
Toamna a venit cu adevărat în sufletele și în casele noastre. Cum să petreci atât de mult timp afară nu mai e printre primele opțiuni, îți propun să parcurgi o nouă listă de cărți care merită citite. Fie că se numără printre cele mai citite cărți sau sunt noi apariții ce așteaptă să fie descoperite, sunt lecturi ce merită toată atenția ta.
Așadar, iată ce conține acest top cărți de citit!
1. Anna Karenina, Lev Tolstoi
Descriere: „O poveste de dragoste care fascinează de aproape un secol și jumătate; o examinare pătrunzătoare atât a legăturilor de familie, a fericirii conjugale și iubirii – erotice și spirituale –, cât și a marilor evenimente sociale; o frescă a decăderii și reînnoirii sufletului rus; o meditație asupra credinței, a lumii seculare și singurătății primordiale a ființei.”
Ce părere au cititorii? Nu cred că folosesc cuvinte mari când spun că acest roman este unul dintre cele mai bune romane dintre câte există. Este fenomenal cum Tolstoi construiește povestea, personajele, acțiunea. Toate trăirile personajelor sunt redate atât de natural încât ai impresia că dacă închizi ochii ești, pe rând, Ana, Vronski, Kitty, Levin, Alexis Alexandrovici și fiecare în parte. Oricum… cuvintele sunt de prisos așa că te îndemn călduros să o citești și vei înțelege de ce „Ana Karenina” se poate numi una dintre cele mai bune cărți din lume.
2. Băiatul cu pijamale în dungi, John Boyne
Descriere: „Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi. Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său. Porneşte aşadar să exploreze împrejurimile şi întrezăreşte un punct care devine o pată şi pata, un băiat.”
Ce părere au cititorii? Este un roman de ficțiune istorică reușit. Mulți recomandă să se citească în tandem cu
Jurnalul Annei Frank. Două perspective unice și diferite ale aceleiași tragedii. Un roman despre cruzimile războiului și diferențele care determină omenirea să se despartă.
3. Înțelepciunea psihopaților, Kevin Dutton
Descriere: „Mânat de curiozitate, Dutton începe un periplu amplu și epuizant între cele mai cunoscute laboratoare psihologice, închisori de maximă securitate, tribunale și birourile luxoase ale diferitelor categorii de lideri. El încearcă, pe diferite cai, să pătrundă în mintea acelor oameni care și-au făcut din crimă un mod de viață, de la cei mai duri soldați din teatrele de luptă din Irak și Afganistan, până la cei mai periculoși criminali din cel mai bine păzit spital de psihiatrie din regatul britanic.”
Ce părere au cititorii? Aceasta este o abordare cu adevărat unică asupra unui subiect (poate) tabu. Informațiile sunt bine prezentate, interesante și cu siguranță oferă o viziune mai largă asupra minții și psihozei. Este o lectură plăcută și modul în care se ia în considerare părerea celorlalți este tot timpul un plus în orice scriere de acest gen.
4. Coco Chanel, Edmonde Charles-Roux
Descriere: „Misterioasă pentru apropiaţi, înverşunată să şteargă orice urmă a trecutului, a originilor ei, a familiei înseşi, Gabrielle Chanel a fost de-a lungul întregii existenţe o femeie în afara tiparelor, o persoană în afara normelor într-o societate conformistă, şi poate că nu trebuie să căutăm altundeva secretul prodigioasei ei reuşite. Edmonde Charles-Roux a fost nevoită să facă ordine şi curăţenie într-o întreagă viaţă de minciuni pentru a ne-o arăta pe fetiţa unor negustori ambulanţi din Cévennes.”
Ce părere au cititorii? Este o carte foarte bine documentată și bogată în detalii. Poate părea o lectură puțin greoaie, dar aceasta este tocmai din cauza bogăției detaliilor adăugate de autoare. Și tocmai acest aspect face din carte una reușită, pentru că autoarea știe să-ți poarte imaginația prin viața misterioasei Coco Chanel.
5. Regatul umbrelor, Leigh Bardugo
Descriere: „Falia Umbrei, un ţinut învăluit în beznă, populat de monștri, distruge treptat Ravka, o naţiune altădată măreaţă. Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Întunecatul, o fiinţă cu o putere de seducţie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă își va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său și cum să reziste atracţiei periculoase pe care o simte faţă de temutul stăpân.”
Ce părere au cititorii? Leigh Bardugo este o scriitoare incredibilă, felul cum construiește lumea din această carte este magnific, „magia” unică iar descrierile sunt atractive și ușor de imaginat. Felul în care se derulează acțiunea nu este tergiversat astfel că se ajunge repede la subiectul principal și, deși aceasta poate fi o cale riscantă în cărțile de tip ficțiune, această îndrăzneală adaugă încă un plus acestui roman.
Cărți de dragoste, biografii sau cărți de psihologie? Toate cele menționate în acest articol sunt cărți care merită citite.
Poftă bună la citit!
“Inteligenta psihopatilor” este o carte care te prinde și, în care, în parte ne regăsim toți. Extrem de interesanta!
Multumesc pentru gandurile impartasite. O parere sincera este mereu de apreciat! 🙂