Filosofia este o știință vastă care tratează foarte multe teme: existență, cunoaștere, principii, valori, rațiune. Mai pe scurt, filosofia reprezintă concepții generale despre lume și viață. Timpul ne-a lăsat o mare moștenire în materie de scriitori și nu sunt puțini cei care s-au avântat să scrie cărți filosofice.
În articolul ce urmează am realizat un top cărți de filosofie. Înainte însă, vreau să precizez că aceste recomandări se adresează mai degrabă celor pasionați de această ramură, care sunt dornici să descopere diverse teme tratate de acești iluștri scriitori sau care sunt începători în acest domeniu și doresc să-l aprofundeze.
Haide să vedem împreună 15 dintre cele mai bune cărți de filozofie!
1. Descoperă filosofia. Aristotel, P. Ruiz Trujillo
Descriere: „Discipol al lui Platon, pentru care a nutrit mereu un respect deosebit, Aristotel (384–322 î.Hr.) este creatorul primului mare sistem filosofic care acoperă conceptual o mare parte a realității și a determinat în bună măsură evoluția filosofiei și a științei occidentale timp de peste 2 000 de ani. Nici o altă filosofie nu a avut o influență atât de profundă și de îndelungată.
Din confruntarea cu tezele maestrului său s-au născut marile opțiuni ce au marcat gândirea filosofică ulterioară: raționalism și empirism, idealism și materialism, transcendență și imanență.” (Manuel Cruz – profesor universitar de filosofie)
2. Dialoguri, Platon
Descriere: „Căci toată îndeletnicirea mea constă în a colinda spre a vă convinge, pe voi tineri și bătrâni, că înainte de grijile corpului și de bogății, înainte de orice grijă, stă aceea a sufletului și a desăvârșirii lui. Vă spun într-una, că nu bogăția face virtutea, ci dimpotrivă virtutea face bogăția, și din ea își trag obârșia toate bunurile atât cele obștești cât și cele particulare.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe eMAG
3. Dincolo de bine şi de rău, Friedrich Nietzsche
Descriere: „Pentru Nietzsche totul contează ca un semn care trimite dincolo de sine la un sens superior. Lumea devine numai o perspectivă de a vedea lucrurile, un joc de perspective, adică de interpretări. De aceea nu există lucruri, ci numai interpretări ale lucrurilor. Se oferă cu aceasta însă şi posibilitatea alunecării într-un scepticism radical.
Ce ne facem dacă admitem că şi această afirmaţie este doar o interpretare, adică o perspectivă? Suntem împinşi inevitabil către scepticism relativist ca soluţie finală spre care conduc demersurile lui Nietzsche; orice semn poate fi interpretat într-un fel – ceea ce nu exclude posibilitatea, cel puţin teoretic, de a fi interpretat, în numeroase, infinite, alte feluri.” (Vasile Muscă)
4. Originea Speciilor, Charles Darwin
Descriere: „În această cartea Darwin prezintă descoperirea sa epocală, care avea să schimbe pentru totdeauna felul în care oamenii se văd pe ei înșiși și lumea în care trăiesc. Aici, el demonstrează într-un mod convingător realitatea evoluției, și anume faptul că nu este posibil ca animalele și plantele existente să fi apărut în mod separat, ci trebuie să se fi transformat cu încetul din strămoși comuni.
Cel mai important element din carte este acela că explică în detaliu mecanismul care duce la o astfel de transformare: selecția naturală – ideea care a dat pentru prima dată inteligibilitate științifică evoluției ca fenomen.”
5. Pe culmile disperării, Emil Cioran
Descriere: „Dacă aș putea, aș aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieții; aș pune flăcări arzătoare și insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă și altă căldură. Focul pe care l-aș pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esențială.“
Vezi preț pe Humanitas
6. Despre destin, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu
Descriere: „Zece scrisori schimbate cu eleganța și firescul unei prietenii intelectuale vechi de peste patruzeci de ani, pline de reflecții, umor, experiențe personale și culturale, un turnir modern al ideilor în care se confruntă două concepții despre destinul omului. Un epistolar despre soartă și sorți care se citește pe nerăsuflate.”
7. Epicur și epicureismul antic. Viața și opera lui Epicur, fragmente doxografice, interpretare, note
Descriere: „Mai este oare relevant Epicur pentru omul modern? Mesajul său mai poate spune azi ceva omului interesat de cunoaştere, etică şi cultură, dar aflat în afara unei sfere înguste de specialişti şi iubitori ai Antichităţii? Cred că avem câteva motive esenţiale pentru a răspunde afirmativ.
Lecţia fundamentală a filozofiei greceşti este că, departe de a fi un moft academic şi o trăsnaie teoretică mai mult sau mai puţin subtilă, filozofia reprezintă alegerea unui mod de viaţă optim şi coerent. Nuanţa aparte pe care o adaugă Epicur acestei învăţături e următoarea: nu vă crispaţi, separându-vă cu aroganţă de orice este comun; în plus, purtaţi-vă grijuliu şi omeneşte deopotrivă cu cei din jur şi cu voi înşivă şi, nu uitaţi, mai şi râdeţi! E mult, e puţin, e nimic, e esenţial? Cititorul să decidă.” (Andrei Cornea)
8. Manifestul partidului comunist, Karl Marx, Friedrich Engels
Descriere: „Manifestul Partidului Comunist, scris de Karl Marx și Friedrich Engels în lunile decembrie 1847 și ianuarie 1848, publicat o lună mai târziu, este una dintre cărțile care au schimbat lumea. Considerată piatră de temelie a comunismului științific, poate fi încă o carte care să influențeze generații și merită să fie nelipsită din casele tuturor.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe eMAG
9. Interpretarea viselor, Sigmund Freud
Descriere: „Visul ne însoţeşte în toate momentele vieţii noastre. Visăm nu numai noaptea, ci şi ziua, cu ochii deschişi. De obicei, nu punem mare preţ pe visele noastre, pentru că le considerăm plăsmuiri lipsite de realism. Prin Interpretarea viselor, una dintre cărţile mari ale secolului XX, Freud ne reînvaţă să apreciem visele.
