Recenzie „Mari enigme ale istoriei” de Pierre Bellemare

Cu adevărat enigme sau doar simple speculații?

recenzie mari enigme ale istoriei istoria universala

Descriere: „A supraviețuit marea ducesă Anastasia execuției bolșevice? S-a sinucis, într-adevăr, Marilyn Monroe sau a fost asasinată? A murit Ludovic al XVII-lea în închisoarea din Templu, la vârsta de numai zece ani? Ce se petrece, de fapt, în Triunghiul Bermudelor? Cine a fost Omul cu Masca de Fier? Unde se găsește comoara templierilor? Întrebări rămase multă vreme fără răspuns, subiecte care au captat atenția publică de-a lungul timpului, suscitând curiozitatea oamenilor din întreaga lume și provocând, uneori, scandaluri răsunătoare…”


„Mari enigme ale istoriei” a fost scrisă de una dintre figurile pregnante ale Franței, Pierre Bellemare. Este de menționat însă că la crearea cărții, acesta a colaborat strâns cu un nume reputat în domeniul istoriei, și anume Jean-Francois Nahmias.

Scriitoul Pierre Bellemare a activat în diverse domenii de-a lungul carierei sale profesionale, astfel că, pe lângă scriitor, acesta a fost producător, gazdă de televiziune, de radio, cântăreț. De asemenea, o mențiune simpatică pentru fanii echipei de fotbal din Franța: acesta a avut o implicare fructuoasă în crearea clubului Paris Saint-Germain (PSG).

Poza cu scriitorul

(Pierre Bellemare – imagine preluată de pe Le Parisien)

Deși este scriitorul unei game largi de opere din diverse domenii, se poate observa o înclinație aparte către istorie, printre operele sale cunoscute aflându-se: C’est arrivé un jour, Suspens, L’ Année criminelle, Histoires vraies. De-a lungul vieții a fost decorat cu Ordinul Meritul Agricol și Ordinul Meritul Maritim.

În urma frumoasei colaborări cu Jean-Francois Nahmias, acesta a adunat într-o culegere frumos structurată, 22 de engime istorice ce s-au făcut auzite în întreaga lume. Fiecărui nou capitol îi corespunde câte o enigmă, aceasta la rândul ei urmând cât de cât o cronologie. La începutul fiecărei istorisiri, Bellemare începe prin a prezenta o scurtă introducere despre subiectul ce urmează a fi discutat, urmând ca apoi să analizeze, ca un detectiv, cât mai multe ipoteze ale misterelor. Cu o atenție desăvârșită la detalii și după o documentare acerbă, a încercat să expună într-o manieră cât mai explicită unele dintre cele mai cunoscute, disputate dar și controversate subiecte ale istoriei.

Intenția cu care Bellemare a pornit la drum atunci când s-a hotărât să scrie această carte a fost poate aceea de a analiza în detaliu atât personalități cât și evenimente enigmatice. Faptul că nu a culcat urechea la doar simple zvonuri, demonstrează că a reușit să redea toate acele întâmplări cu detașare și fără implicare emoțională.

Dacă titlul nu a convins încă cititorul să ofere o șansă acestei cărți, poate că „personajele” o vor face (ghilimelele se datorează faptului că în unele capitole nu este vorba doar despre personalități marcante, ci pot fi mituri cum ar fi Triunghiul Bermudelor, mumia Tutankhamon sau monstrul din Loch Ness). Așadar acestea sunt câteva dintre personalitățile alese de autor spre a-i servi operei de față: Napoleon Bonaparte, Emile Zola, Marilyn Monroe, Omul cu Masca de Fier.

Marilyn Monroe

A fost o carte bine structurată și efortul pe care l-a depus autorul, de a ocoli senzaționalul și a reda cât mai concret derularea faptelor mă face să o recomand, atât cititorilor pasionați de istorie, cât și celor care sunt în căutarea elucidării unor mistere care au ajuns cunoscute și în zilele noastre din cauza, poate, doar a simplelor speculații.

Vezi preț pe 5carti.ro



Dacă te pasionează și alte cărți despre istoria lumii, vizitează și articolul Cărți de istorie universală. Istoria omenirii sau Recenzie Sapiens. O scurtă istorie a omenirii.

Poftă bună la citit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here