Lumea literară a Franței a dăruit de-a lungul secolelor mari creatori a căror opere trăiesc alături de noi și astăzi: René Descartes, Voltaire, Molière, Marcel Proust, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre, Jules Verne. Acesta din urmă este un scriitor a cărei creație s-a făcut cunoscută în întreaga lume și datorită felului său aparte de a combina știința cu ficțiunea. De altfel, se și spune despre el că este un precursor al literaturii sf.
(imagine preluată de pe Wikipedia)
Cred că nu există vârstă pentru a citi cărțile lui Jules Verne. Copilul va descoperi minunata lume a aventurilor descrise de autor iar adultul va descoperi că indiferent de vârstă, imaginația nu are limite și că poate călători pe cele mai neașteptate meleaguri cu același entuziasm al copilăriei.
Colecția Jules Verne cuprinde zeci de romane și povestiri. Mai jos vei găsi o listă de recomandări ale operelor sale cele mai cunoscute, scrieri ce nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui. Așadar, haide să vedem împreună în dreptul căror cărți de Jules Verne trebuie să bifezi 🙂
1. Ocolul pământului în optzeci de zile
Descriere: „
Ocolul pâmântului în optzeci de zile este unul dintre romanele de aventuri ale lui Jules Verne care s-a bucurat de mare succes la public. Această călătorie extraordinară are la bază revoluționarea transporturilor, eveniment care marchează secolul al XIX-lea și începutul revoluției industriale.
Apariția noilor modalități de transport și deschiderea Canalului Suez în 1869 au scurtat distanțele precum și timpul necesar parcurgerii lor. În acest clasic al ficțiunii pentru copii, vocația aventurii este dublată de umorul voluntar al caracterelor și al dialogurilor.”
2. 20 000 de leghe sub mări
Descriere: „Pentru cititorul de azi Jules Verne nu mai este furnizorul de informație, de elemente de cunoaștere privind oceanografia, biologia marină, ihtiologia… Jules Verne nu mai este nici colportorul celor mai noi date științifice, al avangardei tehnicii europene.
Pentru cititorul de azi, romanele sale – și cu precădere cel mai îndrăgit dintre acestea, 20 000 de mii de leghe sub mări – sunt lecții de eliberare din sclavia ideologiilor, îndreptare psihologice, convertite în discurs literar integral.”
3. Cinci săptămâni în balon
Descriere: „
Cinci săptămâni în balon oferă cititorilor o viziune extraordinară asupra Africii, teritoriu puțin cunoscut europenilor la începutul secolului al XIX-lea. Omul de știință Samuel Ferguson pune la cale o călătorie de cinci săptămâni pe continentul african, pentru a descoperi izvoarele Nilului. În acest periplu îl însoțesc vânătorul Richard
Dick Kennedy și servitorul Joe.
Balonul eșuează înainte de final, dar ajunge suficient de departe pentru a aduce protagoniștii pe tărâmuri prietenoase, de unde se întorc în Anglia, încheindu-și fericiți explorarea. Multiplele lecturi de care a beneficiat una dintre cărțile-cult ale adolescentului universal validează statutul de roman-enciclopedie subsumând literar informații din geografie, istorie, biologie, fizică, chimie.”
4. O călătorie spre centrul Pământului
Descriere: „Curiozitate, curaj și un pic de imprudență: acestea sunt caracteristicile unui explorator! Cu toate acestea, Axel, protagonistul acestei capodopere de Jules Verne, nu se simte deosebit de curajos atunci când decide să urmeze planul nebunesc elaborat de unchiul său, profesorul Otto Lidenbrock pentru a afla ce se află în centrul Pâmântului.
Ghidat de o carte antică, ei vor coborî în adâncurile Pământului, unde vor face descoperiri incredibile și se vor confrunta cu creaturi și pericole uimitoare. Fiți alături de ei în această călătorie unică și de neuitat!”
5. Copiii căpitanului Grant
Descriere: „Acțiunea romanului începe în 1864, atunci când Lordul și Lady Glenarvan pleacă într-o călătorie la bordul yachtului Duncan. Echipajul pescuiește un rechin în pântecele căruia este descoperită o sticlă care conține un mesaj din partea unui căpitan, pe nume Grant care naufragiase. Mesajul indică latitudinea naufragiului, dar indicația longitudinii este ilizibilă. Din fericire, căpitanul Grant scrisese trei mesaje identice, dar în limbi diferite, iar mesajul în franceză este ceva mai lizibil.
Cuplul Glenarvan se decide să plece în căutarea supraviețuitorilor cu ajutorul căpitanului John Mangles și a secundului acestuia, Tom Austin, un bătrân lup de mare. Ei sunt însoțiți de copiii capitanului Harry Grant: Mary Grant și Robert Grant, de maiorul Mac Nabbs și de geograful Jaques Paganel.”
