Am mai spus-o și o mai spun: interesul pentru lectură trebuie insuflat copiilor cât mai devreme cu putință. De ce? Pentru că odată ce au făcut cunoștință cu lumea cărților, cu siguranță vor dori să descopere din ce în ce mai multe. Dacă și adulții găsesc o mare satisfacție când dau pagină după pagină, copiii vor fi cu atât mai încântați să alfe aventurile ce se ascund după fiecare filă.
Am sortat mai jos o listă cu cărți de povești pentru copii între 7 și 10 ani. Acestea sunt lecturi ce trebuie să se găsească în biblioteca celor mici întrucât fiecare dintre ele au atât părți amuzante care vor face copii să dorească să citească mai mult, cât și părți educative din care vor învăța de fiecare dată lucruri noi.
Cărțile nu sunt alese la întâmplare. În urma unor recenzii pozitive din partea părinților, am ajuns la concluzia că următoarele 15 cărți se bucură de un rezultat pozitiv atât din partea copiilor cât și a părinților. Așadar, iată mai jos lista cu povești pentru copii:
1. Bufnița care se temea de întuneric, Jill Tomlinson
Descriere: „Buf, un pui de bufniță de hambar, e asemenea oricărui alt pui de bufniță, mai puțin într-o privință: îi este tare frică de întuneric.
Întunericul e urât, spune el, și refuză să meargă la vânătoare cu părinții săi. După ce l-a ascultat răbdătoare, mama-bufniță îl sfătuiește să iasă din cuib și să afle mai întâi ce înseamnă întunericul și dacă este cu adevărat urât.
Buf descoperă astfel că întunericul poate fi în multe alte feluri și că trebuie mai întâi să cunoști un lucru și abia apoi să hotărăști dacă e urât sau nu. Pline de umor și învățăminte cărțile cu animale ale lui Jill Tomlinson sunt apreciate în lumea întreagă de decenii întregi, de copii care vor să se cuibărească într-o poveste bună. Lectura este recomandată copiilor cu vârsta peste 7 ani.”
2. 500 de adevăruri incredibile și trăsnite, Ballon Media
Descriere: „Știai că delfinii dorm cu un ochi deschis? Că păsările colibrii sunt singurele păsări care pot zbura cu spatele? Și că este imposibil să te gâdili singur? Află o mulțime de adevăruri incredibile și trăsnite despre plante, animale, corpul uman, sport, istorie…”
3. Noile aventuri ale lui Habarnam, I. P. Nosov
Descriere: „Credeaţi că aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi s-au terminat după ce prichindeii au ajuns pe Lună? Nici vorbă! Locuitorii din Oraşul Florilor o iau de la capăt! De data asta, sunt cu toţii cum nu se poate mai hotărâţi să-i găsească lui Habarnam cel neîntrecut la pozne ceva de făcut, doar-doar nu-i va mai încurca pe ceilalţi.
Dar Habarnam nu se lasă cu una, cu două şi face ce ştie el mai bine: se apucă să dreseze broaşte ca să-şi deschidă un parc acvatic, dă buzna pe scenă în toiul unui spectacol de teatru, îl uită pe prietenul lui, Gogoaşă, în roată la bâlci, îşi construieşte o bicicletă cu roţi pătrate şi câte şi mai câte. Norocul lui că scapă de fiecare dată din încurcături şi norocul nostru că avem încă o carte plină de peripeţii de citit!”
4. Pinguinul care voia să afle mai multe, Jill Tomlinson
Descriere: „Otto este un pui de pinguin. Îi place să se joace în zăpadă. Dar mai întâi trebuie să-i învețe pe ceilalți pui tot ceea ce trebuie să știe.”
5. Caietul, roman mic pentru fetițele care cresc mari, Ioana Chicet-Macoveiciuc
Descriere: „Mura e o fetiță isteață care observă că trupul, gândurile și emoțiile ei se schimbă pe măsură ce crește. Ca să nu-și pună părinții în situații delicate, Mura încredințează jurnalului ei cele mai arzătoare întrebări. Curând, găsește în paginile lui răspunsuri simpatice, informate, calde și liniștitoare scrise de mâna unui personaj misterios.
