Sunt într-adevăr foarte multe cărți pentru copii și, de aceea, e cu atât mai greu să știi ce să alegi pentru vârsta copilului tău. Am pregătit un articol ce vine în ajutorul atât a părinților cât și a juniorilor. Deși nu toate sunt cărți clasice, toate aceste recomandări se numără cu siguranță printre cele mai frumoase povești pentru copii ce vor menține ridicat apetitul acestora pentru lectură.
1. Alice în Țara Minunilor, Lewis Carroll
Descriere: „Alice, fetiţa cu imaginaţie nestăvilită, călătoreşte în lumea fantastică a viselor, unde totul este surprinzător. Se întâlneşte cu creaturi ciudate, care se comportă absurd şi care o determină să-şi folosească curiozitatea pentru a ajunge la capătul călătoriei. Spre deosebire de lumea reală, care e coordonată de norme şi de logică, Ţara Minunilor este o lume minunată, în care orice este posibil.”
2. Orașul fiarelor, Isabel Allende
Descriere: „Alexander Cold, 15 ani, se alătură unei expediţii în Amazon, cu misiunea de a documenta existenţa Fiarelor, făpturi fabuloase pe care nimeni n-a reuşit să le vadă vreodată. În inima junglei, unde timpul curge altfel, tânărul îşi găseşte animalul totemic, jaguarul, o cunoaşte pe Nadia, fata de culoarea mierii, înzestrată cu agerimea acvilei, şi împreună descoperă deopotrivă secretele unei civilizaţii străvechi şi abisul inimii omeneşti.”
3. Pisicile războinice. În inima pădurii, Erin Hunter
Descriere: „Timp de generații întregi, patru clanuri de pisici sălbatice au conviețuit în pădure după legile statornicite de către strămoșii lor războinici. Dar pisicile din Clanul Tunetului sunt în mare primejdie, iar sinistrul Clan al Umbrelor devine tot mai puternic pe zi ce trece. Războinici de seamă mor unul după altul, în moduri care de care mai misterioase. În tot acest haos apare Roșcovanul, un biet pisoi de casă, care s-ar putea dovedi cel mai viteaz dintre toți.”
4. Harry Potter și Piatra filosofală, J.K Rowling
Descriere: „Viața lui Harry Potter se schimbă pentru totdeauna în ziua aniversării a unsprezece ani, când uriașul Rubeus Hagrid îi aduce o scrisoare și câteva vești uimitoare. Harry Potter nu-i vreun băiat obișnuit: e vrăjitor. O aventură extraordinară stă să înceapă… De acum încolo, începe să trimită și să primească scrisori cu… bufnița, se luptă cu forțele răului, are parte de fel de fel de întâmplări stranii și, mai ales, învață să joace Vâjhaț. Ca toți vrăjitorii, nu-i așa?”
5. Elevul Dima dintr-a șaptea, Mihail Drumeș
Descriere: „Apărut cu mai bine de cincizeci de ani în urmă,
Elevul Dima dintr-a șaptea nu și-a pierdut niciun moment farmecul. Asemenea tuturor adolescenților, Dima, Tarzan, Magotu, Basu și toți ceilalți visează și trăiesc totul la intensitate maximă. Planuri pentru o expediție spectaculoasă, conflicte cu profesorii, drame interioare, iubiri pasionale, toate acestea sunt suprinse și descrise de Mihail Drumeș cu naturalețe și talent, fascinând generații întregi de cititori.”
6. Un yankeu la curtea regelui Arthur, Mark Twain
Descriere: „
Un yankeu la curtea regelui Arthur reprezintă o incursiune fantastică în trecut. Un american tipic de la sfârșitul secolului al XIX-lea este lovit la cap într-o încăierare, își pierde cunoștința și se trezește în Anglia secolului al VI-lea, lângă Camelot, orașul legendarului rege Arthur. Aventurile spectaculoase ale eroului, care aplică în permanență știința secolului său la condițiile acelor vremuri îndepărtate, această continuă pendulare între trecut și prezent care de multe ori dă naștere unui savuros comic de situație, contribuie la succesul unui roman scris cu vervă și umor.”
7. 1001 de nopți, Eusebiu Camilar
Descriere: „Poveștile depănate de iscusita Seherazada de-a lungul a o mie și una de nopți spre desfătarea soțului său, preaputernicul Riar Sah, sunt pesemne cele mai cunoscute din toată literatura lumii. De la peripețiile lui Aladin, stăpânul lămpii fermecate, la epopeea lui Sindbad marinarul și de la năzdrăvăniile lui Ali Baba și ale celor patruzeci de hoți la isprăvile lui Harun al-Rasid, califul-califilor, basmele arabe zugrăvesc lumi fără seamăn, neîntrecute în frumusețe și farmec.”
8. Vânătorii de cărți, Jennifer Chambliss Bertman
Descriere: „Emily are 12 ani şi s-a mutat de câteva zile în San Francisco. Nu-i place nimic aici, cu o singură excepţie: e oraşul idolului ei, Garrison Griswold, un editor care a inventat cel mai apreciat joc online pentru şoarecii de bibliotecă. În
Vânătorii de cărţi, căci acesta e numele jocului, cărţile sunt răspândite prin toată ţara şi pot fi găsite cu ajutorul unor indicii care se adună într-un puzzle.”
9. Viața pe marte, Jennifer Brown
Descriere: „În vârstă de 12 ani, Arcturus Betelgeuse Chambers, zis Arty, face parte dintr-o familie pasionată de privitul în stele, iar dorința lui cea mai mare este de a găsi viață pe alte planete. Prima țintă a căutărilor sale este Marte, planeta cea mai apropiată de noi și, seară de seară, își îndreaptă telescopul înspre ea pentru a fi primul care descoperă marțienii. Însă totul amenință să se termine când părinții îl anunță că se vor muta în Las Vegas (orașul cel mai luminat de pe Pământ și, din cauza asta, cel în care noaptea abia dacă se vad stelele).”
10. Nesfârșita goană după elefant, Gillian Cross
Descriere: „Când doi copii şi un elefant pornesc într-o călătorie epică prin America, nu ne putem aştepta decât la cele mai grozave aventuri şi primejdii, care pândesc la tot pasul. Din Pennsylvania până în Nebraska, Tad şi Cissie străbat râuri învolburate cu o plută, merg cu trenul şi cu vaporul cu aburi, în căutarea unui adăpost sigur pentru ei şi pentru elefantul Khush. În drumul lor către Nebraska, unde locuieşte cea mai bună prietenă a lui Cissie, cei trei sunt urmăriţi de un negustor şi de soţia acestuia, care vor să pună mâna cu orice preţ pe elefant.”
Sper ca acest articol să fie de un real ajutor pentru pofta de lectură a celor mici. Vor descoperi că aceste cărți nu sunt doar simple povești pentru copii. Fiecare conține, pe lângă niște aventuri palpitante, și lecții de viață utile pentru o dezvoltare intelectuală adecvată.
Poftă bună la citit!