape un mit, ca Homer, Dante sau Shakespeare, numele lui Balzac este sinonim cu marii pasionați de adevăr, de artă, de dragoste sau de reușită, cu toată acea omenire fascinantă care populează O mie și una de nopți ale Occidentului, cum și-a numit Balzac opera.” (Angela Ion)
„… Balzac și-a atribuit adesea doar meritul realizării unui inventar gigantic. Comedia umană: titlul însuși implică o distanță, sugerează că Balzac e spectator, că se abține să fie părtinitor și că descrie lumea ca atare. El este secretarul societății franceze care își compune, chiar ea, propria istorie.” (Gaetan Pichon)
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
2. Colonelul Chabert
Descriere: „Colonelul Chabert, erou al războaielor napoleoniene, dispare în timpul bătăliei de la Eylau. Când nimeni nu se mai așteaptă, el reapare în Paris, după o lungă convalescență. Aici, nimic din ce lăsase în urmă nu mai e la fel: nevasta și-a căutat norocul cu alt bărbat, iar banii în care-și pusese speranța nu-i mai aparțin nici ei. Chabert încearcă atunci să-și recupereze, odată cu trecutul pierdut, soția și gândul liniștitor al unei pensii.
Astfel, angajează un avocat ca să convingă lumea că nu e un impostor și să-i dovedească soției adevărata lui identitate. Când lucrurile par să se limpezească, iar demnitatea lui, cariera glorioasă, statutul de erou de război îi dau încredere că i se va face dreptate, Chabert se poticnește într-o realitate crudă: nici o valoare nu poate da speranțe unei societăți conduse de încâlcitele legi ale avocaților.”
Vezi preț pe Cartepedia Vezi preț pe eMAG
3. Femeia la treizeci de ani
Descriere: „Romanul
Femeia la treizeci de ani povesteşte, alegând fundalul tulbure al războaielor napoleoniene, destinul unei frumoase doamne din înalta societate franceză de secol XIX. Uneori pasională, alteori pălind în faţa eşecului, viaţa lui Julie d’Aiglemont se schimbă după iubirile care îi frământă sufletul, fie ele venite din partea unui tată posesiv, a unui protejat al lui Napoleon, glorios, însă fără merite, ori a unui nobil englez care-i salvează viaţa, dar pe care dragostea faţă de frumoasă femeie îl duce la moarte.”
Vezi preț pe Cartepedia
Vezi preț pe eMAG
4. Moș Goriot
Descriere: „Romanul reprezintă cheia de boltă a întregului ciclu al
Comediei umane, întrucât Balzac introduce aici procedeul personajelor
reparaissant – al căror destin este urmărit de-a lungul mai multor romane (Rastignac, Vautrin, doamna de Restand etc.).
Moş Goriot şi-a sacrificat toată averea strânsă de-a lungul vieţii pentru a-şi face fericite fiicele, Anastasie de Restand (căsătorită cu un aristocrat) şi Delphine de Nucingen (căsătorită cu un bancher). Tinerele doamne îşi dispreţuiesc însă tatăl, considerat o persoană mult prea modestă pentru înalta societate din care au ajuns să facă parte.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
5. Verișoara Bette
Descriere: „
Verișoara Bette este adesea considerat ultimul mare roman al lui Balzac. Plasat în Paris la mijlocul secolului al XIX-lea, romanul spune povestea unei femei nemăritate de vârstă mijlocie, care pune la cale distrugerea familiei ei extinse. Bette se aliază cu Valérie Marneffe, o tânără fără avere, măritată cu un soț pe care nu îl iubește, care seduce și aduce la ruină o serie de bărbați.
Printre aceștia se află baronul Hulot, soțul verișoarei lui Bette, Adeline. Hulot sacrifică averea și reputația familiei pentru a-i face pe plac lui Valérie, care îl înșală, printre alții, cu negustorul parvenit Crevel și cu ginerele baronului Hulot, tânărul artist Steinbock.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
6. Catherina de Medicis
Descriere: „Caterina de Medici (n. 13 aprilie 1519, Florenta – d. 5 ianuarie 1589, Blois) a fost regina Franței și soția regelui Henric al II-lea al Franței, precum și mama a trei regi aparținând Casei de Valois. Numele său este legat de războaiele religioase. Rolul său în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu face din ea o figură controversată, chiar și în prezent.
Venită dintr-o țară străină, Italia, Catherine reușește să supraviețuiască traiului de la curtea Franței. Pentru a reuși să-și îndeplinească ambițiile, într-o lume a bărbaților, ea trebuie să lupte pe două fronturi, încurajând catolicismul și dând o mână de ajutor calvinismului. Catherine nu urmărește decât să-și mențină poziția în fruntea regatului și să păstreze coroana Franței.”
Vezi preț pe Cartepedia Vezi preț pe eMAG
7. Peripețiile Fanchettei
Descriere: „Balzac a studiat societatea ca pe un organism viu, speciile umane ca pe niște specii naturale bazându-se după cum recunoștea el însuși pe cele
cinci simțuri literare: invenția, stilul, gândirea, cunoștințele, sentimentul.
Observația și imaginația sunt forțe în mod necesar cuplate în capodoperă, de vreme ce truda romancierului constă în întregime în invenția realistă și în viziunea divinatoare.”
8. Secretele prințesei de Cadignan și alte studii de femei
Descriere: „S-a îmbrăcat deosebit de îngrijit. Își închipuia, ca majoritatea tinerilor, că succesul depinde de o buclă bine sau rău așezată, neluând în seamă că la tinerețe totul e farmec și atracție. De altfel, femeile alese, precum doamna de Beauseant, nu se lasă seduse decât de grația inteligenței și de superioritatea caracterului. Inteligența le amuză, consună cu finețea naturii feminine și le face să se creadă înțelese.
Or, ce-și doresc toate femeile dacă nu să fie amuzate, înțelese sau adorate? Trebuie însă să te fi gândit bine la realitățile vieții ca să ghicești subtila cochetărie pe care o presupun, la prima întâlnire, o ținută ușor neglijență și o atitudine rezervată. Când devenim destul de vicleni pentru a fi niște politicieni abili, suntem prea bătrâni ca să mai profităm de pe urma experienței.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
9. Strălucirea și suferințele curtezanelor
Descriere: „Personajul principal al cărții este Jaques Collin, un ocnaș ce reușise să evadeze de mai multe ori și care ajunge șeful unei bande de răufăcători. Devenit abatele Carlos Herrera, ca rezultat al unei acțiuni criminale, el îl întâlnește pe tânărul Lucien în momentul în care acesta încerca să-și pună capăt zilelor. Cei doi ajung prieteni de nedespărțit, urmărind cu înverșunare un singur scop: parvenirea în înalta societate. În realizarea acestui plan este folosită frumoasa curtezană Esther.
Dar curtezana are și ea sensibilități ca orice femeie. Relația sa pasională cu Lucien este tratată cu toată indiferența de Jaques Collin. Se ajunge la o situație dramatică pentru Esther și pentru Lucien care, la rândul său, îi împărtășea iubirea. În timp, lucrurile încep să se complice din ce în ce mai mult, luând o turnură neașteptată…”
Scriitorul francez a trecut testul timpului cu operele sale deci fii sigur că orice cărți de Balzac ai alege să citești, va fi un câștig. Operele clasice, în general, reprezintă un câștig.
Spor și poftă bună la citit!