O nouă lună, un nou articol ce recomandă diverse cărți. Iată mai jos cinci recomandări de cărți ce fac parte din categorii diferite. Enjoy and happy reading!
1. Nicăieri, Neil Gaiman
Descriere: „La puțin timp după ce se mută în Londra pentru o nouă slujbă, viața lui Richard Mayhew, altfel banală, se schimbă pentru totdeauna odată cu descoperirea unei fete care sângerează pe trotuarul londonez. Richard se hotărăște să o ajute pe fată și o duce în apartamentul său. Tânăra își rostește straniul nume – Door – și îl roagă să dea de urma celui ce își spune Marchizul de Carabas. Odată găsit și adus, cei doi dispar în grabă din locuința lui Richard, iar el se întoarce la existența sa obișnuită sau, cel puțin, așa intenționează să facă.”
Ce părere au cititorii? Pentru Neil Gaiman fantezia înseamnă crearea unei realități fantastice și asta reiese și în urma lecturării romanului „Nicăieri”. Are cantitatea potrivită de imaginație sălbatică (inexplicabil bazată pe o realitate fermă), o doză sănătoasă de absurdități și ciudățenii și, desigur, suficient umor sec și negru.
2. Mythos, Stephen Fry
Descriere: „Stephen Fry repovesteşte miturile grecești, oferindu-ne ocazia să asistăm fascinați la nașterea înțeleptei Atena din mărețul cap despicat al lui Zeus și la coborârea nefericitei Persefona în sumbra lume subpământeană, la clipa în care e deschisă cutia Pandorei, plină cu toate relele lumii, și la legendara poveste de dragoste dintre Eros și Psyche. Mythos relatează toate aceste mituri extraordinare pentru lumea de azi, păstrându-le neștirbite semnificațiile profund umane.”
Ce părere au cititorii? Ce este amuzant la mitologia greacă este ciudățenia sa absolut brutală. Iar Stephen Fry știe exact cum să scoată în evidență această caracteristică. În cartea sa faci cunoștință cu zeii greci și felurile lor egoiste și arogante de a fi, și totodată, iei parte la consecințele purtărilor lor asupra oamenilor pe care îi întâlnesc. Umorul britanic și felul său comic de a scrie fac ca această carte să fie de-a dreptul captivantă.
3. Pictorița din Shanghai, Jennifer Cody Epstein
Descriere: „În spatele tablourilor postimpresioniste ale lui Pan Yuliang (1899-1977) se află un destin ale cărui meandre par să sfideze verosimilul. Vândută de unchiul opioman unui bordel, adolescenta orfană Xiuquing îşi schimbă numele în Yuliang şi începe o ucenicie dezumanizantă. Salvarea ei va fi Pan Zanhua, un oficial cu vederi liberale, care se îndrăgosteşte de ea şi o răscumpără. Alături de acesta, Yuliang îşi găseşte fericirea şi îşi descoperă vocaţia pentru pictură. Numai că, pentru a-şi împlini destinul artistic, va continua să înfrunte prejudecăţile unei lumi în care nu doar trecutul ei scandalos, ci şi simplul fapt că este femeie reprezintă un stigmat.
Ce părere au cititorii? „Pictorița din Shanghai” este călătoria incredibilă a pictoriței Pan Yuliang și a diverselor stadii pe care le-a parcurs de-a lungul vieții. Deși Yuliang a fost în viața reală o pictoriță controversată, autoarea a decis să scrie un roman despre inocență, speranță, hotărâre, abuz, tristețe, trădare. Toate acestea mențin cititorul bine prins în lectură și asta încă de la primele pagini.
4. Pământul făgăduinței, Barack Obama
Descriere: „Într-un stil original, Barack Obama istorisește în
Pământul făgăduinței povestea odiseei sale neverosimile de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări profunde.”
Ce părere au cititorii? Acesta este doar volumul unu din memoriile prezidențiale ale lui Barack Obama, un volum ce se întinde pe mai mult de 750 de pagini. Obama își invită cititorii în „spatele culiselor” unde își creionează, cu inteligența sa caracteristică, traiul, locurile, întâmplările prin care l-au purtat viața. Și apoi se termină brusc, lăsându-ne să anticipăm ce va urma.
5. Frumusețe și întristare, Kawabata Yasunari
Descriere: „La şaisprezece ani, Otoko se îndrăgosteşte de Oki, un scriitor de treizeci de ani, însurat, iar relaţia lor se sfârşeşte tragic. După o depresie îngrozitoare şi o tentativă de sinucidere, Otoko pare să-şi găsească liniştea. Îşi descoperă şi vocaţia de pictoriţă. Are succes, şi, după două decenii, o vedem ducând o viaţă liniştită, alături de Keiko, o ucenică uluitor de frumoasă, dar excentrică. Reîntâlnirea cu Oki, care o caută, tulbură echilibrul lui Otoko. Mai mult, va declanşa o nouă tragedie. Căci, dorind să o răzbune pe maestră, Keiko începe un joc periculos, al seducţiei şi minciunii, al ademenirii şi respingerii, al dragostei şi al morţii.”
Ce părere au cititorii? „Frumusețe și întristare” este o poveste delicată. Începe cu povestirea unor amintiri triste și apoi treptat, dar cu înverșunare, dezvăluie modul în care acele evenimente de demult au afectat viețile multora. Autorul dezvăluie totul într-un stil franc și modest, lăsând povestea să vorbească de la sine.
Fie că e vorba de cărți sf, cărți de dragoste sau autobiografii, aceste recomandări se numără printre preferatele multora dintre cititori. Te invit să le acorzi o șansă.
Lectură plăcută și poftă bună la citit!