Cărți de Martie. Recomandări cărți 2021

Carti de martie 2021

Chiar dacă poate temperaturile de afară nu o zic, luna martie este totuși începutul primăverii. Începutul unui anotimp aduce parcă mai mereu ceva proaspăt în aer. Așadar, am pregătit din nou o listă de cărți de început de lună cu care să te delectezi și care să-ți astâmpere pofta de citit.


1. Un veac de singurătate, Gabriel Garcia Marquez

Un veac de singuratate ce carti sa citestiDescriere: „Istoria celor o sută de ani ai fabuloasei aventuri trăite de cele şapte generaţii ale familiei Buendía, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările şi speranţele lor, este de fapt istoria miticului Macondo, întemeiat de patriarhul José Arcadio Buendía, teritoriu prodigios, unde fantasticul, irealul, se insinuează adesea în realitate, miraculosul convieţuind firesc cu viaţa de zi cu zi.”
 
Ce părere au cititorii? Multe s-au spus despre această carte și multe au rămas nespuse. ”Un veac de singurătate” este acea carte care, chiar dacă poate ești la a doua, a treia, a zecea lecturare, încă are detalii ce așteaptă să fie descoperite. Este un clasic dificil de parcurs, complex, și din cauza multitudinii de personaje ce se perindă de-a lungul poveștii, dar și din cauza accentului care se pune pe destinele oamenilor. Dar, la finele cărții vei rămâne cu un gust dulce-amar căruia îi vei duce dorul.
 

2. Peisaj după isterie, Mircea Cărtărescu

Peisaj dupa isterie ce carti sa citestiDescriere: „Nu frumuseţe pieritoare și inutilă, ci acea frumuseţe care, după spusele lui Dostoievski, «va salva lumea». Scriitorul, ca intelectual, se poate implica politic, social, moral în viaţa comunităţii sale, poate fi un purtător de cuvânt al binelui și-al adevărului, un luptător contra demonilor care au bântuit şi vor bântui etern fiinţa omenească. Dar, ca artist, menirea lui e să producă din toate acestea frumuseţe. Dacă un scriitor ratează în privinţa calităţii operei sale, curajul său civic nu va mai fi la fel de aproape de sufletul cititorilor săi.“ (Mircea Cărtărescu)
 
Ce părere au cititorii? Este un volum frumos conceput de Cărtărescu în care abordează, cu o detașare de admirat, diverse teme pe care le-a atins în articole de presă. Pentru unii cititori, abordarea poate părea puțin prea dură, pesimistă pe alocuri. Dar acestea sunt gândurile autorului cele mai sincere, gânduri adunate de-a lungul multor ani care arată o Românie fără niciun filtru. 
 

3. Povestea mea, Michelle Obama

Povestea mea ce carti sa citestiDescriere: „În memoriile ei, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o. Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din cel personal, relatându-și povestea așa cum a trăit-o, folosindu-se de propriile ei cuvinte și așa cum dorește ea. Plină de căldură, de înțelepciune și de revelații, Povestea mea este o însumare neobișnuit de intimă ce vine din partea unei femei inimoase și plină de caracter.”
 
Ce părere au cititorii? Nu este o carte despre politică deși, inevitabil, câteva experiențe politice sunt menționate. Este o carte despre viața unei femei; despre cum e să crești sărac; despre cum să găsești echilibrul între căsnicie și carieră; despre meseria de „mamă”; și, nu în cele din urmă, despre cum e să ajungi într-o poziție pe cât de terifiantă, pe atât de extraordinară. „Povestea mea” este o poveste inspirațională.
 

4. Jocul de domino, Michael Connelly

Jocul de domino ce carti sa citestiDescriere: „Proaspăt ieşit la pensie, Harry Bosch nu se gândeşte decât la recondiţionarea motocicletei sale Harley-Davidson. Asta, până în clipa în care fratele său vitreg, celebrul avocat din limuzină Mickey Haller, îi cere ajutorul într-un caz teribil de complicat. Clientul lui Haller, Da’Quan Foster, este acuzat că a ucis cu bestialitate o femeie. Sarcina celor doi fraţi este să îl scape pe Foster de închisoare, deşi toate probele îl incriminează. Misiunea pare imposibilă în condiţiile în care adversarii echipei Bosch-Haller sunt unşi cu toate alifiile şi nu se sfiesc să ucidă.”
 
 

5. Ugly love. Despre fața urâtă a iubirii, Colleen Hoover

Ugly Love. Despre fata urata a iubirii ce carti sa citestiDescriere: „Atunci când Tate Collins îl întâlnește pe Miles Archer, un pilot de avioane tăcut, la locul lui, bântuit de un trecut întunecat, ea e conștientă că ceea ce simte nu e tocmai dragoste la prima vedere. După ce dorințele lor ies la iveală, cei doi își dau seama că tocmai au găsit soluția perfectă pentru o relație fără alte implicații. El nu caută iubire, iar ea nu are timp pentru așa ceva. Aranjamentul lor ar fi extrem de satisfăcător, dacă Tate ar putea să respecte cele două reguli impuse de Miles: nu pune întrebări despre trecut, nu te aștepta la un viitor împreună.”
 
Ce părere au cititorii? Ugly love nu este o poveste romantică despre acel cuplu ireproșabil în care toate sunt bune și frumoase și totul se termină cu bine. Este o poveste dureroasă, reală și care te prinde atât de mult în mrejele ei, că aproape simți toate acestea ca făcând parte din viața ta. Lupta pe care aceste două personaje au fost nevoite să o ducă a fost atât de distrugătoare și emoționantă încât a făcut din această carte un roman incredibil.
 

 
 
Ei bine, dacă nu ai idei de ce cărți să citești, te poți inspira oricând din acest articol. Fiecare dintre cărțile menționate reprezintă o lectură pe cinste.
 
Dacă ți-a plăcut acest articol, vezi aici și articolul anterior Cărți de februarie 2021 pentru și mai multe recomandări.
 

Poftă bună la citit și o primăvară frumoasă! 🌺🌺🌺

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here