Top 10 Cărți Mircea Cărtărescu

carti mircea cartarescu

Mircea Cărtărescu este un nume mare în literatura românească. Este poet, prozator, eseist, jurnalist și critic literar. Este un autor contemporan de succes, apreciat atât în țară cât și la nivel internațional. În prezent este profesor universitar la Departamentul de Studii Literare a Facultății de Litere, Universitatea din București.

Sunt multe cărți de Mircea Cărtărescu ce tratează diverse teme. Am realizat, în cele ce urmează, un top cu cărțile sale cele mai apreciate. Haide să vedem despre ce este vorba.



1. Solenoid

carti mircea cartarescu Solenoid

Descriere: „Primul meu gând, odată-ncheiată lectura, a fost să-mi scriu pe cartea de vizită «Eu am citit Solenoid». E un eveniment care-ți taie oarecum viața în două: cine va citi cartea va înceta să mai fie un cititor de rând.“ (Gabriel LIICEANU)
 
“O carte ca un univers, plină de personaje și povești uimitoare, pentru care sperăm ca Mircea Cărtărescu să primească premiul Nobel pentru literatură.” (Ascendis)

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia


2. De ce iubim femeile

carti mircea cartarescu De ce iubim femeile

Descriere: „E limpede că şi adulţii au nevoie de poveşti. Numai că zânele lor şi-au scurtat rochiile, şi-au tăiat părul care le ajungea cândva la călcâie şi au învăţat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat şi mai periculos decât meseria de zână. Un mănunchi de istorii cu femei aşadar, spuse simplu, captivant, de un povestaş a cărui viaţă seamănă ca două picături de rouă cu a lui Mircea Cărtărescu. În fiecare poveste e un sâmbure de neobişnuit care stă ascuns în carnea obişnuitului, în ordinar o sămânţă de extraordinar care dă rod epic.”

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia 


3. Frumoasele străine

carti mircea cartarescu Frumoasele Straine

Descriere: „Umorul, satiricul și grotescul au fost dintotdeauna, în volumele sale de versuri, în Levantul și-n Orbitor, în Enciclopedia zmeilor și-n De ce iubim femeile, a doua coardă la arcul lui Mircea Cărtărescu, alături de cea onirică și vizionară. În Frumoasele străine ele sunt coarda dintâi. Puține cărți din literatura română de azi îi pot sta alături ca naturalețe a povestirii și ca ubicuitate a comicului, întins pe toate registrele, de la zâmbetul discret la râsul cu lacrimi.”

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia 


4. Levantul

carti mircea cartarescu Levantul

Descriere: „L-am început în 1987, cred că era primăvară. Am început Levantul pe un colţ de masă de bucătărie acoperită cu muşama, bătând la maşină cu o mână, iar cu cealaltă împingând căruţul înainte şi-napoi pe vinilinul murdar al bucătăriei. Timp de un an şi jumătate am scris vreo şapte mii de versuri lăsându-mă, pur şi simplu, purtat de zefirii stilurilor şi-ai prozodiei. După vreo trei cânturi am ştiut că poemul avea să fie o epopee clasică.”

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe eMAG 


5. Orbitor (volumul 1). Aripa Stângă

carti mircea cartarescu Orbitor. Aripa Stanga

Descriere: „Această operă fantastică și luminoasă ce riscă atât de mult ca să pună marile întrebări merită toate elogiile pe care le-a primit și cu siguranță va fi împodobită cu mai multe premii binemeritate în lunile care urmează. A făcut ceea ce puține alte opere au reușit: a transformat literatura română în literatură de clasă mondială.“ (World Without Borders)

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia 


6. Creionul de tâmplărie

carti mircea cartarescu Creionul de tamplarie

Descriere: „Într-un fel, tot ce-am scris de-a lungul vieții mele am scris, de fapt, cu acel creion de tâmplărie pe care soarta mi l-a pus de la-nceput între degete. Bătătura pe care-o am de la nenumărate pixuri și stilouri și creioane pe degetul mijlociu e singurul semn de muncă grea pe care-l am pe trup, și sunt mândru de ea ca de o medalie de onoare.“

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia 


7. Travesti

carti mircea cartarescu Travesti

Descriere: „Travesti este un studiu de caz despre un copil hermafrodit, dar şi o explorare a întunecatei sexualităţi adolescentine. Mai presus de orice, însă, acest mic roman, care m-a obsedat şi m-a chinuit mai mult decât orice altă carte a mea, e anabasis-ul meu, drumul meu ascuns şi întortocheat către centrul adânc îngropat al fiinţei mele.” (Mircea Cărtărescu)

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia  


8. Melancolia

carti mircea cartarescu Melancolia

Descriere: „Ajunse la rond, unde îl aștepta Vasile Singurătate. Coborâse de pe soclul său și levita la o palmă deasupra aleii. În dreptul frunţii, al coastelor și-n josul pântecului piatra lui nobilă era spartă. Dar ţinea încă la piept o carte, singura scrisă de el vreodată, o carte ilizibilă de piatră. Băiatul se-apropie de soclu și citi înc-o dată inscripţia săpată-n aramă: CUM NINGE SOARTA? Își lipi fruntea de ea și-o repetă în gând până cuvintele își pierdură sensul.
 
Apoi se-ndreptă către marele mutilat și-l luă, fără să-l privească, de braţ. Porniră-mpreună de-a lungul șinelor de tramvai, lăsându-și în urmă umbrele lungi și subţiri. Strada era tăcută și pustietatea totală. Drumul n-avea sfârșit. Omul de piatră avea să-l însoţească de-acum toată viaţa.“

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia


9. Peisaj după isterie

carti mircea cartarescu Peisaj dupa isterie

Descriere: „Un scriitor adevărat ia asupra sa suferinţa umană de orice fel ar fi ea și-ncearcă s-o transforme, alchimic, în frumuseţe. Nu frumuseţe pieritoare și inutilă, ci acea frumuseţe care, după spusele lui Dostoievski, «va salva lumea». Scriitorul, ca intelectual, se poate implica politic, social, moral în viaţa comunităţii sale, poate fi (și trebuie să fie) un purtător de cuvânt al binelui și-al adevărului, un luptător contra demonilor care au bântuit şi vor bântui etern fiinţa omenească.
 
Dar, ca artist, menirea lui e să producă din toate acestea frumuseţe. Dacă un scriitor ratează în privinţa calităţii operei sale, curajul său civic nu va mai fi la fel de aproape de sufletul cititorilor săi.“ (Mircea Cărtărescu)

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia


10. Un om care scrie: Jurnal 2011-2017

carti mircea cartarescu Un om care scrie. Jurnal, 2011–2017

Descriere: „Jurnalul meu este pielea mea de rezervă. E un înveliș magic, scriptural. Din când în când pielea adevărată mă apasă ca un costum greoi de scafandru. Atunci mi-o scot și îmbrac acest tatuaj de cuvinte. În el respir liber, în el pot atinge, în fine, cerul cu palma.”

Vezi preț pe Libris Vezi preț pe Cărturești Vezi preț pe Cartepedia 



Sper ca măcar una dintre aceste cărți scrise de Mircea Cărtărescu să ajungă la sufletul tău. Sunt acele opere despre care poți afirma încă de pe acum că vor rezista în timp, câștigând și mai mult respect odată cu trecerea anilor.

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here