Citate celebre „Anna Karenina” (Lev Tolstoi)

citate celebre anna karenina

 • „- Nu pot să fac nimic, încearcă să mă înțelegi și să te pui în situația unui țăran. Noi căutăm să avem mâini cu care să putem lucra; de aceea ne tăiem unghiile și adesea ne suflecăm mânecile. Aici, dimpotrivă, unghiile sunt lăsate să crească atât cât pot să crească și, pentru ca posesorii lor să fie siguri că nu vor putea face nimic cu mâinile, atârnă de manșete niște farfurioare în loc de butoni.
  Ștefan Arkadievici zâmbi înveselit.
  – Dar asta dovedește că n-au nevoie să lucreze cu mâinile, lucrează cu capul.
  – Se poate, dar faptul îmi pare tot așa de ciudat ca și ceea ce facem noi aici. La țară ne silim să ne săturăm mai repede ca să ne apucăm de lucru și aici căutăm să mâncăm cât mai încet, iar nu să ne săturăm; de asemenea, mâncăm stridii.
  – Desigur, răspunse Ștefan Arkadievici, dar scopul civilizației nu e să schimbe totul în plăcere?
  – Dacă ăsta e scopul ei, prefer să rămân un barbar.”

 • „[…] ai vrea ca dragostea și viața conjugală să fie unul și același lucru. Asta nu există. De altfel, farmecul, variația, frumusețea vieții se datorează numai nuanțelor.”

 • „- Nu, fără glumă. Eu cred că pentru a cunoaște amorul e nevoie să te înșeli și pe urmă să îți dai seama, spuse prințesa Betsy.”

 • „Scormonind în suflet, dezgropăm deseori ceea ce ar fi rămas tăinuit totdeauna.”

 • „În primele timpuri ale întoarcerii din Moscova, ori de câte ori își amintea de refuz, tremurând și roșind, Levin gândea: «Mi s-a mai întâmplat să roșesc și să tremur, și mi s-a părut că pierdeam totul la gândul că voi rămâne la al doilea curs din cauza notei proaste puse la fizică. M-am crezut, de asemenea, pierdut când am stricat interesele pe care mi le încredințase soră-mea. Ei bine, când mi-aduc aminte de acestea, după atâția ani, mă mir c-am putut să-mi fac inimă rea. Așa o să fie și cu durerea asta. O să treacă timpul și o să uit.»”

 • „Cine urmărește un scop, admite și mijloacele de a-l atinge.”

 • „- Să-ți spun sincer, țin foarte mult la ideile mele și la munca mea, dar când mă gândesc că toată lumea noastră nu e decât o mică ridicătură pe-o infimă planetă, când mă gândesc ce sunt ideile, operele noastre… grăunte de pulbere.
  – Dar, dragul meu, toate astea sunt vechi de când e lumea!
  – Bun! Dar, vezi tu, când ai înțeles acestea lămurit, când ți-ai dat seama că trebuie să mori, azi-mâine, și că fatalmente nimic nu va rămâne, ce jalnice par toate! Lucrurile pe care le socotesc importante sunt, în realitate, la fel de neînsemnate ca și întoarcerea acestei blăni de urs. Totuși trăiești vânând sau muncind cu singurul scop de-a nu te gândi la moarte.”

 • „Poți să-l salvezi pe cel care nu vrea să piară, dar dacă firea sa e așa de coruptă și de depravată încât însăși pierzania îi pare o salvare, – ce poți să faci?”

 • „Era fericit, dar viața conjugală, așa cum o descoperea în fiecare clipă, nu se prezenta câtuși de puțin cum și-o închipuise. Simțea de fiecare dată ceea ce ar simți cineva care, admirând mersul calm și regulat al unui vas pe lac, ar vrea să îl conducă singur; își dădea seama că nu e de ajuns să stai pe vas, nemișcat, că e nevoie să nu pierzi o clipă din vedere direcția, că apa e sub vas și că ești dator să vâslești, ceea ce e greu pentru mâinile care nu sunt obișnuite. Simțea că, dacă e ușor să privești, acțiunea, deși plăcută, e foarte grea.”

 • „Îi vine greu unui om nemulțumit să nu arunce vina nemulțumirii asupra persoanei care-i este mai îndeaproape.”

 • „Înainte, spuneam că în trupul meu, în acest fir de iarbă, în insecta aceasta […] se fac, după legile chimice, fizice, fiziologice, schimburi de materii. Dar la noi toți, ca și la ulmi sau noroci etc., se produce dezvoltarea. Dezvoltarea cui? De ce? Dezvoltarea infinită a luptei?… Ca și când ar putea să existe o direcție oarecare și lupta la infinit! Și eu care mă minunam că, cu toată marea încordare a gândirii pe această cale, sensul vieții nu mi s-a relevat, nici scopurile și aspirațiile mele. Acum știu că cunosc înțelesul vieții: Să trăiesc pentru Dumnezeu, pentru suflet. Acest înțeles, cu toată claritatea lui, e tainic, e minunat. Tot astfel este înțelesul a tot ce există….”Volumul este disponibil la următoarele librării:

Elefant.roLibris.roCarturesti.ro

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here