În calitate de cale regală de acces la inconştient, visul ne conduce în profunzimile sufletului nostru, dezvăluindu-ne dorinţele cele mai ascunse. Dar nu numai atât. Cartea oferă instrumentele pentru a descifra orice produs cultural la care participă inconştientul, de la literatură şi artă la religie şi morală.”
10. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius
Descriere: „O carte de căpătâi a civilizaţiei europene.“ (Andrei Pleșu)
„Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele».“ (Emil Cioran)
„Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu.“ (Gabriel Liiceanu)
11. Ființă și timp, Martin Heidegger
Descriere: „Ființă și timp este una dintre cele mai ambițioase cărți ale filozofiei, ea nefiind egalată – prin efortul ei de a înțelege și de a explica totul – decât de «Critica rațiunii pure» a lui Kant și de «Fenomenologia spiritului» a lui Hegel. Miza acestei cărți este totodată imensă și limitată. Este imensă pentru că își propune să tălmăcească unitar ființa a tot ceea ce suntem (și aceasta înseamnă deopotrivă a tot ceea ce ne înconjoară) fără să știm că asta suntem. Fiecare pagină a acestei cărți reprezintă un formidabil efort de înțelegere a subînțelesului.”
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
12. Lumea ca voință și reprezentare, Arthur Schopenhauer
Descriere: „Dacă ceea ce spune Schopenhauer nu va fi niciodată uitat, asta ţine probabil de faptul că ceea ce el spune nu e legat de cuvintele pe care le foloseşte; cele spuse ar putea fi foarte bine redate şi cu alte cuvinte – dar va rămâne totuşi, dincolo de asta, un sâmbure de simţire, o trăire a adevărului atât de satisfăcătoare, de indestructibilă şi de invulnerabilă, atât de autentică cum n-am mai aflat nicăieri altundeva în filozofie.
Te ajută atât să trăieşti, cât şi să mori, şi mai ales să mori: îndrăznesc să afirm că adevărul rostit de Schopenhauer, prin satisfacţia pe care ţi-o aduce, te ajută să faci faţă în ceasul de pe urmă – şi asta fără nici un chin, fără vreun efort de gândire, fără cuvinte.“ (Thomas Mann)
13. Arta războiului, Sun Tzu
Descriere: „Arta războiului adună strategii militare care, în timp, au influențat gândirea și filosofia întregii lumi. În cele 13 capitole, Sun Tzu discută psihologia războiului, strategii, folosirea terenului și a condițiilor meteo în propriul avantaj, utilizarea spionilor, dar și realizarea și păstrarea alianțelor.
Chiar și după două milenii și jumătate, Arta războiului rămâne cartea de căpătâi în materie de strategii de război în Estul Asiei, influențând totodată și gândirea militară occidentală, dar și tacticile legale, de afaceri și nu numai. Sun Tzu este în continuare respectat în cultura chineză și est-asiatică drept o măreață figură istorică și militară.”
14. Sacrul și profanul, Mircea Eliade
Descriere: „Sacrul şi profanul sunt două modalităţi de a fi în Lume, două situaţii existenţiale asumate de om de-a lungul istoriei sale. Ele nu prezintă interes doar pentru istoria religiilor sau pentru sociologie. De fapt, cele două moduri de a fi, sacrul şi profanul, sunt determinate de diferitele poziţii pe care omul le-a cucerit în Cosmos şi sunt importante atât pentru filozofi, cât şi pentru orice cercetător care doreşte să cunoască dimensiunile posibile ale existenţei umane.“ (Mircea Eliade)
Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia
15. Trilogia cunoașterii, Lucian Blaga
Descriere: „O concepţie metafizică e destinată să dea o transparenţă mai întâi figurii şi articulaţiilor grave ale existenţei, să pună în lumină coordonatele fundamentale ale tainei cosmice, să reveleze osatura şi arhitectura secretă ce le bănuim în fiinţa Marelui Tot din care facem parte.
Metafizica e o lansare de făclii aprinse în ultime abisuri şi se repercutează în noi ca o trezire. Noaptea din afară nu e însă totul. Mai este şi o noapte lăuntrică a propriei noastre fiinţe. Când ochiul filozofic s-a îndrumat spre lăuntrul omului, s-a ajuns de asemenea la înţelegeri care, indiferent de priza lor sub raport absolut, au devenit şi ele tot atâtea treziri pentru spiritul omenesc.“ (Lucian Blaga)
Dacă ești în pană de idei și nu știi pe ce carte de filosofie să pui mâna, nădăjduiesc că acest articol îți va veni în ajutor.
Poftă bună la citit!