Recomand Caietul cu toată responsabilitatea profesională și cu încrederea că în el își vor găsi răspunsuri și își vor alina confuzia generații de preadolescente. (Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut)”
6. Copilul invizibil, Gaspar Gyorgy (o carte mai degrabă pentru părinți dar care vine tot în ajutorul copiilor)
Descriere: „
Copilul invizibil este o carte despre mine și despre tine, despre oameni și povești de viață. Este despre copiii uitați din noi, care așteaptă de multă vreme să fie văzuți, auziți și simțiți – care tânjesc să ajungă acasă. Cartea este o invitație la descoperirea de sine cu ajutorul stării de mindfulness sau de prezență conștientă, scrisă pentru părinți și viitorii părinți.
Cartea are un mesaj pentru fiecare cititor – acela de a îndrăzni să ne uităm la copilul interior, așa cum părinții noștri nu au știut sau nu au putut să o facă, într-o manieră ghidată de curiozitate, compasiune și acceptare umană necondiționată.”
7. Legendele Olimpului, Alexandru Mitru
Descriere: „Legendele și poveștile aparțin tuturor. Importantă este însă tălmăcirea lor, iar Alexandru Mitru ne-a oferit o versiune minunată, de neuitat și chiar de neegalat. Cărțile lui Alexandru Mitru nu se adresează în exclusivitate copiilor; adulții din prezent își amintesc cu plăcere basmele și legendele mitologice povestite simplu, plăcut, dar cu acuratețe de acesta.”
8. Fram ursul polar, Cezar Petrescu
Descriere: „
Fram ursul polar este povestea unui pui de urs, luat de oameni din mediul său natural și adus la circ. Într-un timp scurt, el câștigă inima spectatorilor cu numerele sale de acrobație. La un moment dat, nu mai face față spectacolului și este trimis, prin bunăvoința directorului de circ, în locurile natale.
La Polul Nord nu se poate adapta, deoarece nu era obișnuit cu vânătoarea și, fiind prietenos cu animalele, nu ar fi ucis pentru a trăi. Petrece un timp în frig, în viscol și în ghețuri, dar înțelege că nu poate trăi decât alături de oameni și alege să se întoarcă printre ei.”
9. Cronicile din Narnia. Vol. 1: Nepotul magicianului, C.S. Lewis
Descriere: „Digory Kirke şi Polly Plummer nici nu ajung să se cunoască bine când, pe neaşteptate, pornesc în cea mai spectaculoasă aventură a vieţii lor. Obligaţi de unchiul Andrew să ia parte la experimentul lui magic, cei doi copii rătăcesc pe tărâmuri dintre cele mai stranii, stăpânite de forţe malefice însetate de putere.
Dar când deznădejdea îşi face simţită prezenţa, cântecul miraculos al leului Aslan dă naştere unei noi lumi, Narnia, unde imposibilul devine posibil, iar bunătatea şi iubirea sunt răsplătite însutit.”
10. Moara cu noroc, Ioan Slavici
Descriere: „Moara cu noroc este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici, tratând consecințele pe care dorința de îmbogățire le are asupra destinului uman. Majoritatea criticilor o consideră creația cea mai importantă a autorului, alături de
Pădureanca și romanul
Mara.
Proza lui Ioan Slavici (1848-1925) conturează o frescă a moravurilor și a comportamentului specifice locuitorilor din Ardeal, o lume în care triumfă binele și adevărul, cinstea și dreptatea, cumpătarea și iubirea de oameni, norme etice pe care omul trebuie să le respecte.”
Cu cel puțin câteva dintre cărțile menționate în acest articol vei reuși să păstrezi pasiunea cititului pentru copilul tău. Fiecare dintre aceste cărți de copii abordează subiecte ce ajută la dezvoltarea intelectuală a acestora. În încheiere, voi lăsa aici un sfat din partea unei mămici: pentru a te asigura că oferi copilului tău o carte din care are ce învăța, cel mai bine este ca prima dată, tu ca părinte să o parcurgi!
Poftă bună la citit!