Luna aprilie este considerată luna de mijloc a primăverii. Martie a introdus acest anotimp frumos și Aprilie are datoria de a accentua și mai mult acest eveniment al renașterii și de a pregăti terenul pentru mult așteptata și călduroasa vară.
Haide să profităm la maxim de fiecare zi a acestei luni pentru a mai adăuga câteva cărți listei noastre, probabil în continuă creștere.
1. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
Descriere: „Pornind de la teoriile lui Alfred Adler, cartea, construită sub forma dialogului socratic, ne arată că fiecare dintre noi își poate controla propria viață, fără a se lăsa influențat de traumele trecutului sau de îndoielile și așteptările celor din jur. O carte care ne va schimba viața și ne va ajuta să ne eliberăm mintea de gânduri și atitudini negative, făcând în același timp o schimbare durabilă, să atingem fericirea adevărată și să avem succes în orice domeniu al vieții noastre.”
Ce părere au cititorii? Cum o spune și titlul, această carte ne arată că avem nevoie de curaj pentru a fi… neplăcuți de către cei din jur. Oamenii din zilele noastre sunt prea concentrați asupra părerii altora dorind să fie pe placul tuturor. Dat fiind acest lucru, aceștia nu au îndeajuns de mult timp să se concentreze pe propria persoană și ajung să uite cât de minunați sunt de fapt.
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești
2. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius
Descriere: „O carte de căpătâi a civilizaţiei europene (Andrei Pleșu). Cu ani în urmă am cumpărat o ediţie veche din Marc Aureliu care purta următoarea dedicaţie: «Să-ţi fie prieten în ceasurile grele şi să te sprijine cum m-a sprijinit pe mine.» Nu cred că i se poate face unei cărţi un elogiu mai frumos decât acest «prieten în ceasurile grele» (Cioran). Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat şi care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare şi de ţinere în frâu a eului propriu (Gabriel Liiceanu).”
Ce părere au cititorii? Dacă acorzi acestei cărți răbdarea care i se cuvine, vei descoperi că aceasta este una dintre cele mai revelatoare experiențe avute în urma lecturării unei cărți. Felul în care Marcus Aurelius s-a gândit la toate acele idei cu atât de mult timp în urmă și cum ele se aplică încă în viața noastră de zi cu zi este impresionant.
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Librex Vezi preț pe Cărturești
3. Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice, Clarissa Pinkola Estes
Descriere: „În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă şi înţeleaptă. Adesea, însă, cultura şi societatea au sufocat această
Femeie sălbatică, au redus-o la tăcere, încercând cu obstinaţie să o
civilizeze, forţând-o să-şi asume roluri rigide, care-i înăbuşă elanurile. Psihanalistă şi povestitoare, fascinată de mituri şi legende, Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi, vibrantă, generoasă, plină şi dătătoare de viaţă.”
Ce părere au cititorii? Este o lucrare complexă, densă, introspectivă și nu foarte ușor de parcurs. De aceea, se recomandă ca lecturarea ei să se facă lent și nu dintr-o dată. Sunt multe povești transmise de-a lungul multor generații și pentru a le înțelege profunzimea nu trebuie să citești printre rânduri. Ba din contră, să revii, poate, de mai multe ori la rândurile citite pentru a fi sigur că ți-au rămas întipărite în minte și că te poți folosi de ele mai târziu.
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești
4. Prietena mea genială, Elena Ferrante
Descriere: „Acțiunea tetralogiei începe în anii 1950, într-un cartier sărac, dar plin de viață, din mahalalele oraşului Napoli, şi acoperă aproape şaizeci de ani, pe măsură ce protagonistele – Lila, cea impulsivă şi întreprinzătoare, şi Elena, povestitoarea îndrăgostită de romane – devin femei, soții, mame şi apoi stăpânele propriilor vieți, legate în tot acest timp de o prietenie profundă şi deseori conflictuală.”
Ce părere au cititorii? Creația Elenei Ferrante este fascinantă, matură, fermecătoare, captivantă. A zgândărit din temelii baza nesiguranței umane, inegalitatea de gen, prietenia feminină și ierarhia de nevoi. Te cufundă literalmente în viața personajelor ei.
Vezi preț pe Elefant Vezi preț pe Bookzone Vezi preț pe Cărturești
5. Minciuni pe canapea, Irvin D. Yalom
Descriere: „Îşi poate pierde un psihiatru minţile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul şedinţelor în care ar trebui să deţină controlul asupra pacienţilor? Da, dacă o femeie dornică de răzbunare hotărăşte să joace rolul de pacientă neajutorată. Plin de revelaţii surprinzătoare, întocmai ca duelul unui psihanalist cu mintea omenească, romanul lui Yalom ne dezvăluie cât de vulnerabili suntem, fără excepţie, în faţa singurătăţii şi nevoii de iubire.”
Ce părere au cititorii? Această poveste nu arată numai cum terapeuții se pot implica profund în aspectele interioare ale individului, ci și cât de complexe și de provocatoare pot deveni propriile lor vieți prin onestitatea sau înșelăciunea prezentată de cei mai duri clienți ai lor. E de recomandat persoanelor cărora le place un thriller psihologic inteligent și care știu sau le-ar plăcea să știe mai multe despre dinamica interpersonală a terapiei individuale.
Cu această listă ce conține cinci cărți bune de citit sper să-ți fi făcut poftă de lectură.