6. Căpitan la cincisprezece ani
Descriere: „Tânărul orfan Dick Sand este elev marinar la bordul bricului-goeletei Pilgrim, comandată de căpitanul Hull. În cursul călătoriei de întoarcere se petrec 2 evenimente. Primul îl constituie descoperirea unei epave, de la bordul căreia sunt recuperați cinci negri supraviețuitori, precum și câinele Dingo. Al doilea eveniment are ca punct de plecare incapacitatea căpitanului Hull de a rezista tentației de a vâna un cetaceu.
Dar barca vânătorilor se scufundă, iar tânărul orfan rămâne singurul marinar la bord, alături de soția armatorului, Doamna Weldon, fiul ei, Jack, vărul ei, entomologul Benedict, negrii salvați și bucătarul Negoro. Întreaga călătorie de întoarcere va constitui o ocazie pentru Dick Sand de a se dezvolta din punct de vedere moral și de a-și dovedi limitele fizice.”
7. Steaua Sudului
Descriere: „Cartea este un roman scris de Jules Verne a cărui acțiune se petrece în Griqualand, în Africa de Sud, unde inginerul minier Cyprien Mere conduce studii de chimie organică asupra depozitelor de diamante. Eroul vrea să se căsătorească cu Miss Alice Watkins, dar tatăl acesteia refuză deoarece Mere nu era bogat.
Cyprien începe fabricarea unui diamant artificial cu ajutorul căruia să obțină mâna lui Alice. În urma unei experiențe norocoase, el obține un enorm diamant negru, supranumit Steaua Sudului, dar piatra dispare la puțină vreme după tăiere.”
8. De la Pământ la Lună
Descriere: „Din momentul în care fratele său, Apollo, a fost numit Zeul Soarelui, Luna a luat denumirea de Astrul nopții. Atfel, în echilibru unul cu altul, au putut oferi lumii ceea ce este mai deosebit: Lumina și Căldura, dar toate la momentul potrivit. Iar omenirea ar trebui să țină cont de ceea ce înseamnă acești aștri, fără de care viața pe Pământ nu poate exista.
Scrierile lui Jules Verne și-au câștigat valoarea datorită îmbinării elementelor specifice operei literare cu informații cu caracter documentar, multe dintre ele unice și care au contribuit în mod evident la progresul civilizației, ele dovedindu-și viabilitatea o dată cu descoperirile științifice importante ale omenirii.”
9. Cristofor Columb
Descriere: „De multe generaţii, romanele lui Jules Verne au reprezentat lectura preferată a adolescenţilor din toată lumea. Jules Verne aparţine unei epoci de progres tehnologic important, cu încredere în ştiinţă şi în rezultatele ei pozitive. Romanele lui povestesc despre descoperiri, invenţii, călătorii pe mări şi ţări, descinderi în măruntaiele pământului sau urcări în văzduh cu bunicile avioanelor din secolul XX.
Imaginaţia lui Jules Verne se baza pe ştiinţa vremii lui, dar o prevestea pe aceea care îi va urma. Numeroase astfel de previziuni îi vor uimi pe cei care vor trăi mai târziu. Totul, pe canavaua unor aventuri care mai de care mai extraordinare şi care n-au îmbătrânit nici în epoca zborurilor pe lună.” (Nicolae Manolescu)
10. Doi ani de vacanță
Descriere: „Romanul spune povestea unor copii naufragiați pe o insulă pustie din oceanul Pacific. Pentru a supraviețui, aceștia sunt forțați să lase deoparte neînțelegerile dintre ei și să coopereze pentru a ajunge din nou acasă în Auckland, în Noua Zeelandă.
Lucian Pricop spune: Copil fiind, am citit cu pasiune cărțile lui Jules Verne. «Doi ani de vacanţă» a avut chiar destinul unei lecturi multiple. Nu revolta împotriva şcolii, ci aventura ca şcoală mi s-a părut că răspunde mai corect formării mele. Atmosfera de grup în căutarea unui ideal, fraternitatea din interiorul comunităţii adolescentine sunt tentaţiile pe care Jules Verne le-a plasat corect între 8 şi 15 ani… Adică, tocmai plaja de vârstă a lectorilor săi de azi.”
Te invit călduros să parcurgi aceste cărți scrise de Jules Verne întrucât reprezintă un mare câștig cultural. Chiar dacă ideile științifice ale autorului erau revoluționare pentru epoca în care trăia, îți vei da seama cât de multe idei de-ale sale au fost transpuse, într-o manieră sau alta, în scrierile sf ce au urmat.
Poftă bună la citit!